Stručno odobrava

,

Operacija kuka – pripreme, cijena, postupak i oporavak

operacija

Operativni zahvat kosti kuka vrlo je čest postupak u našoj zajednici, posebice u starijoj populaciji. Razlozi operacije kuka mogu biti ozljede (frakture) ili degenerativne promjene (osteoartritis).

U nastavku saznajte kako se pripremiti i oporaviti nakon operacije ili se jednostavno informirajte o svemu što trebate znati po pitanju operacije zgloba kuka.

Kuk je najveći kuglasti zglob u tijelu, smješten relativno duboko ispod slojeva masnog i mišićnog tkiva te čvrste zglobne čahure. Konkavno zglobno tijelo kuka je čašica na zdjeličnoj kosti (acetabulum), a konveksno je glava bedrene kosti.

Složenost tih zglobnih tijela zajedno s djelovanjem mišića između zdjelice i bedrene kosti omogućava zglobu kuka stabilan prijenos velikih opterećenja s trupa na donje ekstremitete, uz zadržavanje pokretljivosti zgloba u svim smjerovima.

Najčešći uzrok problema u području kuka je progresivno degenerativno oboljenje zglobne hrskavice, poznato kao artroza ili osteoartritis zgloba kuka. Bolovi uslijed degenerativne bolesti mogu se početi javljati već u 40-im godinama života.

Osim toga, mnoge osobe dožive frakturu zgloba kuka koja zahtijeva hitnu intervenciju operacijom uz prethodnu procjenu stručnjaka.

Bolovi i ukočenost u zglobu kuka mogu drastično smanjiti kvalitetu života ili vas u potpunosti spriječiti pri obavljanju svakodnevnih obaveza.

Ugradnja totalne endoproteze kuka (umjetnog zgloba) jedna je od najčešćih i najuspješnijih operacija moderne ortopedije.

Iako je lijekovima, vježbama te umjerenim fizičkim aktivnostima moguće usporiti degenerativne promjene, operacija kuka kod starijih osoba često je najpoželjnije rješenje.

Zašto dolazi do potrebe za operacijom kuka?

operacija kuka oporavak

Zbog iznimnih opterećenja i velikog opsega kretnji u kuku dogode se određene patološke promjene, poput: oštećenja hrskavično-vezivnog ruba čašice kuka, oštećenja hrskavice, nastanka slobodnih zglobnih tijela, koje uzrokuju bol i ograničenje kretnji u tom zglobu.

Simptomi koji ukazuju na oštećenje u kuku su: 

 • bol (najčešće se javlja u preponi i glutealnom dijelu; prvo se javlja umor i povremena bol pri većem opterećenju, zatim nakon duljeg mirovanja i bol prilikom silaženja niz stepenice; kasnije se pojavljuje bol i tijekom mirovanja (osoba se noću budi zbog bolova – upotreba analgetika),
 • ukočenost zgloba (u početku kratkotrajna ukočenost pri prvim pokretima te ograničeni opseg pojedinih pokreta, a kasnije ukočenost postaje fiksirana),
 • skraćenja noge (posljedica istrošenosti hrskavice),
 • šepanje,
 • atrofija okolnih mišića.

Srednji do jaki bolovi tijekom dana ili noći upućuju na problem. Riječ je o degenerativnim promjenama na zglobnoj hrskavici koje s vremenom utječu i na ostale dijelove zgloba.

Najčešće je to osteoporoza, tj. artroza koja može u potpunosti onesposobiti kretanje. Bolest je koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive.

Kod osteoporoze se u suglasnosti sa stručnjakom pribjegava operaciji, odnosno ugradnji umjetnog zgloba kuka (endoproteze). Uz pravovremenu operaciju i kvalitetan oporavak, moguće je ponovno vratiti pokretljivost i prevenirati daljnje slabljenje okolnih mišića i struktura.

Operacija kuka kod starijih osoba uslijed osteoartritisa u potpunosti zamjenjuje zglob kuka. U drugom slučaju operacija kuka provodi se nakon frakture, tj. ozljede zgloba.

Operacija zgloba kuka može se provesti u potpunosti ili djelomično (totalna ili parcijalna endoproteza).

Ako se zglob ne zamjenjuje totalnom endoprotezom, kirurg će djelomično oštećene dijelove kuka zamijeniti metalnim dijelovima ili će kod mogućnosti oporavka ugraditi šarafe. Metalni šarafi koriste se za fiksiranje zgloba za vrijeme oporavka.

Prije operacije potrebno je utvrditi koji je najbolji postupak, koji će se tip proteze ugraditi, napraviti pretrage u slučaju alergija te može li organizam uopće podnijeti operaciju i oporavak.

Posjet specijalistu ortopedu u tome je slučaju ključan, dok je dogovor sa specijalistom koji će provesti operaciju sljedeća postaja. Bitan je klinički pregled u kojem će liječnik specijalist detaljno ispitati pokretljivost vašeg kuka, ukočenost, dužinu te gubitak mišićnog volumena noge. 

Priprema za operaciju kuka

Ako je osobi propisana operacija, provode se pretrage (krvna slika, urinokultura, EKG, bris ždrijela i nosa, bubrežnih i jetrenih markera), utvrđuje se vrsta i način ugradnje endoproteze. Potrebno je informirati osobu o samom postupku operacije (priprema za dolazak u bolnicu).

Ako se vraćate kući, poželjno je prilagoditi prostor za olakšano kretanje na štakama. Imajte na umu da je stopa padova nakon operacije izrazito velika, osobito kod starijih osoba. 

Povišenja za WC školjke, rukohvati u kupaonici i uklanjanje kablova s podova su obavezni.

koliko traje operacija kuka

Pri dolasku u bolnicu ponesite sve što vam je iz dana u dan potrebno, a to su posebice: higijenski proizvodi, donje rublje, papuče, pidžama, lijekovi i sl. Također je prije zahvata potrebno oprati kosu te se istuširati dezinfekcijskim sredstvom i ukloniti zubnu protezu.

Operacija se obavlja na tašte, minimalno 6 h prije operacije nije dozvoljeno jesti, a 2 h prije zahvata niti piti tekućinu.

Prije operacije daje se anestezija (lokalna ili opća) kako osoba ne bi osjećala bolove.

Koliko traje operacija kuka?

Operacija zgloba kuka može trajati nekoliko sati, ovisno o pripremi i eventualnoj pojavi komplikacija.

Pozicija osobe na operacijskom stolu može biti ili na leđima ili na boku. 

Uobičajeni postupak uključuje rez na mjestu kuka, a zatim će kirurg odvojiti mišiće i masno tkivo koje se nalazi iznad kostiju i zgloba kuka. Operacijski zahvat započinje upravo presijecanjem kože i potkožnog tkiva sa strane kuka.

Slijedi otvaranje zgloba te iščašenje glave bedrene kosti iz čašice zdjelice.

Daljnji postupak uključuje rezanje kosti/zgloba, pod određenim kutom, kirurškim priborom poput pile, a zatim umetanje endoproteze ili manjih proteza na potrebita mjesta.

Kao što je navedeno, moguće je pričvrstiti zglob/kost pomoću metalnih šarafa ili posebnog materijala pri zamjeni čitavog zgloba, a koji će omogućiti spajanje kosti s novim zglobom.

operacija kuka postupak

Nakon ostatka potrebnih promjena, mišićno i masno tkivo se ponovno zatvaraju, dok je moguće ostavljanje drenovnih cjevčica za izvlačenje viška eventualne tekućine. Operacija završava stavljanjem sterilnog prijevoja na ranu, a preko cijele noge namota se elastičan zavoj.

Rane se mogu svakodnevno previjati ili zaštititi posebnim sterilnim povojem.

Manje uobičajen i zahtjevniji zahvat uključuje manji rez te ne zahtijeva odvajanje mišića, no postoje i nedostaci ovakvog zahvata – zbog manjeg reza i pristupačnosti, moguće su pogreške pri ugradnji proteze te se ovaj postupak provodi jedino kod vrlo iskusnih stručnjaka.

Operacija kuka – komplikacije

Ugradnja endoproteze kuka danas predstavlja veliki, ali ipak rutinski, ortopedski zahvat. No, kao i svi drugi operacijski zahvati i ovaj zahvat može biti praćen s određenim komplikacijama.

Prilikom operacije može doći do povećanog gubitka krvi zbog čega bi bila potrebna primjena infuzije, no to se uistinu rijetko događa.

Kako bi se izbjegle komplikacije u smislu alergijske reakcije na anesteziju ili druge lijekove protiv bolova, prethodno se rade opsežne pretrage kao i utvrđivanje krvne grupe.

Također, unatoč vježbama poslije operacije, u iznimnim slučajevima mogu se javiti krvni ugrušci, odnosno venska tromboza.

Također, moguća je i plućna embolija, infekcija nakon ugradnje ili čak iščašenje proteze zbog lošeg pozicioniranja proteze ili slabe muskulature.

Može doći i do prijeloma natkoljenične kosti i/ili zdjelice tijekom i nakon operativnog zahvata. Oštećenje ili ozljede okolnih mišića ili tetiva se rijetko javljaju, no mogu rezultirati smanjenom funkcijom zgloba kuka.

Koliko dugo traje oporavak od operacije kuka?

Već drugi dan nakon operacije počinje se s ustajanjem i hodanjem te prilagođenim vježbama kako bi se spriječili krvni ugrušci u operiranoj nozi.

Osoba također koristi urinarni kateter nakon operacije te može ostati u bolnici 5 – 14 dana, ovisno o potrebi.

Prije izlaska, osoba mora svladati korištenje štaka, hodalice ili dr. ortopedskog pomagala te korištenje istih na ravnim površinama i stepenicama. Teži se samostalnom ustajanju i obavljanju higijene.

Najčešće se ubrzo po izlasku iz bolnice preporučuje odlazak na rehabilitaciju u toplice ili druge rehabilitacijske ustanove. Ako ne možete otići na rehabilitaciju, po dolasku kući, potrebno je svakodnevne potrepštine imati pri ruci, a pomoć obitelji ili medicinskog osoblja je također poželjna.

operacija kuka oporavak vježbe

U sljedećih 2 – 8 tjedana nakon operacije provode se vježbe u skladu s tolerancijom operirane osobe. Teži se uspravnom hodu uz pomoć štaka, provode se izometričke i vježbe opsega pokreta dok se provodi i elektrostimulacija operiranog područja.

Postupno se uvode vježbe za osnaživanje muskulature.

Opće smjernice nakon operacije kuka

 • Potrebno je postupno povećavati opterećenje operiranog kuka.
 • Izbjegavajte sjedenje prekriženih nogu.
 • Nemojte nositi teške terete.
 • Izbjegavajte sjedenje na niskim i mekanim sjedalima.
 • Kod ležanja na boku između nogu (koljena) stavite jastuk.
 • Izbjegavajte ležanje na operiranom kuku.
 • Nemojte izvrtati nogu ili okretati prema van (unutarnja ili vanjska rotacija).
 • Izbjegavajte neravne ili skliske površine te uzbrdice.
 • Svakodnevno provodite ciljane vježbe.
 • Izbjegavajte iscrpljujuće aktivnosti i umaranje.
 • Nakon operacije izbjegavajte skokove i teške fizičke poslove.

Operacija kuka – cijena

Operacija kuka može se provesti besplatno, no liste čekanja su u tome slučaju iznimno duge te se mogu čekati i do nekoliko godina.

U slučaju odlaska privatnim ordinacijama, cijena operacije može iznositi od 20.000 – 55.000 kn.

U svakom slučaju, poželjno je dobro se raspitati o stručnjaku koji će provesti operaciju te, ako već plaćate, raspitati se o najboljim protezama za vaše potrebe.

Operacija kuka – video

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.52 / 5   29

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu