Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Svrbež rodnice – uzroci, simptomi i liječenje

Svrbež rodnice

Svaka žena se barem jednom tijekom života susretne s vaginalnim svrbežom. Vaginalni svrbež, iscjedak ili oboje, javljaju se kao posljedica zarazne ili nezarazne upale sluznice rodnice (vaginitis), često uz upalu stidnice, odnosno vulve (vulvovaginitis).

Svrbež se javlja na području stidnih usana i/ili na samom ulazu u vaginu. Simptomi uključuju nadražaj, crvenilo, dizuriju (bolno i neugodno mokrenje) i dispareuniju (bolni spolni odnos).

Simptomi vaginitisa jedna su od najčešćih pojava kada je riječ o ginekološkim tegobama. Vaginalni svrbež najčešće se javlja kao posljedica neredovite ili nepravilne higijene, no uzroka može biti mnogo. Može se pojaviti kao posljedica iritacije na neku tvar (agresivni sapuni, gelovi za tuširanje, deterdženti), infekcija, poremećaja kože, spolno prenosivih bolesti, sistemnih bolesti, a nešto češće je zabilježen i kod žena u trudnoći te postmenopauzi.

Izuzetno rijetko, svrbež uz pečenje u području vanjskog spolovila može biti simptom karcinoma vulve.

U slučaju pojave bilo kakvih neuobičajenih simptoma kojima ne možete odrediti točan uzrok, obavezno i bez odgode posjetite svog ginekologa. 

Uzroci svrbeža rodnice

Vaginalni iscjedak je uvijek prisutan i ne mora nužno ukazivati na upalu. Količina i osobine iscjetka se mijenjaju pod utjecajem hormona i u pojedinim fazama menstruacijskog ciklusa.

Normalan iscjedak je bijel ili proziran, viskozan, pahuljičast i bez mirisa. Nadražaj, pečenje i svrbež nikada nisu normalna pojava. 

Kod žena reproduktivne dobi u normalnoj flori rodnice prevladava Lactobacillus sp. čija kolonizacija održava pH u normalnom kiselom rasponu sprečavajući na taj način prerastanje patogenih bakterija i djelujući protektivno. Uz to, normalne razine estrogena održavaju debljinu sluznice čineći tako učinkovitu barijeru od štetnih čimbenika.

Najčešće kemikalije koje uzrokuju vaginalni svrbež: 

 • sapun, 
 • sprejevi, 
 • kreme i masti, 
 • deterdženti, 
 • omekšivač,
 • mirisni toaletni papir.

Najčešći uzroci svrbeža rodnice su:

 • dijabetes, 
 • urinarna inkontinencija
 • kožne promjene: suha koža, ekcem, psorijaza
 • uporaba različitih lijekova (antibiotici, kortikosteroidi, lijekovi koji sadrže estrogen),
 • gljivice, 
 • bakterijska vaginoza, 
 • trihomonijaza, 
 • genitalni herpes, 
 • genitalne bradavice,
 • slab imunitet.

Svrbež rodnice uzrokovan suhom kožom

Uglavnom se javlja kod žena starije životne dobi i najčešće je uzrokovan hormonalnim promjenama u postmenopauzi. Koža vulve postaje tanja, osjetljivija, suha i sklona perutanju. U stijenci rodnice opada količina laktobacila uz posljedični rast pH što vodi do nestanka zaštite te rodnica postaje podložnija infekcijama. Opisane promjene i suhoća rodnice vode do dispareunije – bolnih spolnih odnosa.

Problem možete pokušati otkloniti korištenjem prirodnih lubrikanata tijekom spolnog odnosa. Koristiti možete i Lactogyn gel koji uklanja suhoću rodnice i intimnog područja. Navedeni gel možete koristiti neograničen broj puta.

Probiotici bi također trebali poboljšati stanje. U slučaju da niti jedan tretman nije otklonio problem, javite se svom ginekologu

U postmenopauzi, kao najučinkovitija terapija se pokazala ona hormonskim nadomjesnim liječenjem.

Brojne vulvarne dermatoze se mogu prezentirati sa svrbežom intimnog područja što ne samo da utječe na ženino seksualno zadovoljstvo, već i na kvalitetu života.

Alergijski i nealergijski kontaktni dermatitisi predstavljaju najčešći problem koji se može lako izbjeći.

Česti iritansi i alergeni su već navedene kemikalije, tjelesne izlučevine (urin, znoj), prezervativi ili sama sperma.

Od ozbiljnijih dermatoloških dijagnoza, najčešće susrećemo:

 • Psorijazu.
 • Lichen simplex chronicus: krajni stadij odgovora na iritans. Posljedica je intenzivnog svrbeža koji vodi do češanja i lihenifikacije (zadebljanje kože kao posljedica dugotrajnog češanja).
 • Lichen sclerosus: kronična upalna kožna bolest, pretpostavlja se da je autoimunog podrijetla. Asimptomatska je ili se manifestira iritacijom vulve koje vodi do češanja i kožnih oštećenja.
 • Lichen planus: autoimuni poremećaj koji uz sluznicu spolnog sustava zahvaća i analnu i oralnu sluznicu. Pacijentice se susreću sa svrbežom, oštećenjima sluznice, boli, krvarenjem, iscjetkom i konačno promjenama vulvarne anatomije.

Na dermatozama oštećenu kožu i sluznicu lakše se nakače infekcije uzrokovane najčešće bakterijama, gljivicama i virusima.

Svrbež rodnice prije menstruacije

U razdoblju prije i poslije menstruacije, kada je razina hormona niska, može se javiti svrbež rodnice zbog suhoće. Krivac iza suhoće jest nedostatak hormona estrogena čiji se pad posebice javlja pred kraj menstruacije.

U slučaju da je žena razvila vaginitis, simptomi se mogu i dodatno pogoršati prije menstruacije. 

Menstruacijsko krvarenje djeluje na pH kojeg diže i pomiče van normalnih, nižih, kiselih vrijednosti što dovodi do veće šanse za “prevlast” bakterijskih patogena u rodnici te se posljedično javlja svrbež i upala.

Svrbež rodnice u trudnoći

Prilikom menstruacije ili postmenopauze svrbež rodnice može biti uzrokovan hormonalnim promjenama. Isto se događa u trudnoći. No, tijekom trudnoće su vaginalne infekcije učestalije, stoga su potrebne redovite kontrole kod ginekologa.

Gljivice

Svrbež rodnice može biti uzrokovan gljivičnom infekcijom (najčešće Candidom albicans). 

Kandida je uvjetno patogena gljivica što znači da je dio normalne flore i da ne stvara probleme ako joj se broj ne poveća. To se događa u žena s oslabljenim imunitetom, šećernom bolesti, kod trudnica i nakon terapije kortikosteroidima ili antibioticima. Sluznica je otečena i crvena. Infekciju prati svrbež i iscjedak koji je bijel, gust, grudast i bez mirisa. Nakon spolnog odnosa mogu se javiti simptomi poput žarenja te povećane količine iscjetka i svrbeža. Svrbež uzrokovan infekcijom može se proširiti i na područje oko analnog otvora.

Pročitajte više o gljivičnoj infekciji uzrokovanoj gljivicom Candidom ovdje.

Slab imunitet

Stres vodi do pada imuniteta i narušavanja normalne vaginalne flore. Također, ako bolujete od dijabetesa ili imate problema s hormonima, popratni čimbenik može biti svrbež rodnice.

Trihomonijaza

Trihomonijaza je spolno prenosiva bolest. Simptomi trihomonijaze, osim svrbeža rodnice zbog obilnog vlaženja i nadražaja crvene, otečene sluznice su neugodan miris te iscjedak koji je pjenušav i žutozelene boje. Pročitajte više o trihomonijazi ovdje.

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza označava neravnotežu između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis. Može, ali ne mora biti spolno prenosiva bolest.

Očituje se vodenastim, sivim iscjetkom s mirisom po ribi te svrbežom i nadražajem sluznice.

Virusne bolesti

Od najčešćih virusnih uzročnika čije se infekcije manifestiraju svrbežom valja spomenuti:

 • genitalni herpes: pojava mjehurića koji nakon nekoliko dana pucaju i ostavljaju za sobom bolne ulceracije. Svrbež može biti prisutan.
 • šiljasti kondilomi: genitalne bradavice koje su posljedica infekcije dobroćudnim HPV virusima, najčešće tipovima 6 i 11. i u ovom slučaju svrbež može biti prisutan.

Vaginitis

Vaginitis (kolpitis) je upala rodnice odnosno rodnične sluznice, ponekad i stidnice (vulve; upala – vulvovaginitis), može biti zarazne i nezarazne prirode.

Tri velike skupine vaginitisa su bakterijske vaginoze i  upale uzrokovane Candidom i Trihomonasom.

Prilikom vaginitisa može se javiti i učestala potreba za mokrenjem, a upalu često prati otežano ili bolno mokrenje. Više o vaginitisu pročitajte ovdje.

Prevencija svrbeža rodnice

Vaginalnu infekciju možete dobiti čak i kada ste sigurni da ste učinili sve kako biste se zaštitili, no određene preventivne mjere mogu smanjiti mogućnost infekcije:

 • izbjegavajte mirisne uloške, mirisni toaletni papir i mirisne sprejeve,
 • ne koristite obične sapune za pranje rodnice, kupite pH neutralan sapun namijenjen za higijenu intimnog područja,
 • intimno područje temeljito osušite, 
 • izbjegavajte vruće kupke jer vruća voda isušuje kožu što također može uzrokovati svrbež,
 • izbjegavajte bazene i hidromasažne kade jer sadrže kemikalije koje mogu ugroziti prirodnu floru rodnice,
 • nosite pamučno donje rublje.

Svrbež spolovila kod djevojčica

Ženska djeca ponekad se mogu žaliti na svrbež, bol ili crvenilo na području rodnice. Svrbež zna biti popraćen iscjetkom različite boje.

U djevojčica u dobi od 2 do 6 godina svrbež je najčešće posljedica loše higijene te je praćen neugodnim mirisom.

Uglavnom se javlja zbog krivog načina brisanja nakon obavljanja nužde što se veže s činjenicom da je većina infekcija uzrokovana upravo crijevnom florom.

Agresivni šamponi, kupke ili sapuni također mogu uzrokovati navedene simptome uz prisutnu dizuriju: bolno mokrenje.

Strana tijela poput toaletnog papira u vagini mogu izazvati nespecifični vaginitis praćen iscjetkom, neugodnim mirisom i točkastim vaginalnim krvarenjem.

U djetinjstvu se vulvovaginitis može javiti uzrokovan specifičnim uzročnikomnajčešće bakterijama crijevne flore (E. Coli) te stafilokokom, streptokokom, kandidom, ponekad i glistama (Enterobius vermicularis).

Kod liječenja ovakvih pacijentica mora se imati na umu i mogućnost zlostavljanja. Srećom, to je rijetko uzrok ovakvih smetnji.

svrbez rodnice kod djevojcica

Uzroci svrbeža rodnice kod djece:

 • loša higijena koja je često povezana neispravnim brisanjem vagine (odostraga prema naprijed) kada bakterije iz anusa dođu do rodnice,
 • bakterijska neravnoteža može biti posljedica korištenja antibiotika,
 • nadražujuće kemikalije – iz kupki, sapuna ili deterdženta,
 • strani predmeti  – poput ostatka toaletnog papira ili sitni predmeti koji su stavljeni u rodnicu, 
 • rjeđe: kožna oboljenja, tumori, ozljede.

Što učiniti kod svrbeža rodnice kod djece?

Svakako se obratite liječniku kako biste dobili pravu dijagnozu i liječenje, poglavito u slučaju pojave iscjetka ili krvarenja. 

 Kod kuće možete prevenirati ili smanjiti nadraženost i upalu:

 • Redovitim pranjem područja čistom vodom bez sapuna.
 • Izbjegavanjem rublja koje nije pamučno.
 • Izbjegavanjem najlonki i uske odjeće.
 • Izbjegavanjem toga da dijete dugo nosi mokri kupaći kostim.
 • Podučavanjem djeteta pravilnom brisanju vaginalnog područja.
Članak objavljen:

Izvori:

 1. Why Isn’t Anyone Talking About Vaginal Dryness (or Doing Anything About it)? NAMS-The North American Menopause Society
 2. Vaginitis. Medicinski priručnik dijagnostike i terapije
 3. Abdelmonem AM, Rasheed SM, Mohamed ASh. (2012). Bee-honey and yogurt: a novel mixture for treating patients with vulvovaginal candidiasis during pregnancy. Arch Gynecol Obstet

Saznajte više o gljivičnim infekcijama:

Saznajte više o suhoj koži u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o menopauzi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.67 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: svrbez oko ulaska u rodnicu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu