Stručno odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Trudnoća po mjesecima: Što se događa u trećem tromjesečju?

Treće tromjesečje trudnoće

Treće tromjesečje traje 28. – 40. tjedna i obuhvaća 13 tjedana.

Vodič kroz trudnoću
pregled u trudnoći
FOTO: Shutterstock

Sedmi mjesec trudnoće (28. – 31. tjedan)

Evo što možete očekivati u sedmom mjesecu trudnoće.

Razvoj djeteta

U trećem tromjesečju vaše dijete raste vrlo brzo, a pokreti su sve češći i intenzivniji, što ponekad možete osjetiti i na svojim mišićima i unutarnjim organima.

U ovom razdoblju pluća djeteta se pripremaju za disanje. Stvara se surfaktant, tvar koja oblaže unutarnju površinu alveola. Tako se smanjuje površinska napetost i sprječava njihov kolaps. Vidljivo je ritmičko pokretanje prsnog koša. Na taj način se oponašaju pokreti disanja i vrše pripreme za život izvan maternice. 

Ako se bebi počne štucati, možete osjetiti lagane jednolične pokrete u maternici. Štucanje je posljedica gutanja plodne vode koja, umjesto u želudac, ode na pogrešno mjesto. Masno tkivo se nastavlja i dalje odlagati, a ostali unutarnji organi rasti i sazrijevati.

Do kraja sedmog mjeseca trudnoće vaša će beba narasti do 40 cm, a bit će teška između 1.400 – 1.600 g.

Promjene kod majke

U ovom se razdoblju obično trudnicama radi kompletna krvna slika. Uočava se anemija, no to vas ne treba nužno zabrinuti.

Naime, u trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi, pri čemu se volumen plazme (tekućeg dijela) poveća više nego što poraste broj krvnih stanica pa je anemija posljedica razrjeđenja krvi. Ako je razina željeza u granicama normale, nije potrebna njegova nadoknada.

Osim što zdrava prehrana ima brojne blagodati za vas i vaše dijete, pomoću nje možete i održavati razinu željeza. Hrana bogata željezom uključuje jaja, mahunarke, crveno meso te povrtnice zelenog lišća.

Također, u ovom razdoblju možete osjetiti bolove u leđima jer se zbog težine trbuha ispravlja fiziološka lumbalna lordoza – prirodna zakrivljenost kralježnice u donjem dijelu leđa.

Kako biste izbjegli ove poteškoće, preporučuje se nošenje niskih potpetica i korištenje dodatnih jastuka prilikom spavanja. Nemojte zanemariti ni povremeno vježbanje, poput hodanja ili plivanja. Pomoći će vam ublažiti bolove u leđima, isto kao i pravilno, uspravno držanje.

Maternica je sve veća pa su time i problemi koje izaziva njezina kompresija na okolne organe izraženiji. Radi se o kratkoći daha, žgaravici, zatvoru i pojavi hemoroida.

Porast prolaktina (hormon hipofize) i hormona posteljice djeluje na grudi koje se pripremaju za dojenje. Upravo zato žena može primijetiti iscjedak iz grudi u obliku vodenaste tekućine.

Zajednički simptomi

Tijekom sedmog mjeseca trudnoće uobičajeni su sljedeći simptomi:

problemi sa spavanjem u trudnoći
FOTO: Shutterstock

Osmi mjesec trudnoće (32. – 35. tjedan)

Evo kako izgleda osmi mjesec trudnoće.

Razvoj djeteta

Osmi mjesec trudnoće vrijeme je brzog rasta vašeg djeteta, iako je porođajna težina još uvijek mala. Pluća su u potpunosti zrela i spremna za disanje. Sluh, kao i ostali osjeti su razvijeni pa vaša beba osjeća, raspoznaje mutne obrise, čuje i prepoznaje vaš glas.

Kao što ste već mogli primjetiti, beba ima vlastiti ritam budnosti i spavanja koji se uglavnom razlikuje od vašeg – aktivira se upravo onda kad vi mirujete i opušteni ste.

Do kraja osmog mjeseca vaša beba će biti dugačka oko 44 cm, a teška 2.300 – 2.550 g.

Promjene kod majke

S obzirom na to da vaše dijete raste iz dana u dan, izraženiji su i dosad navedeni simptomi pritiska maternice na ostale organe.

Mogli biste osjetiti grčeve u nogama, imati probleme sa spavanjem, pomanjkanjem zraka i povremenim Braxton-Hicksovim kontrakcijama. One nisu razlog za zabrinutost s obzirom na to da se na taj način mišići maternice pripremaju za porod. Kontrakcije su bezbolne, ne nužno primjetne i ne djeluju na cerviks pa nema njegovog skraćenja ili otvaranja.

Vaše dijete pomiče se prema području zdjelice, odnosno namješta se u položaj za rađanje, što uzrokuje njezino širenje kao pripremu za porođaj. S obzirom na to da maternica sve više pritišće mjehur, češće ćete morati obavljati nuždu.

Zajednički simptomi

Tijekom osmog mjeseca trudnoće uobičajeni su sljedeći simptomi:

Porast na težini u zadnjem tromjesečju iznosi oko pet kilograma
FOTO: Shutterstock

Deveti mjesec trudnoće

Evo što možete očekivati u devetom mjesecu trudnoće.

Razvoj djeteta

U devetom mjesecu trudnoće vaša beba je praktički spremna za porođaj. Ono što joj je u ovom razdoblju potrebno je dodatna težina koja će joj omogućiti zadovoljenje svih energetskih potreba.

Masne naslage se i dalje talože, vidljivi su prvi znakovi njihovog pojačanog odlaganja pa bebino tijelo postaje zaobljenije. U 39. tjednu trudnoće masnih naslaga će biti dovoljno kako bi dijete moglo zadržati tjelesnu temperaturu.

S tijela bebe opadaju lanugo dlačice, a vernix ostaje na površini kože. Vernix je masni sloj koji se stvara u 20. tjednu trudnoće i štiti kožu djeteta od mokrog medija u kojem se nalazi – plodne vode.

Počinje taloženje zelenkasto-crnog materijala u crijevima djeteta. Sastoji se od kožnih stanica i lanugo dlačica koje su tu dospjele s progutanom plodnom vodom, oguljenih stanica crijevnog epitela te ostalih otpadnih tvari. Tako se formira mekonij – prva stolica koja se obavlja nakon poroda. Može se dogoditi i to da sadržaj crijeva bude izlučen i prije porođaja.

Do kraja devetog mjeseca vaša beba će biti dugačka 48 – 52 cm, a težit će otprilike 3.500 – 4.000 g.

Promjene kod majke

Tijekom devetog mjeseca trudnoće mogli biste se osjećati malo nespretno, s obzirom na to da se vaše tijelo priprema na širenje zdjelice. Mogli biste teže spavati noću pa se preporučuje eksperimentiranje s položajima spavanja, dok ne pronađete onaj koji će vam odgovarati.

Vaše grudi će biti otečene, a hormoni koje izlučuje posteljica i hipofiza poticat će proizvodnju mlijeka. Međutim, tek po rođenju djeteta oni će u potpunosti ispunjavati svoju svrhu.

Smještanje bebe u zdjelicu, kao priprema za porođaj, olakšat će disanje i hranjenje, no to će stvoriti i dodatni pritisak na tom području male zdjelice (učestalo mokrenje). Olakšanje je uglavnom samo privremeno jer taj pritisak ubrzo ponovno vrši dijete svojim tijelom koje raste.

Porast na težini u zadnjem tromjesečju iznosi oko pet kilograma ili 400 – 500 g na tjedan. Ukupni porast težine u cijeloj trudnoći je uglavnom između 10 – 12 (15) kg. Po tromjesečjima to izgleda ovako:

 • prvo tromjesečje – 1 – 2 kg
 • drugo tromjesečje – šest kilograma
 • treće tromjesečje – pet kilograma.

Iako vam to možda izgleda puno, ne treba vas zabrinjavati jer će većina dobivenih kilograma otići s porođajem. U brojkama raspored nakupljenih kilograma izgleda ovako:

 • dijete – 3,5 kg
 • placenta – 500 – 600 g
 • plodna voda – jedan kilogram
 • maternica – jedan kilogram
 • grudi – 500 g
 • masno tkivo – 1,7 kg
 • dodatna količina krvi – 1,5 kg
 • zadržana tekućina – dva kilograma.
Posljednjih tjedana više osluškujte svoje tijelo, obratite pozornost na pojavu trudova i vježbajte disanje.

Zajednički simptomi

Tijekom devetog mjeseca trudnoće uobičajeni su sljedeći simptomi:

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Watson, S. (2023). Third TrimesterWebMD.
 2. 3rd trimester pregnancy: What to expect. (2022). Mayo Clinic.
 3. The Third Trimester. Johns Hopkins Medicine.

Ocijenite članak

3.75 / 5   8

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: 7 mjesec trudnoće, sedmi mjesec trudnoce, proljev u trećem tromjesečju, bolovi u trećem tromjesečju trudnoće, sesti mjesec trudnoce, osmi mjesec trudnoce, proljev u trudnoći, trudnoca sedmi mjesec, deveti mjesec trudnoce, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu