Razvoj stopala kod djece – od nekoliko mjeseci do 4. godine

djecja-stopala

Od (pokušaja) prvih koraka pa sve do prvog odlaska u školu vaši mališani zahtijevaju posebnu brigu, a isto vrijedi i za njihova stopala. Dječja stopala razvijaju se i jačaju kako vaše dijete raste, a svako razdoblje po nečemu je specifično. Budući da problemi sa stopalima mogu biti povezani i s drugim zdravstvenim problemima, o pravilnoj obući treba brinuti već od malih nogu.

Djeca u dobi od 3 do 6 mjeseci

Stopala beba su ravna, mekana i gipka. Meke kosti, koje građom više podsjećaju na hrskavicu obložene su mekanim masnim jastučićima.

Zbog mekanih kostiju važno je da beba uvijek ima dovoljno mjesta u odjeći i obući kako bi se stopalima omogućio nesmetan rast i razvoj.

bebina-stopala

Djeca u dobi od 6 do 9 mjeseci

Kako je dijete sve aktivnije, a nerijetko se uspravlja na noge, kosti stopala jačaju i okoštavaju.

Stopala su i dalje dosta gipka i savitljiva, pa je opet važno izbjegavati tijesnu obuću. Birajte obuću koja štiti prste i petu i ostavlja dovoljno prostora za razvijanje stopala.

Djeca u dobi od 9 do 18 mjeseci

U ovom periodu beba će napraviti svoje prve korake. Stopalo ima 25 kostiju koje još nisu čvrsto spojene, nego imaju dovoljno mjesta za rast koji je vrlo brz – oko 15 mm godišnje.

U srednjem dijelu stopala će se tokom sljedećih godina razviti navikularna kost i lukovi stopala.

Ovo je najvažniji period u odabiru obuće. Birajte obuću koja ima fleksibilan potplat i koja omogućuje nesmetan rast i razvoj svih struktura u stopalu.

stopala-kod-djece

Djeca u dobi od 2 do 4 godine

Dječje stopalo još uvijek može izgledati ravno i bez razvijenih lukova, što ne predstavlja problem i nema potrebe za korekcijom stopala.

Navikularna kost postaje tvrda i jaka, smanjuju se masni jastučići oko kostiju, a stopala sve više poprimaju ‘odrasli’ oblik.

Fleksibilni potplati i stabilna peta su najbolji izbor za ovaj period, kao i izdržljivi materijali koji mogu podnijeti dječju igru u ovom dobu.

Djeca starija od 4 godine

Nakon 4. godine stopala rastu duplo sporije nego do sad, oko 8 mm godišnje.

Masni jastučići oko kostiju stopala sasvim nestaju, prostor između kostiju se smanjuje i formira se “odraslo” stopalo koje će ovim tempom rasti do tinejdžerskih godina.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu