Bol u zdjelici – uzroci, dijagnoza i liječenje

bol u zdjelici

Bol u zdjelici je simptom koji se može javiti kod žena, ali i kod muškaraca. Bol se može smatrati kroničnom ako traje duže od 3 mjeseca, a u suprotnom riječ je o akutnom stanju.

Bol u zdjelici može ukazivati na postojanje neutvrđenih stanja, koja vrlo vjerojatno predstavljaju abnormalnu psihoneuromuskularnu funkciju.

Razlikovanje između akutne i kronične boli je važno u razumijevanju kroničnog sindroma boli u zdjelici. Akutna bol je najčešća, a često se javlja kod pacijenata nakon operacije ili drugih trauma mekog tkiva.

Ova bol je najčešće neposredna, žestoka i kratkotrajna, međutim bol koja se proteže izvan normalnog perioda oporavka i traje duže od 3 do 6 mjeseci predstavlja kroničnu bol.

Bol u zdjelici kod žena

Većina žena u određenom trenutku doživljava bol u zdjelici, osobito kada djevojke ulaze u pubertet. Gdje se nalazi zdjelica? Nalazi se na donjem dijelu kralježnice. Zdjelica nosi i prenosi težinu na donji dio tijela. 

Otprilike 10% ginekoloških posjeta otpada na pritisak u zdjelici, a to je i uzrok laparoskopije u 20% do 30% slučajeva kod odraslih osoba.

Zdjelica

Bol u zdjelici kod žena – uzroci

Mnogi različiti uvjeti mogu bol u kostima zdjelice, uključujući:

  • bol i pretjeranu osjetljivost mjehura, debelog crijeva ili maternice (također poznato kao visceralna bol),
  • bol u prsnom pojasu.

Ginekološki uzroci mogu biti:

Trbušni uzroci mogu biti:

Unutarnju kilu teško je identificirati kod žena, a pogrešna dijagnoza endometrioze ili idiopatske kronične boli u zdjelici je vrlo česta. Jedan od razloga pogrešne dijagnoze je taj što žena kada leži kod liječnika na pregledu svi simptomi kile mogu nestati.

Hernija se obično može otkriti samo kada su simptomi prisutni, pa dijagnoza zahtijeva pozicioniranje tijela na način koji izaziva simptome.

Bolovi u zdjelici i kukovima mogu biti uzrokovani naprezanjem mišića ili progresivnim propadanjem kostiju, posebno u starijoj dobi. Više o bolnim kukovima saznajte ovdje.

Bolovi u zdjelici i leđima je kod žena najčešći pokazatelj endometrioze. Više o endometriozi pronađite ovdje.

Bol u zdjelici

Bol u zdjelici kod žena – dijagnoza

Dijagnostička obrada započinje s anamnezom i pregledom, nakon čega obično slijedi test na trudnoću. Neke žene možda će morati učiniti pregled krvi, a moguća je i kirurška procjena.

Nedostatak vidljive patologije kod kroničnih bolnih sindroma ne treba predstavljati osnovu za traženje objašnjenja boli u psihološkim uzrocima ili za ispitivanje stvarnosti boli. Umjesto toga, neophodno je pristupiti složenosti kroničnih bolova iz psihofiziološke perspektive koja prepoznaje važnost interakcije uma i tijela.

Neki od mehanizama kojima limbički sustav utječe na bol, a posebno na miofascijalnu bol, objašnjeni su istraživanjima u neurologiji i psihofiziologiji.

Bol u zdjelici kod žena – liječenje

Kod nekih žena mogu pomoći konzultacije s fizioterapeutom, korištenje antiupalnih lijekova, hormonske terapije, ili čak neuroloških sredstava. Ponekad se izvodi i histerektomija.

Bol u zdjelici kod muškaraca

Kronična bol u zdjelici kod muškaraca naziva se kronični prostatitis, a poznata je i kao kronični nebakterijski prostatitis. Muškarci u ovom slučaju nemaju poznatu infekciju, no imaju veliku bol u zdjelici u trajanju više od 3 mjeseca.

Ne postoje standardni dijagnostički testovi, već se dijagnoza vrši isključenjem postojanja drugih bolesti.

Multimodalna terapija je najuspješniji tretman, a uključuje alfa blokatore, fitoterapiju i protokole usmjerene na smirivanje živaca zdjelice te kontrolu anksioznosti. Antibiotici se ne preporučuju.

Bol oko zdjelice

Diferencijalna dijagnoza

Kod muškaraca, kronična bol u zdjelici često je dijagnosticirana kao kronični bakterijski prostatitis i nepotrebno je liječena antibioticima, čime se pacijente izlaže nuspojavama uz vrlo slabe ili nikakve učinke u liječenju.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: upala zdjelice, bol u zdjelici, bolovi u zdjelici, zdjelica, upalna bolest zdjelice, upala zdjelice simptomi, upala zdjelice kod žena simptomi, zdjelica bolovi, upala zdjelice kod žena, bolovi u zdjelici kod muškaraca, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu