Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Trudnoća po mjesecima: Drugo tromjesečje

trudnoca

Peti mjesec trudnoće – od 20. do 23. tjedna

Razvoj djeteta

Tijekom petog mjeseca trudnoće počinju se aktivirati sva osjetila vašeg djeteta. Njegova koža je osjetljiva na dodir, počinje razvoj okusnih pupoljaka, a pritom se vid i sluh i dalje razvijaju.

Uz razvoj unutarnjih organa, posebne masne žlijezde stvaraju voštanu tvar koja se naziva vernix caseosa, a koja se održava na koži zahvaljujući prisutnosti lanugo dlačica. Vernix je izuzetno bitan u zaštiti kože vaše bebe od djelovanja plodne vode.

U 17. tjednu počinje odlaganje i stvaranje smeđeg masnog tkiva koje će pomoći bebi u regulaciji tjelesne topline nakon rođenja.

U ovom mjesecu se njegov intenzivni razvoj nastavlja, no i dalje je rast i razvitak kože brži od njegovog pa je beba još uvijek mršava. Koža više nije prozirna već crvenkasta zbog početka razvoja pigmenta. Živčani sustav i mozak se nastavljaju razvijati. Može se primjetiti štucanje djeteta koje se javlja kao posljedica gutanja plodne vode.

Do kraja 23. tjedna vaša beba će biti dugačka 28 – 31 cm, a teška oko 400 – 450 g.

Promjene kod majke

U ovom razdoblju trudnoće mučnina bi trebala prestati, no zbog povećanja maternice i kompresije na okolne organe možete osjetiti probavne smetnje ili probleme sa žgaravicom. Pritisak se vrši i na mokraćni mjehur (učestalo mokrenje) te na prsni koš (nedostatak zraka). Rast maternice dodatno rasteže kožu pa je samim tim i šansa za pojavu strija, ukoliko se već nisu pojavile, veća.

Do kraja petog mjeseca trebali biste osjetiti pokrete djeteta jer su sad već veoma živahni i često se javljaju kad je majka mirna i opuštena.

Drugi mjesec trudnoće
Foto: Photospin

Tijekom trudnoće je vaša štitnjača izrazito aktivna pa je i bazalni metabolizam ubrzan. Tek nakon 22. tjedna bi trudnica trebala povećati dnevni kalorijski unos za 200 – 300 kcal/dan. Također, bitno je paziti i kakva hrana se unosi. Valja izbjegavati hranu bogatu mastima, ugljikohidratima i šećerima te povećati unos biljnih vlakana i tekućine, što će blagotvorno utjecati i na poboljšanje probave.

Također, u nekim slučajevima povećan volumen krvi može uzrokovati pojavu fiziološke anemije (više se poveća volumen plazme nego broj krvnih stanica) te dovesti do krvarenja iz nosa i desni.

22. tjedan je vrijeme za detaljan ultrazvučni pregled i procjenu fetalne anatomije. Također, tada je moguće otkriti spol djeteta.

Majka se može susresti i s Braxton-Hicksovim kontrakcijama. Radi se o bezbolnim, nepravilnim kontrakcijama maternice koja se na taj način sprema za porod. Nema djelovanja na cerviks pa ni opasnosti od njegovog skraćivanja ili otvaranja.

Zajednički simptomi

Tijekom petog mjeseca trudnoće uobičajeni su sljedeći simptomi:

  • pokreti djeteta,
  • žgaravica i probavne smetnje,
  • krvarenje iz nosa i desni,
  • strije,
  • nedostatak zraka,
  • učestalo mokrenje,
  • otekline,
  • vaginalni iscjedak,
  • proširene vene.
Vodič kroz trudnoću

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2 3

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.13 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: trudnoća po mjesecima, trudnoca po mesecima, kalendar trudnoce po mjesecima, trudnicki kalendar, peti mjesec trudnoće, trudnoća po tjednima, trudnicki kalendar po mjesecima, Trudnoca PO Tjednima I Mjesecima, Trudnoća Po Tjednima U Slikama, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu