Stručno odobrava

,

Bol u kuku – uzroci i liječenje

bol-u-kuku

Bol u kuku je česta pojava, a može biti zbunjujuća jer postoje mnogi uzročni čimbenici. Može biti uzrokovana promjenama u samom zglobu kuka, ali i oštećenjima struktura mekih tkiva u području oko zgloba (mišići, ligamenti, tetive).

Precizna dijagnoza je vrlo važna kako bi odgovarajući tretman mogao riješiti točan uzrok i problem. 

Zdjelica, odnosno područje kukova je izrazito osjetljivo i sklono promjenama koje su uvjetovane dugotrajnim stajanjem, sjedenjem, ponavljajućom aktivnošću ili ozljedom.

Bolovi u kukovima često nisu znak oštećenja kuka, nego nekog drugog tjelesnog poremećaja ili čak infekcije.

Bolovi koji dolaze iz samog zgloba se najčešće javljaju na unutarnjem dijelu zgloba kuka (prema preponi), a bolovi koji dolaze iz okolnih struktura su uglavnom lokalizirani na vanjskoj strani zgloba, odnosno na gornjem dijelu bedra prema glutealnom području.

Bol u kuku – uzroci

Područje kukova sačinjeno je od zglobova, hrskavice, ligamenata i mišića. Svaka od tih struktura podložna je trošenju, pucanju, istegnuću te će se prije ili kasnije, barem jednom u životu kod svake osobe pojaviti neka vrsta boli ”u kuku”.

Glavni razlog pojave boli u području zgloba kuka je nepravilno ili pogrešno opterećenje ili preopterećenje zgloba koje nastaje poremećenim odnosima snaga mišića kukova.

Bol u kuku kod mlađe populacije uvjetovana je prenaprezanjem mišića, a kod starijih progresivnim degenerativnim procesima koji se pojavljuju u srednjoj dobi ili ranoj starosti.

Poremećaj snage mišića nastaje radi smanjenog i nejednolikog korištenja mišića kukova, ali često i posljedičnog poremećaja statike i dinamike kretanja.

Ovakvo dugotrajno stanje dovodi do preopterećenja i „trošenja“ hrskavice zgloba, što uzrokuje reakciju okolnog tkiva – ograničavanje pokreta sa sve većim bolovima – koksartroza ili osteoartritis zgloba kuka.

Artritis će uzrokovati nastanak upale na području zgloba i oštećenje hrskavice koja smanjuje trenje – nakon toga nastaje bol.

Poremećen rad zgloba kuka narušit će statiku okolnih dijelova – kralježnice i koljena pa se tegobe proširuju.

Doznajte i pročitajte više o displaziji kuka. 

Ono što često nazivamo uklještenje živca u kuku, a praćeno je utrnulošću bedrene regije najvjerojatnije je problem uklještenja živca, ali ne u području kuka, nego u predjelu slabinske kralježnice.

Kada se radi o uklještenju živca, veliki broj osoba odgađa odlazak liječniku sve dok se situacija drastično ne pogorša te se bolovi uzrokovani oštećenjem živca više ne mogu ublažiti analgeticima (lijekovima za ublažavanje bolova).

Burzitis (trohanterični) je upalno stanje koje zahvaća male jastučiće (burze) koje štite mišiće i sprečavaju oštećenja zbog kretanja i ponavljanih pokreta. Kao rezultat ove upale nastaje bol u zahvaćenom zglobu.

Do avaskularne nekroze dolazi kada je dotok krvi na područje kuka smanjen, a koštano tkivo počinje “odumirati”. Može zahvatiti bilo koji dio koštanog sustava, no najčešće se javlja na području kuka.

Ozljede mišića odmicača kuka ili vanjskih rotatora mogu izazvati slabost i lošu ravnotežu.

Bol kuka se često javlja i zbog razlika u duljini nogu ili zbog problema sa stopalima, kada osoba automatski i nesvjesno mijenja svoj hod, a time i pokrete u kuku.

Bolovi u kuku često se mogu zamijeniti s lumbosakralnim išijasom. On zahvaća živac koji se proteže preko zgloba kuka i dalje u nogu te bol može nastati u području prepone/glutealnom području, što se povezuje sa samim zglobom.

Kuk
Foto: Photo Secrets

Jedno od pitanja koja nam često postavljate je vezano uz bolove nakon operacije, točnije nakon ugradnje endoproteze zgloba kuka. Bolovi nakon operacije znaju biti teško izdrživi i iritantni tijekom prvih mjesec dana. Kvaliteta vašeg života može biti narušena te vas ograničavati u svakodnevnim aktivnostima.

Postoji mogućnost da ćete doživotno “osjećati kuk” koji ste operirali, ali je propadanje okolnog tkiva zaustavljeno, a oštećenje svedeno na minimalnu razinu. Operacijom izazvani bolovi u kuku mogu se javljati i do godinu dana nakon zahvata, ali ne u tako snažnom intenzitetu kao prvih 3 mjeseca.

Trajanje i intenzitet bolova ovise i o općem stanju osobe te životnoj dobi. Premda se vrši ista operacija, potpuno istom metodom – postoji bitna razlika.

Organizam osobe 25 – 50 godina ne oporavlja se jednako brzo. Zapravo, što više stari, tijelo se sve teže oporavlja, kako od prehlade tako i operacije ili ozljede u području kuka.

Naoružajte se strpljenjem i dobrom voljom te budite svjesni svojih ograničenja i nemojte ih prekoračivati tijekom rehabilitacijskog razdoblja

Neki od uzroka boli u kuku su:

 • Tendonitis – se može pojaviti u bilo kojoj od tetiva koje okružuju zglob kuka.
 • Lumbalna bol – mnogi problemi s leđima i kralježnicom mogu izazvati simptome oko stražnjice i kuka. Najčešći problemi koji izazivaju bol u kuku su hernija diska i išijas.
 • Prenaprezanje mišića – oko kuka i zdjelice također mogu uzrokovati bolove i grčeve. Najčešće je to slučaj s preponama i tetivama.
 • Fraktura ili dislokacija zgloba kuka – najčešći je kod starijih osoba s osteoporozom. Liječenje slomljenog kuka zahtijeva operaciju kako bi se zamijenio slomljeni dio ili ugradila metalna ploča s vijcima.
 • Frakture kuka kod sportaša – koji sudjeluju u zahtjevnim sportovima, poput trčanja na duge staze, također su česte. Liječenje je obično uspješno i uključuje izbjegavanje rizičnih aktivnosti.

Problemi u kuku mogu se javiti i u djetinjstvu, primjerice:

 • Razvojna displazija – predstavlja dislociranost kuka u ranom djetinjstvu te se on ne može pravilno razvijati. Zapravo je to iščašenje uzrokovano nedovoljnom razvijenošću zglobne čašice kuka. Iako to obično nije bolno za djecu, može dovesti do artritisa i problema s hodanjem. Većini ljudi s displazijom kukova dijagnoza je postavljena već pri rođenju. Kod inače zdravog djeteta, razvojni poremećaj kuka nastaje nešto prije ili poslije rođenja djeteta. Glavni simptom je bol u području zgloba.
 • Legg-Calvé-Perthesova bolest – je rijetka bolest slična osteonekrozi, no javlja se u djetinjstvu. U nekim slučajevima može dovesti do trajnog oštećenja kuka i artritisa. Simptomi su bol u kuku (osjećaj žarenja) ili preponi, koju pojačavaju pokreti u zglobu ili pokreti noge. Bol smanjuje pokrete u kuku i uzrokuje šepanje.

Kada posjetiti liječnika?

Ako niste sigurni koji je uzrok boli u kuku ili ako ne razumijete specifične preporuke za liječenje svog stanja, trebali biste potražiti liječničku pomoć.

Liječenje boli u kuku mora biti usmjereno na specifičan uzrok problema.

Neki od znakova koji ukazuju na potrebu liječničke intervencije su:

 • nemogućnost normalnog hodanja,
 • pojava šepanja,
 • ozljede koje uzrokuju deformitet oko zgloba,
 • bol koja se javlja noću ili dok se odmarate,
 • bol koja traje nekoliko dana (više od 6),
 • nemogućnost fleksije (savijanja) kuka,
 • otekline u području kuka ili bedara,
 • znakovi infekcije: groznica, crvenilo i toplina,
 • svi ostali neobični simptomi.

Liječenje boli u kuku

Liječenje boli u kuku ovisi o uzroku problema, stoga je precizna dijagnoza od velike važnosti.

Ako niste sigurni u uzrok boli ili težinu stanja, trebali biste potražiti savjet liječnika prije nego što započnete bilo koji tretman.

Navedeni tretmani nisu prikladni za svaki uzrok, no mogu biti od pomoći u vašoj situaciji:

 • Odmor – prvi tretman za većinu uzroka koji uzrokuju bol u kuku je odmor i sprječavanje akutne upale. Potrebno je smanjiti ili prestati s aktivnostima koje uzrokuju bol. Često je to dovoljno za ublažavanje bolova u kuku. Ako su simptomi teški, pri hodanju upotrijebite štaku.
 • Led i toplina – led se najčešće koristi kod akutnih ozljeda i unutar 48 sati od ozljede. On pomaže kod smanjivanja oteklina, ali i u nekim kroničnim slučajevima, primjerice kod sindroma prenaprezanja kod sportaša (obavezno nakon aktivnosti, a nikako prije nje). Toplinski tretman koristi se kod kroničnih slučajeva za opuštanje tkiva i poticanje protoka krvi, a kod njega vrijedi obrnuto pravilo – uvijek se primjenjuje prije aktivnosti, a nikada nakon nje, ili neposredno nakon ozljede.
 • Istezanje mišića i tetiva – koje okružuju zglob može pomoći kod nekih uzroka boli u kuku.
 • Fizikalna terapija je važan aspekt liječenja gotovo svih ortopedskih ozljeda. Fizioterapeuti koriste različite načine za povećanje snage, vraćanje mobilnosti te pomažu pacijentu u rehabilitaciji.
 • Antiupalni lijekovi – nesteroidni protuupalni lijekovi protiv bolova (NSAR) su najčešće propisivani lijekovi za bol u kuku, a osobito kod osoba kod kojih bol uzrokuje artritis, burzitis ili tendonitis.
 • Ugradnja endoproteze zgloba kuka – kod starijih osoba kod kojih je prisutna fraktura bedrene kosti (dio zgloba kuka) ili kod onih kojima se hrskavica u potpunosti “istrošila”.

Vježbe za bolne kukove

Postoje i vježbe koje možete raditi kako biste smanjili intenzitet boli u kuku.

Vježbe u videu izvodite isključivo uz suglasnost vašeg liječnika.

Bolovi u kuku – prirodno liječenje

Svi mi imamo isti prag boli, ali tolerancija boli varira od osobe do osobe.

Donosimo vam nekolicinu praktičnih savjeta koji vam možda mogu biti od pomoći. Navedeni savjeti nisu zamjena za preporučenu liječničku terapiju te bi bilo idealno ako biste se prethodno konzultirali s liječnikom oko bilo koje od navedenih mjera samopomoći.

 • 30 minuta vježbanja na dan povisuje količinu endorfina koji su prirodni analgetici. Kako biste produljili učinak endorfina – možete vježbati 20 minuta ujutro te 20 minuta kasno poslijepodne.
 • Vježbanje u slučaju artritisa može pridonijeti uklanjanju štetnih tvari iz krvotoka koje ga uzrokuju.
 • Uzimajte više namirnica bogatih salicilnom kiselinom – jezgričasto voće, povrće, začini, sjemenke.
 • Jedite namirnice bogate kalcijem i magnezijem – pomoći će u jačanju kostiju i smanjivanju grčeva.
 • Konzumirajte ananas jer sadrži bromelin koji će pomoći u ublažavanju upala
 • Pijte jednu do dvije šalice čajeva od: crnog kohoša, paprene metvice, kamilice, pasiflore, gospine trave i stolisnika.
 • Mast od arnike – vam može pomoći ako ste iščašili zglob kuka.
 • Preparati od masline, kestena i vrbe – mogu vam pomoći da se bolje osjećate i smanjite intenzitet iscrpljenosti koju uzrokuju bolovi.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.02 / 5   136

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bol u kuku, bolovi u kukovima, bol u kukovima, bol u kuku i nozi, bol u kuku i preponi, bolovi u kukovima i nogama, kuk bolovi, bolovi u kuku i nozi, bolovi u kuku prirodno liječenje, bolovi u kukovima i zdjelici, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu