Razgovarajte i zbližite se s vašom bebom već dok je u trbuhu

trbuh-slusalice

Majkom ne postajete u trenutku rođenja, već tijekom trudnoće. Prvi korak je sama spoznaja da ste trudni, a nježnim dodirima trbuha i razgovorima sa svojim nerođenim djetetom učinit ćete prve majčinske korake.

Prednosti razgovora s bebom prije rođenja

Majke koje razgovaraju i zbližavaju se sa svojom bebom već dok je ona u trbuhu najćešće rađaju bebe koje:

  • su fiziološki zrelije i naprednije,
  • lakše se prilagođavaju na život izvan trbuha,
  • rjeđe obolijevaju,
  • manje plaču, bolje jedu i spavaju,
  • duže doje,
  • su u pravilu inteligentnija,
  • imaju razvijenije jezične sposobnosti u fazi kada počinju govoriti,
  • pokazuju sklonost prema glazbi i umjetnosti.

Bebin živčani sustav

Bebina osjetila dodira, sluha ili pokreta dovoljno su razvijena da vam omoguće dvosmjernu komunikaciju i stimulaciju bebe prije rođenja. Danas je poznato da mozak ploda u majčinom trbuhu oko 30. tjedna trudnoće ima maksimalan broj živčanih stanica. Nakon tog trenutka živčane stanice počinju lagano odumirati ako se ne koriste.

fetus

Taj proces je prirodan, ali zaustavlja se ili usporava ako postoji podražaj mozga koji aktivira živčane stanice. Koristan je svaki podražaj koji pruža okolina, uključujući kucanje majčinog srca, rad njezinog želuca, glazbu, vibracije, njihanje dok se mama kreće i fizički dodiri trbuha.

Oni se često događaju spontano u majčinoj svakodnevici, no u zadnjem tromjesečju je dobro pojačati količinu takvih podražaja. To omogućava bržu i lakšu prilagodbu djeteta na vanjski svijet te brži razvoj nakon poroda.

Kako početi razgovor?

Od 16. tjedna beba počinje upijati zvukove iz okoline. Možete mu pričati o svemu što vam se događa, čitati mu, učiti ga slova, recitirati pjesme, pjevati mu uspavanke, slušati priče ili glazbu koju volite. Na početku vam se to može činiti glupim, ali vaša beba će vas zbog toga obožavati.

Iskoristite bilo koji dio dana i opišite ga jednostavnim rečenicama svojoj bebi. Pričajte gdje se nalazite, kamo ste krenuli, koji se sve zvukovi čuju i što vidite oko sebe. Upoznajte dijete sa svojim glasom. Uskoro će ga znati razlikovati od drugih glasova. Veće su šanse da nedugo nakon rođenja reagira na vaš nego tuđi glas.

otac

Koji su drugi načini za zbližavanje s djetetom u utrobi?

Dodir

Osim što joj ljubav možete pokazati “kroz želudac”, postoje i drugi, neverbalni načini komunikacije s nerođenim djetetom. Od 20. tjedna beba može osjetiti vaše dodire trbuha. Nemojte se začuditi ako vam uzvrati udarcem. Nježno milovanje trbuha odličan je način da joj pokažete da je volite i razumijete.

Osjećaji i raspoloženje

Zapamtite da ste vi i vaša beba povezani, jer dijelite istu krv i protok hranjivih tvari i hormona kroz posteljicu. Kada niste raspoloženi, mijenja se kemijski sastav vaše krvi. Tako sve što vi osjećate, osjeća i beba. Ako vas zanima kako se ona osjeća u plodnoj vodi, plivajte u trudnoći ili barem ponekad napunite kadu vodom.

Glazba

Ljudi često djeci puštaju klasičnu glazbu u trudnoći. Nerođene bebe vole ujednačeni glazbeni ritam, jer ih podsjeća na otkucaje vašeg srca. No, nemojte biti uštogljeni. Puštajte im različitu glazbu. One će same odabrati. Bebe lako prepoznaju glazbu koju su čule u trbuhu. Osim toga, brojne studije pokazuju da glazba stvara osnovu za razvoj govornih sposobnosti.

4D ultrazvuk

Jedan od manje pristupačnih načina upoznavanja s vašim djetetom je 4D ultrazvučna snimka. Ako se odlučite za ovaj pregled, vidjet ćete bebu dok sisa palac, pravi grimase, zijeva ili čak štuca. Nevjerojatno detaljne snimke razuvjerit će vas da je beba naslijedila velike uši vaše svekrve, a to vas može dodatno zbližiti. 🙂

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu