Stručno odobrava

,

Artroza kuka – simptomi, liječenje, prehrana i vježbe

artroza kuka

Artroza kuka ili koksartroza je kronična bolest koja nastaje zbog dugotrajnih poremećaja biomehaničkih odnosa u funkciji zgloba. Pripada skupini degenerativnih bolesti zglobova. Najzahvaćeniji zglob je upravo zglob kuka.

Bolest se može s vremenom pojaviti i na drugim zglobovima.

Glavni simptom artroze kuka je bol u kuku koja se javlja u početku prilikom hodanja, a kada je bolest napredovala, javlja se i u trenutku mirovanja.

Bol započinje u trenutku kada bolesnik započne prvih nekoliko koraka u danu, odnosno nakon faze mirovanja, sve dok se zglob ne razgiba. Ograničena mu je pokretljivost, a često osoba osjeti bol i u trenutku kada oblači cipele. Kasnije se javlja stalna bol tijekom kretanja, čak i u mirovanju (uznapredovala faza bolesti), krepitacije (zvuk “pucketanja” zgloba) te dolazi do šepanja i otežanog kretanja.

Zglob kuka je spoj bedrene kosti i zdjelice. Jedan je od najstabilnijih i najjačih zglobova u našem tijelu, a omogućuje kretanje tijela. Izvodi kretnje u svim smjerovima i služi za prijenos težine gornjeg dijela tijela u donje ekstremitete (vrlo bitan za balans ravnoteže kod kretanja). Zglob kuka podnosi naprezanje tijekom hodanja i kretanja zbog čega dolazi do oštećenja zgloba i moguće pojave artroze koja se većinom javlja kod starijih osoba.

Terapija se mora provesti i na zglobnoj hrskavici i na mišićnom sustavu jer kod zglobne hrskavice dolazi do degeneracije, a samo oštećenje se može proširiti, dok se kod mišićnog sustava javlja atrofija muskulature koju karakterizira bol kod kretanja.

Upala kuka – simptomi

Bol u kuku je glavni simptom artroze kuka – teže je oboljeloj osobi kada stoji, hoda ili trči. Bol se manje osjeti kada osoba sjedi ili leži, odnosno u mirovanju

Kod artroze kuka moguće je čuti krepitacije – škripave zvukove ili zvukove pucketanja u zglobu. Ukratko – otežano je kretanje.

Mogućnosti kretanja lijevog i desnog kuka kod osobe oboljele od artroze nisu jednake i često jedna strana kuka ima većih poteškoća.

bol u kuku

Osim boli u kuku može se javiti i bol u preponi, bol u bedrima te ukočenost zgloba kuka. U početnom stadiju bolesti bol u kuku se javlja samo tijekom kretanja, a progresijom bolesti javlja se i za vrijeme mirovanja.

Bol se može proširiti niz bedra, sve do koljena i utjecati na zglob koljena. 

Pokreti zgloba su ograničeni, posebice pokret unutrašnje rotacije zgloba.

Zvuk krckanja ili škripavi zvuk (krepitacije) kod artroze kuka nastaje kada zbog slabljenja hrskavice dolazi do trljanja kosti o kost.

Bol se u kuku pogoršava kada je vrijeme hladno i vlažno.

Artroza kuka može utjecati i na druge zglobove kada se proširi, stoga je potrebno ako primijetite bol u kuku, odmah posjetiti liječnika kako biste spriječili širenje.

Uzroci artroze kuka

Starost (degenerativne promjene) utječe na propadanje hrskavice zgloba kuka jer se tijekom života zglob postupno “troši”. Češće se pojavljuje kod starijih osoba jer se propadanje hrskavice postupno zbiva tijekom godina.

Koksartroza je također češća kod profesionalnih sportaša jer se više kreću pa se zglob više “troši”. 

koksartroza slike

Pretile osobe imaju visoki rizik razvoja artroze kuka zbog težeg gornjeg dijela tijela koji stavlja dodatan pritisak na zglobove i zglob kuka ima funkciju prijenosa veće težine na donje ekstremitete.

Artroza kuka – liječenje

Artroza kuka se uglavnom liječi:

 • lijekovima protiv bolova (analgeticima),
 • fizikalnom terapijom,
 • raznim dodatnim suplementima,
 • operacijom.

Lijekovi koji se najčešće koriste su:

 • analgetici – uglavnom se prvi prepisuju, a pomažu kod suzbijanja bolova (primjerice paracetamol),
 • nesteroidni antiinflamatorni lijekovi – imaju veći utjecaj od analgetika, ali se koriste za kratkotrajno liječenje bolesti.

Prirodni načini liječenja artroze kuka uključuju gubljenje kilograma (ako je pretilost uzrok bolesti) kako bi se zglobovi rasteretili što veće težine tijela. 

Također, preporučuje se započeti program aerobnih aktivnosti (brzo hodanje 30 minuta 3x tjedno, bicikliranje, plivanje) i provedba rehabilitacijskih vježbi kako biste ostvarili mobilnost kuka i ojačali mišiće koji ga stabiliziraju.

Ortopedske cipele, kao i ortopedski ulošci mogu pomoći olakšati bol, kao i štap da se možete osloniti tijekom hodanja. Ortopedske cipele se mogu dobiti putem HZZO-a ako osoba ima dijagnosticiranu artrozu kuka, posebno kako ne bi došlo do skraćenja ekstremiteta i daljnje progresije bolesti.

Preporučuje se da osoba izbjegava:

 • nositi težak teret,
 • hodati na neravnom tlu,
 • dugo stajanje,
 • križanje nogu (noga preko noge),
 • ne sagibati se u zglobu kuka.

Osobama koje boluju od artroze kuka preporučuje se konzumirati i glukozamin, u obliku glukozamin sulfata ili glukozamin hidroklorida, a možete kombinirati glukozamin i kondroitin. Glukozamin i kondroitin utječu na smanjenje bolesti jer potiču metabolizam hondrocita i čuvaju hrskavicu. 

Kondroitin možete pronaći u prirodnim izvorima kao što su školjke, hrskavica morskog psa i goveđe meso.

Glukozamin možete kupiti kao suplement za održavanje normalne funkcije zglobova, hrskavice i kostiju, a cijena se kreće od 170 do 250 kn. Više o cijenama i vrstama glukozamina pročitajte ovdje.

Artroza kuka – prirodno liječenje

Iako artroza kuka zahtijeva liječenje, simptome bolesti možete ublažiti tako da ujutro pola sata prije doručka i navečer, pola sata prije večere popijete čaj od poljske preslice, a tijekom dana 4 šalice čaja od koprive. U jednu šalicu možete staviti 1 žlicu švedske grenčice.

Švedska grenčica se može stavljati i na mjestu gdje vas boli, a preporučuje se staviti je na oblog i zatim na mjesto gdje vas najviše boli. Također možete staviti i mast od nevena. Listovi kelja ili kupusa također mogu ublažiti bol.

Od velike koristi su i gelovi s funkcijom hlađenja koji smanjuju bolove te ukočenost u mišićima i zglobovima te poboljšavaju cirkulaciju.

sapika

Listovi šapike ili popanka (lat. Heracleum) mogu ublažiti bol tako da ih obložite preko mjesta gdje vas boli i omotate oblogom. Nju možete pronaći na padinama i livadama, a ima i stanište u listopadnim, mješovitim i močvarnim šumama.

Artroza kuka – prehrana

Prehrana za artrozu kuka namijenjena je obnavljanju oštećene hrskavice i sprječavanju daljnje progresije bolesti. Hrana bi trebala biti namijenjena obnavljanju metaboličnih procesa i smanjenju kilograma.

Preporučuje se jesti što češće (5 – 6 obroka po danu), ali male porcije. Hrana bi trebala biti uparena, kuhana ili lagano pečena u pećnici. Kada kuhate meso, potrebno je ukloniti kožicu s mesa.

Savjetuje se piti barem 2 litre vode dnevno. Preporučuje se mediteranska prehrana koja obiluje vitaminima C, D, A, B, K, kalcijem, magnezijem, selenom, cinkom, bakrom te omega-3-masnim kiselinama.

Kod artroze kuka iz prehrane je potrebno izbaciti:

 • hranu s visokim udjelom soli (riba u konzervama, sušena riba, kiseli krastavci),
 • hranu koja ima visoki udio masti (temeljac od masnog mesa i ribe, majoneza, čokolada, maslac, vrhnje, šlag, svinjetina, janjetina, masline),
 • hrana koja sadrži konzervanse (konzervirana hrana, kobasice, čips, umaci),
 • hranu koja sadrži bijelo brašno,
 • dimljene proizvode koji su dimljeni uz pomoć kemijskih supstanci, a ne prirodnim dimom.
artroza kuka prehrana

Hrana koja se preporučuje jesti kod artroze kuka:

 • mlijeko i malomasno mlijeko te sir pomažu kod bolje probave mliječnog proteina i obnavljanja oštećenih stanica, a velike količine kalcija će ojačati kosti;
 • nemasno meso i riba, kao i biljni izvori proteina poput leće, heljde, gljiva ili graha;
 • proizvodi koji sadrže kolagen kao što su želatina i žele;
 • ugljikohidrati poput zobenih pahuljica i heljde;
 • biljna ulja poput maslinovog ili lanenog;
 • povrće i voće bogato vitaminima i mineralima;
 • proizvodi koji sadrže fosfor i fluor (plodovi mora);
 • žitarice bogate željezom i bakrom;
 • kompleksni ugljikohidrati s više minerala – suho voće, grožđice, suhe marelice, suhe šljive, med.

Savjetuje se uzimati vitamin D kao nadomjestak jer sprječava oštećenje zglobova te doprinosi jačanju hrskavice i kostiju. Kroz kožu ga upijamo putem sunčevih zraka.

Pravilno balansirana prehrana pomaže kod smanjenja kilograma i smanjenju pritiska na zglob.

Prehrana može pomoći uz kombiniranje s lijekovima i fizioterapijom.

Vježbe za artrozu kuka

Fizioterapija bitna je kod liječenja, rehabilitacije i prevencije nastanka boli u drugim kostima uz sami kuk. Liječenjem artroze u ranom stadiju bolesti i praćenje plana liječenja može pomoći smanjiti simptome i povećati pokretljivost te smanjiti utjecaj oštećenja zgloba. 

Osobe koje boluju od artroze kuka trebale bi izbjegavati nagle pokrete kuka i intenzivne aktivnosti kao što su: nogomet, ragbi, hrvanje, košarka, tenis i odbojka. Nagle promjene u položaju ili utjecaji ovih sportova mogu proširiti artrozu na druge dijelove i pogoršati oštećenje kuka uzrokovano artrozom.

Preporučuje se izbjegavati i trčanje i skakanje.

artroza kuka vjezbe

Vježbe snage i istezanja mogu pomoći kod:

 • olakšavanja boli i poboljšanja kretnji zgloba,
 • rasta mišića oko zgloba zbog čega zglob postaje stabilniji i otporniji na veće oštećenje.

Određene vježbe mogu biti preporučene za poboljšanje snage i opsega pokreta posebice u zglobu i mišićima.

3 tipa vježbi koje mogu pomoći kod liječenja artroze su:

 1. Vježbe istezanja – pomažu kod fleksibilnosti zgloba i uključuju sve ono što omogućuje da zglob ostvari puni pokret zgloba (primjerice istezanje ramena tako da držite ruke ravno s jedne i druge strane te ih vrtite u krug). Prije same vježbe savjetuje se prvo uzeti lijek protiv bolova kako bi osobi bilo lakše izvršiti vježbu bez osjećanja boli.
 2. Izometrične vježbe – vježbe kod kojih su mišići napeti bez da ih stvarno pokrećete, a mogu se izvesti bez savijanja bolnih zglobova. Kako osoba vježba mišiće uz otpor, njihova veličina i snaga će porasti.
 3. Aerobne vježbe – vježbe koje poboljšavaju kardiopulmonalne sposobnosti (sposobnosti srca/pluća), a to su plivanje (posebice u zagrijanom bazenu) i hodanje po ravnoj površini. Takve vježbe smanjuju pritisak na zglob. 

Kako se bol može pogoršati s povećanom aktivnosti, ljudi s uznapredovalom artrozom kuka trebat će odmarati nekoliko puta tijekom dana

S druge strane, premalo aktivnosti može pogoršati artrozu te se može javiti ukočenost.

Plan liječenja trebao bi ostvariti ravnotežu između svakodnevne aktivnosti, prehrane i odmora.

Artroza kuka – operacija

Operacija kuka će se odviti tek kada fizioterapija, prehrana i lijekovi protiv artroze ne pomažu u liječenju, a bol postane nepodnošljiva i utječe na svakodnevne životne aktivnosti.

Ugradnja endoproteze zgloba kuka smatra se najboljim izborom liječenja kod uznapredovalog osteoartritisa, ali i kod artroze kuka.

Kod artroze kuka operacijom će se zamijeniti kost zdjelice i bedrena kost s umjetnim zglobom kuka.

Ako osoba osjeti bol u kuku, preporučuje se otići kod ortopeda na fizikalni pregled i napraviti potrebnu RTG snimku zgloba. On će procijeniti je li potrebna operacija te ako jest, odabrat će vrstu zahvata, tip proteze i procijeniti rizike s obzirom na aktivnost, dob i konstituciju pacijenta.

ugradnja umjetnog kuka

Proteza se sastoji od umjetne kosti zdjelice i bedrene kosti koji su modelirani na ljudski zglob.

Predoperacijske analize koriste se za određivanje veličine i fiksiranja proteze uzimajući u obzir potrebe pojedinca (dob, spol, oblik kosti i težina).

Vrste fiksiranja proteze:

 • ugradnja totalne endoproteze kuka – proteza se ugrađuje direktno u kost te se zamjenjuju i kosti kuka, zdjelice i hrskavični dio zgloba;
 • parcijalna endoproteza kuka – zamjenjuje se samo jedan dio zgloba (npr. bedrena kost) dok drugi dijelovi ostaju prirodni.

Ugradnju parcijalne endoproteze kuka možete napraviti preko HZZO-a u svim kliničkim centrima s odjelom ortopedije.

Prvo se preporučuje da provjerite simptome s vlastitim liječnikom kako bi vam on uspostavio dijagnozu artroze kuka. Potrebno će biti napraviti rendgen kosti zdjelice kako bi se točno utvrdila bolest, ali i određivanje krvne grupe, kompletne krvne slike.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.35 / 5   46

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: koksartroza kuka prirodno liječenje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu