Menstrualni kalendar – kako ubrzati ili odgoditi ciklus i što se događa s njim nakon poroda

menstrualni-kalendar

Pomoću našeg menstrualnog kalkulatora izračunajte datum sljedeće mjesečnice i doznajte kada su vaši plodni dani tijekom kojih možete ostvariti trudnoću.

Menstrualni kalendar i izračun plodnih dana

Vaš menstrualni kalendar i kalendar plodnih dana tijekom kojih možete ostvariti trudnoću te procjenu mogućih datuma ovulacije možete pronaći ovdje. Datumi su okvirno određeni prema podacima koje ste unijeli u kalkulator, a pouzdanost ovog izračuna ovisi o pravilnosti Vaših menstrualnih ciklusa. Napominjemo kako ovaj kalkulator nije znanstveno dokazana metoda za izračun datuma menstruacije, termina ovulacije i plodnih dana.

Menstrualni kalendar

S temperaturama raste i uzbuđenje povezano s planovima za godišnji odmor. Osim svih detalja koji čine jedan kvalitetan bijeg od svakodnevice, žene na umu uvijek trebaju imati i svoj menstrualni ciklus. Ovisno o tome koliko vam muke zadaju ti dani u mjesecu, razlikuju se i vaše želje kada je u pitanju manipulacija njima. Kako voditi kalendar menstruacijeubrzati ili odgoditi mjesečnicu i što se događa s vašim ciklusom nakon poroda, čitajte u članku.

Danas je postalo jednostavno voditi menstrualni kalendar. S obzirom na sve postojeće aplikacije i internetske stranice posvećene praćenju simptoma i dijelova samog ciklusa, malo je razloga da vas vaša mjesečnica iznenadi. Ako ipak nemate povjerenja u njih ili želite znati kako rade, upoznajte se s metodom brojanja dana u ciklusu.

Prvi dan menstrualnog ciklusa je istovremeno i prvi dan mjesečnice, odnosno krvarenja. Jedan ciklus traje od toga dana do prvog dana sljedeće mjesečnice. Pritom, kada govorimo o menstrualnom krvarenju, ne mislimo na smeđi iscjedak. Neobičan iscjedak nekoliko dana prije mjesečnice može biti znak problema s hormonima.

Normalno krvarenje traje 4 do 6 dana. Nakon njega slijedi takozvana folikularna faza. Za vrijeme te faze se formira jajna stanica unutar jajnika. Njezino trajanje može se razlikovati od žene do žene i tako uvjetovati duljinu ciklusa. Nakon što jajna stanica napusti jajnik počinje ovulacija. Obično je riječ o 14. danu ciklusa. Zadnjih pet dana folikularne faze i dan ovulacije su vaši plodni dani. Ako se tad vaša jajna stanica oplodi, ona nastavi rasti pričvršćena za stijenku maternice. Ako ostane neoplođena, raspada se i pokreće novi ciklus.

Kako ubrzati menstruaciju?

bolni-ciklus Normalan ciklus odrasle žene traje između 21 i 35 dana. Ako se po vašim mjesečnicama baš i ne mogu namještati satovi, planiranje važnih događaja može biti problematično. Iako postoje kemijski načini (hormonska terapija i kontracepcija) na koje se može stimulirati da krvarenje ranije počne i završi, mi predlažemo nekoliko prirodnih metoda za to. One mogu biti korisne i ženama s redovitim i ženama s neredovitim ciklusima. No svakako sa svojim liječnikom razgovarajte o razlozima zbog kojih želite ubrzati svoj ciklus. Kada se odlučite za prirodnu metodu:

  • Isprobajte vruću kupku te grijaće jastuke, deke i obloge!
  • Konzumirajte vrlo začinjenu ili hranu bogatu karotenom i vitaminom C te crveno meso koje, kao i začinjena hrana, povisuje tjelesnu temperaturu. (Od hrane se posebno ističu celer, peršin i ananas.)
  • Pijte biljne čajeve, osobito čajeve od peršina ili majčine dušice!
  • Pomoći vam mogu redovita tjelovježba, seks i akupunktura.
  • Ako želite da mjesečnica brže dođe i prođe, izbjegavajte tampone. Koristite higijenske uloške!
  • Gubitak viška kilograma također može uravnotežiti i ubrzati vaš ciklus, kao i izbjegavanje stresa.

Kako odgoditi menstruaciju?

Kao i ubrzavanje ciklusa, njegovo odgađanje nije ništa jednostavniji zadatak. Slične metode preporučuju se u oba slučaja. O tome u kojem ćete smjeru “pogurnuti” ciklus, ovisi o razlozima zbog kojih to činite i njegovom prirodnom ritmu. Neke od prirodnih metoda da odgađanje menstruacije su:

Prirodna progesteronska krema

Razine progesterona porastu u prvoj polovici menstrualnog ciklusa. Zatim se polako snižavaju do druge polovice. Taj pad vašem tijelu signalizira početak menstruacije. Ako koristite prirodnu progesteronsku kremu, možete održati povišenu razinu progesterona. Morate početi koristiti kremu za vrijeme ovulacije i primijeniti malu količinu dvaput dnevno kako bi dobili željene rezultate. Samo je prestanite koristiti kad želite da dođe mjesečnica.

Što (ne) jesti?

Obratite pažnju na svoju prehranu da bi naučili kako odgoditi mjesečnicu, jer hrana može utjecati na hormonsku ravnotežu. Matičnjak, leća i limun mogu pomoći u odgodi ciklusa. Također, postoji hrana koju bi bilo dobro izbjegavati. Ista hrana dobra je za ubrzavanje menstruacije. Neke od tih namirnica su:

menstrualni-kalendar

Masaža grudi

Ovo nije znanstveno dokazana metoda, ali vrijedi je isprobati. Sve što trebate učiniti je pomicati prste kružnim pokretima i pružiti svojim grudima nježnu masažu. Ako to činiti 200 puta dnevno, to vam može pomoći u odgađanju menstruacije.

Intenzivni treninzi

Iako se redovita tjelovježba preporučuje za ubrzavanje ciklusa, rigorozni treninzi imaju suprotan učinak. Oni ograničavaju proizvodnju estrogena i povećavaju razinu testosterona. Vježbe poput dizanja utega, plivanja, gimnastike, biciklizma i vježbanja u teretani mogu uzrokovati kašnjenje i odgoditi mjesečnicu.

Rusomača

Možete koristiti ljekovito bilje kako bi naučili prirodno odgoditi mjesečnicu. Jedna od prikladnijih biljaka za zadatak je rusomača. Ona ne samo da odgađa krvarenje, već ga i smanjuje. Međutim, treba je primijeniti s oprezom zbog mogućih rizika i interakcija s drugim lijekovima. Obratite se svom liječniku prije korištenja.

Želatina

Iako se čini neobičnim prijedlogom, ova vrlo dostupna namirnica može pomoći. Paketić ulijte u zdjelu tople vode i svakodnevno konzumirajte barem triput dnevno da bi odgodili mjesečnicu i neometano ostvarili svoje planove.

Upozorenje

Manipulacija ciklusom ne preporučuje se ženama koje nisu potpuno zdrave, koje imaju problema s tlakom, starije su od 35 ili pušačice. One nisu podobne za hormonsku terapiju bilo koje vrste i trebale bi se, prije odgađanja ili ubrzavanja ciklusa, posavjetovati sa svojim liječnikom.

Menstruacija nakon poroda

majka-i-dijete Dojite li i koliko odlučujuća su pitanja kada je riječ o tome koliko ćete brzo nakon poroda dobiti mjesečnicu. No svako žensko tijelo i okolnosti su različite pa nema pouzdanog način za predvidjeti kada ćete točno imati prvi postpartalni ciklus.

Za dojilje

Dojenje može odgoditi ciklus i do šest mjeseci nakon poroda. Hormon prolaktin, koji potiče proizvodnju mlijeka, potiskuje proizvodnju reproduktivnih hormona. U pravilu, to se događa kada intenzivno dojite i ne koristite nikakve nadomjestke. Ako vaša beba noću spava bez buđenja zbog dojenja ili ako hranite dijete formulom, mjesečnica će vam se brže vratiti. Ipak, dojenje ne jamči prestanak ovulacije. To znači da možete ponovno zatrudnjeti i ako nemate mjesečnicu. Nisu svi učinci dojenja na tijelo u potpunosti poznati pa vas vaše tijelo uvijek može iznenaditi.

Za nedojilje

Ako bebu hranite formulom, vjerojatno ćete početi menstruirati jedan do tri mjeseca nakon poroda. Ako se to ne dogodi u tom roku, obratite se svom liječniku. Nemojte se zabrinuti ako je krvarenje nakon poroda bolnije, obilnije, neredovito ili jednostavno drugačije nego prije. Ovo vrijedi i za dojilje i za nedojilje. Obavijestite svoga liječnika tek ako se ciklus ne stabilizira nakon nekoliko mjeseci. Možda su u pitanju problemi s maternicom ili hormonima. Ako ste prije i nakon poroda koristili kontracepciju, veće su šanse da će vaš ciklus nakon ubrzo nalikovati onom prije poroda.

Članak objavljen:

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako ubrzati menstruaciju, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu