Problemi stopala i kako ih riješiti?

problemi-stopala

Iako su relativno mala, stopala sadrže 25% svih ljudskih kostiju. Na njima po kvadratnom centimetru ima više živčanih završetaka nego na drugim dijelovima tijela. Ako ih ne štitimo, možemo imati problema sa stajanjem, hodanjem i trčanjem ili narušiti estetiku nogu.

Najčešći problemi stopala

Većina problema sa stopalom posljedica je poremećaja u funkciji zglobova u stopalu, dugog boravka u istoj ili pak neprikladnoj obući. Neki od najčešćih su:

  • Gljivične ili bakterijske infekcije
  • Kurje oči i žuljevi
  • Bradavice
  • Čukljevi
  • Izobličenost malih prstiju
  • Spušteno stopalo

Gljivične ili bakterijske infekcije

Najuobičajenija gljivična infekcija je tzv. atletsko stopalo. Može se pojaviti na vlažnoj koži između prstiju, ali i suhoj koži oko pete i drugim dijelovima stopala. Do nje dolazi uslijed načina života, zbog kojeg velik dio vremena provodite u cipelama. Udobna i mračna cipela je idealno mjesto za razvoj gljivica.

Ako se ne liječi brzo i pravilno, infekcija može postati dugotrajan problem. Može se proširiti na nokte te uzrokovati njihovo zadebljanje i žutilo koje je teže liječiti. Također, može se proširiti na druge dijelove tijela te lako prenijeti u kontaktu s drugima.

Kako bi spriječili infekcije, održavajte svoja stopala čistima i suhima, osobito između prstiju. Mijenjajte svoje cipele i nosite pamučne čarape češće nego inače.  One pomažu kod gljivica upravo zbog srebra koje sadrže, a koje ima dezinficirajuće djelovanje. Uz to su prozračne i lagane pa stopalo ima dovoljno zraka (ako se nosi i adekvatna obuća) što sveukupno utječe na ubrzano rješavanje problema s gljivicama.

Također, pokušajte na dnevnoj bazi posipati stopala praškom te ih perite u hladnoj vodi. 

Kurje oči i žuljevi

Njih uzrokuju trenje ili pritisak na koštani dio stopala kada se on u hodu trlja s obućom. Vrlo često promjena obuće, odnosno odabir udobnije i prikladnije obuće rješava problem. Ipak, preporuča se odlazak liječniku jer samostalno liječenje može biti opasno ako ste dijabetičar ili imate slabu cirkulaciju.

Kurje oči mogu biti simptom ozbiljnijih problema, poput čukljeva. Kako bi ih spriječili koristite redovito hidratantne kreme za stopalakamen za pete kako bi odstranili zadebljanja i grubu kožu stopala.

Za preventivu i terapiju  žuljeva preporučujemo nošenje posebno izrađenog flastera koji štiti poput druge kože te potpomaže prirodan proces zacjeljivanja žuljeva. Ako je potrebno (vodeni žuljevi) hidrokoloidni uložak apsorbira sekreciju žulja i oblikuje gel-jezgru koja štiti od pritiska i trenja.

Bradavice

Iako liče na žuljeve, s njima ne dijele uzrok. Riječ je o izraslinama na koži koje nastaju zbog virusa. Ponekad su bolne i lako se šire ako se ne liječe. Najuspješnije se uklanjaju pomoću propisanih lijekova, zamrzavanjem ili paljenjem bradavice, a ponekad i kirurškim odstranjivanjem.

Većina bradavica na stopalima nisu ozbiljni zdravstveni problemi te samim time niti ne zahtjevaju liječenje. Međutim, one mogu uzrokovati nelagodu i bol. Ako tretmani koji sami primjenjujete nisu učinkoviti, potrebno je posjetiti liječnika kako biste ih uklonili.

Čukljevi

Čukalj je stanje kod kojeg se palac pomiče prema van s pojavom izbočine na unutrašnjem dijelu stopala uz česte prateće nepravilnosti malih prstiju i čitavog prednjeg stopala. Uzrokuju ga nasljeđe, nošenje cipela sa uskim prednjim dijelom i visokom petom.

U početnoj fazi problem je samo estetski, ali vremenom može znatno narušiti funkciju stopala.

Iako su operacije čukljeva česte, mnogi pokušavaju izbjeći tu metodu, jer se čukljevi uglavnom zbog nepravilnog držanja ponovno vraćaju.

cukljevi-noge

Korektor Halluxa se pokazao kao jedino pravo rješenje svima koji su ga koristili. Ovaj korektor nosi se tijekom spavanja, što u početku može biti malo neugodno, ali nakon nekoliko mjeseci prestaje potreba za time jer je Hallux ispravljen te je korektor potrebno nositi samo zbog održavanja s vremena na vrijeme. 

Ona korigira neprirodan položaj palca i ispravlja ga, a njen anatomski prilagođen oblik, garantira fiziološku korekciju korijenskog zgloba palca. Hallux Valgus udlaga je udobna za nošenje, zahvaljujući pjenastoj podstavi koja štiti u kritičnom području između palca i susjednog prsta te vanjskom dijelu palčane kosti.

Nosi se za vrijeme spavanja, a dvije podesive čičak trake omogućavaju precizno podešavanje momenta poluge, pri čemu udlaga ostaje u istom optimalnom području.

Izobličenost malih prstiju

Ovo se odnosi na stanje povećanja prstnog zgloba koji povlači prst unazad te on postaje nalik na čekić. To stanje uzrokuje skraćivanje tetiva koje kontroliraju pokrete pete. Mogu nastati i kao posljedica ozljede, čukljeva ili reumatoidnog artritisa. S vremenom se zglob povećava i postaje tvrđi pod utjecajem trenja između stopala i obuće. 

Izobličenost malih prstiju može dovesti do kurjih očiju i žuljeva, ali i ozbiljnijih stanja kao što je metatarzalgija. To je pojava boli u području prednjeg dijela stopala koja ponekad može biti izrazito jaka. Oslobađanje prostora za prste u čarapama i obući jedan je od načina liječenja ovoga problema. U nekim slučajevima je potrebna i operacija.

Spušteno stopalo

Ono nastaje kao posljedica općeg slabljenja mišića. Uzrok toga slabljenja mogu biti oporavak nakon bolesti, naglog rastateška trauma, naglašeni umor kod osoba koje puno stoje ili hodaju, povećanje tjelesne težine i nošenje neprimjerene obuće. Ono može biti i genetski uvjetovano. Manifestira se kroz specifičan kruti hod, a može dovesti do bolova u nogama i leđima.

Nošenje ortopedske obuće ili uložaka koji podupiru svod stopala može ublažiti nelagodu. Anatomski uložak omogućuje pravilnu potporu i rasterećuje stopalo. Na taj način smanjuju se smetnje, čuvaju se zglobovi, kralježnica i venski sustav potkoljenice.

Ako želite smanjiti pritisak koji vam stvara neodgovarajuća obuća možete koristite gel jastučiće, a za dugotrajnu udobnost koristite silikonske, anatomske uloške koji su prilagođeni stopalu kako biste smanjili osjetljivost na pritisak stopala. 

Saznajte kakva su Vaša stopala!

Za manje od jedne minute skeniranjem stopala možete dobiti njihovu 3D sliku i po želji naručiti uloške za korekciju njihovog opterećenja. Individualni ortopedski ulošci izrađuju se od vrhunskih i suvremenih materijala prema preporuci stručne osobe.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu