Stručno odobrava

Tina Piskač, dr. med.

4D ultrazvuk – postupak i cijena prijenosa uživo iz maternice

4d-ultrazvuk

Bilo da se radi o “običnom” ultrazvučnom pregledu (2D ultrazvuk) ili o naprednijim 3D ili 4D varijantama, zasigurno je riječ o najiščekivanijem i najzanimljivijem dijelu pregleda kad su u pitanju buduće mame.

Ultrazvučni pregled je prilika da se majka i dijete još bolje upoznaju i povežu prije rođenja. Trudnice za vrijeme pregleda uživaju u prizorima svog nerođenog djeteta, prate pokrete i slušaju otkucaje srca. Također, ovo je prilika i da se budući otac uključi u praćenje rasta i razvoja te detaljnije upoznavanje s bebom.

4D ultrazvuk jedan je od neobaveznih pregleda za vrijeme trudnoće. Prije no što ga zatražite, saznajte više o njemu, njegovoj cijeni i ustanovama u kojima ga je moguće napraviti.

Ultrazvuk u trudnoći

Ultrazvučni pregled je neinvazivna dijagnostička metoda, bezbolna i sigurna za majku i dijete. Pojam ultrazvuka se odnosi na zvučne valove visoke frekvencije kojima se izlaže dio tijela u svrhu prikaza njegove unutrašnjosti.

2D ultrazvuk je dio obveznog trudničkog pregleda kojim se utvrđuju otkucaji srca, spol, gestacijska dob, prati rast i razvoj djeteta te postavlja sumnja na eventualne abnormalnosti ploda.

Praćenje trudnice obavezno uključuje najmanje 3 ultrazvučna pregleda:

  • prvi pregled: obavlja se transvaginalnim putem (kroz rodnicu) do 12. tjedna trudnoće;
  • drugi pregled: obavlja se transabdominalnim putem (preko trbuha) između 18. i 22. tjedna trudnoće;
  • treći pregled: također se obavlja preko trbuha na početku trećeg tromjesečja.

Za razliku od 2D ultrazvuka, 3D i 4D ultrazvučni pregled nije obavezan. 

Što je 4D ultrazvuk?

4D ultrazvučni pregled je pretraga koja omogućuje prikaz djeteta u tri dimenzije uz prikaz kretnji u stvarnom vremenu.

Dakle, za vrijeme pregleda možete vidjeti što vaše dijete radi u tom trenutku (npr. zijeva, siše palac). 

Pregled se obavlja na jednak način kao i 2D ultrazvučni pregled. Osim praznog mokraćnog mjehura, odnosno mokrenja prije pregleda, nikakva dodatna priprema nije potrebna.

Pregled traje nešto dulje od 2D ultrazvuka, uglavnom do 30 minuta.

Kad je najbolje raditi 4D ultrazvuk?

Uvjeti za idealan 4D prikaz djeteta su najbolji između 22. i 32. tjedna trudnoće jer su tada odnosi između veličine djeteta i količine plodne vode najpovoljniji. 

Ovaj interval varira od poliklinike do poliklinike pa neki liječnici savjetuju pregled od 22. do 28. tjedna, drugi između 24. i 32. tjedna, itd. Najbolje je poslušati savjet svog ginekologa vezano za točan tjedan u kojem ćete otići na 4D ultrazvuk. Odlazak na ostale preglede ovisit će o vašim željama i mogućnostima te uputama vašeg ginekologa.

Na kvalitetu slike utječe:

  • veličina djeteta,
  • sijelo posteljice,
  • položaj ploda i
  • debljina trbušne stijenke trudnice. 

Ako je beba okrenuta leđima, ne možete joj vidjeti lice, a prekomjerna količina masti na području trbuha trudnice može negativno utjecati na kvalitetu slike.

Usporedba 4D ultrazvuka s 2D i 3D ultrazvukom

2d-3d-4d

2D ultrazvuk na ekranu uređaja daje crno-bijelu sliku s mnogo sivih nijansi. Često se roditelji na ovom prikazu ne snalaze i ne mogu si vjerodostojno predočiti izgled djeteta. Prikaz pomnije prikazuje unutarnje organe i koštano tkivo u odnosu na kožu pa su obrisi nejasniji.

3D ultrazvuk je statičan prikaz djeteta u tri dimenzije u stvarnom vremenu. Crte lica i ostatak tijela su ovdje roditeljima puno prepoznatljiviji.

4D ultrazvuk je zapravo 3D ultrazvuk uz prikaz pokreta djeteta u stvarnom vremenu.

Sve tri metode su jednako sigurne, dakle 4D ultrazvuk ne šteti djetetu više nego 2D ili 3D.

Što je “broj ispred D” veći, to je prikaz djeteta bolji i detaljniji te je dijagnostika kvalitetnija. 

Dakle, ultrazvuk osim za prikazivanje i dodatno povezivanje djeteta s roditeljima, služi i za pregled te praćenje rasta i razvoja. Što je prikaz detaljniji, veća je šansa za pravovremeno otkrivanje malformacija, odnosno abnormalnosti ploda.

4D ultrazvuk u Hrvatskoj – ponuda

4D ultrazvuk se danas može obaviti u brojnim privatnim poliklinikama i ginekološkim ordinacijama diljem Hrvatske. Bitno je naglasiti da se ovaj pregled uvijek plaća.

Uz fotografije djeteta, na 4D ultrazvučnom pregledu dobivate i DVD/CD/USB sa snimkom pregleda.

Cijena 4D ultrazvuka

Zbog toga što se radi o neobaveznom pregledu, zdravstveno osiguranje ne pokriva 4D ultrazvuk. Cijene u privatnim poliklinikama se kreću između 500 i 600 kuna.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.25 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: 4d ultrazvuk, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu