Endometrij maternice – normalna debljina i zadebljanje

maternica

Endometrij je sluznica maternice čija je glavna funkcija prehrana oplođene jajne stanice i stvaranje posteljice za rast i razvoj fetusa.

Menstrualni ciklus i spolni hormoni svaki mjesec uzrokuju promjene u endometriju za pripremu na trudnoću. Ako do trudnoće ne dođe, endometrij se u obliku menstruacije ljušti i nestaje iz tijela.

Ženski spolni sustav

Ženski spolni sustav je sustav organa koji služi za razmnožavanje, a nalazi se u zdjelici.

Ženski spolni sustav sastoji se od sljedećih organa:

 • 2 jajnika (lat. ovarium),
 • 2 jajovoda (lat. tuba uterina),
 • maternice (lat. uterus),
 • rodnice (lat. vagina),
 • stidnice (lat. vulva) – predvorje rodnice, male i velike stidne usne, dražica (lat. clitoris),
 • djevičnjaka (lat. hymen).

Jajnici su parne spolne žlijezde koji stvaraju ženske spolne hormone i sadrže spolne stanice zaustavljene u diobi, koje moraju sazrijevati. Jajnici su građeni od folikula u kojima su jajne stanice. Svaki mjesec, folikuli pod utjecajem hormona krenu sazrijevati.

Ovulacija je trenutak u menstrualnom ciklusu kada zreli folikul (Graafov folikul) prsne i najčešće jedna sazrela jajna stanica bude otpuštena jajovodima do maternice.

Kao i kod svih žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, jajnicima upravlja hipotalamus preko hipofize

Gonadotropni hormoni hipofize:

Na odgovor hipofize, jajnici proizvode spolne hormone:

 • estrogen,
 • progesteron.

Menstrualni ciklus žene izuzetno je komplicirani krug u kojem važnu ulogu igra hipofiza, jajnici i maternica.

Saznajte više: Menstrualni ciklus

maternica

Maternica – građa

Maternica je kruškoliki organ ženskog spolnog sustava koji je okrenut vrhom prema dolje. Maternica se nalazi u zdjelici, iza mokraćnog mjehura, a ispred debelog crijeva.

Maternica se može podijeliti na:

 • dno maternice – fundus,
 • tijelo maternice,
 • vrat maternice – cerviks.

Gledana pod mikroskopom – histološki, maternica je građena od 3 sloja:

 • perimetrij – vanjski sloj, serozna ovojnica,
 • miometrij – sloj mišića, najdeblji sloj,
 • endometrij – sluznica maternice koja obavlja važnu funkciju pri svakom menstrualnom ciklusu i trudnoći, a regulirana je spolnim hormonima.

Saznajte više: Spolni hormoni

Što je endometrij?

Endometrij je sluznica maternice koja se ciklički mijenja pod utjecajem hormona.

Endometrij ima dva sloja: funkcionalni koji se mijenja svakog ciklusa i bazalni iz kojeg nastaje funkcionalni.

Glavna funkcija endometrija je stvoriti sve uvjete za implantiranje oplođene jajne stanice.

Promjene u menstrualnom ciklusu na endometriju možemo podijeliti u 3 faze:

 • Menstruacijska faza – traje 4 – 7 dana, nastaje zbog toga što nije došlo do oplodnje i prestala je proizvodnja spolnog hormona – progesterona. Tijekom ove faze, izljušti se oko 2/3 endometrija u obliku menstruacije. Bazalni dio endometrija ostaje netaknut i iz njega se stvara novi endometrij.
 • Proliferacijska faza – slijedi nakon menstruacije i povezana je s rastom folikula u jajniku. Na početku ove faze, endometrij je debeo oko 2mm i sastoji se od bazalnog sloja. Pod utjecajem spolnog hormona – estrogena,  dolazi do proliferacije i stvaranja stanica endometrija. Zadebljanje endometrija pred ovulaciju iznosi oko 8-12 mm.
 • Sekrecijska fazanakon ovulacije prevladava utjecaj spolnog hormona – progesterona koji na maternicu djeluje tako da stvara vakuole glikogena – spremište hranjivih tvari koje bi hranilo oplođenu jajnu stanicu ako se dogodi začeće. Ako ne dođe do začeća, smanjenje hormona progesterona uzrokovat će novi krug ciklusa – menstruacijsku fazu.
ultrazvuk

Ultrazvuk maternice – normalna debljina endometrija

Maternica se u ginekološkom ultrazvuku uzima kao glavna orijentacijska točka i nalazi se u središnjoj liniji. Oblik i veličina maternice ovise o dobi i prijašnjim trudnoćama/porodima.

Strukture vidljive ultrazvukom se objašnjavaju pojmom ehogenost jer ultrazvuk funkcionira odašiljanjem visokofrekventnih zvučnih valova kroz sondu i mjereći odbijene valove – echo.

Hiperehogeno označava svijetu strukturu na ultrazvučnoj slici, a hipoehogeno tamnu strukturu.

Maternica je oštro ograničena od okolnih struktura, najveći dio maternice je miometrij (mišićni dio maternice). Miometrij se pod ultrazvukom vidi kao slabi do umjereni ehogeni odjek.

Endometrij pod ultrazvukom se vidi različito u različitim fazama menstrualnog ciklusa:

 • Proliferacijska faza – tanak hiperehogeni (svijetli) odjek u jednoj liniji – bazalni sloj,
 • Periovulacijsko vrijeme (vrijeme oko ovulacije) – trolinijski odjek, dva hiperehogena (svijetla) odjeka koji odgovaraju bazalnom sloju (tanji) i funkcionalnom sloju (širi) između kojih je hipoehogeni odjek (tamniji odjek). Tijekom ovulacije normalna je debljina endometrija 8 mm do 12 mm. 
 • Sekrecijska faza – debljina endometrija ostaje ista, ali središte se ispuni pa se više ne vide 3 linije već jedan hiperehogeni odjek. 

Da bi žena začela, endometrij mora biti minimalno 7 mm debljine.

Debljina endometrija u menopauzi

Normalan endometrij u menopauzi kod žena koje ne krvare je tanak, hiperehogen do 6mm.

Normalan endometrij u menopauzi kod žena koje krvare (koriste hormonalno nadomjesno liječenje) je do 4 mm.

Zadebljanje endometrija kod žena u menopauzi je indikacija za daljnju obradu jer može ukazivati na hiperplaziju endometrija ili rak endometrija.

Saznajte više: Simptomi klimakterija i menopauze i kako ih ublažiti.

Tanak endometrij

Endometrij tanji od 8mm u proliferacijskoj fazi. Tanak endometrij je normalno stanje u menopauzi.

Kod žena u reproduktivnoj dobi, tanak endometrij može uzrokovati probleme sa začećem. Tanak endometrij može biti uzrok neplodnosti.

Debljina endometrija manja od 8 mm smanjuje i stopu trudnoća u in vitro oplodnji. Međutim, debljina endometrija manja od 8 mm je rijetka pojava.

Debljina endometrija za oplodnju in vitro

In vitro oplodnja je svakako veliki dohvat medicine jer omogućava parovima koji zbog raznih razloga ne mogu prirodno začeti da dobiju svoje jako željeno dijete.

Priprema za in vitro oplodnju je izrazito iscrpna i zahtjeva puno dobre volje i truda.

Ženi se daju hormoni te se folikulometrijom prati zrelost folikula u jajniku. Kada je folikul spreman, izaziva se ovulacija i nakon 34 – 36 h se u općoj anesteziji kroz vaginu, aspiriraju jajne stanice. U laboratoriju se analiziraju i broje jajne stanice i spermiji te se odvija inseminacija – spajanje jajnih stanica i spermija.

Prijenos embrija u maternicu – embriotransfer se obavlja nakon što je provjerena debljina endometrija.

Povoljan ultrazvučni nalaz za embriotransfer i razvitak trudnoće je endometrij debljine od 8 do 14 mm sa trolinijskim odsjekom.

Trolinijski odsjek sastoji se od svijetle linije u sredini koja je okružena sa dvije tamne linije.

Saznajte više: Neplodnost – uzroci, dijagnoza i liječenje

In vitro oplodnja

Debljina endometrija u ranoj trudnoći

Funkcija endometrija je stvoriti sve uvjete da se odvije implantacija oplođene jajne stanice. Oplođena jajna stanica se brzo dijeli i nastaje blastocista. Za rast joj je potrebna energija i hranjive tvari.

Implantacija je proces prianjanja blastociste na endometrij i njena invazija u endometrij.

Funkcija endometrija je prehraniti blastocistu. Razvija se poseban, visoko diferenciran endometrij koji se naziva decidua. Decidua sadrži vakuole glikogena koje hrane blastocistu.

S obzirom na to da se blastocista i dalje dijeli, to joj više nije dovoljno energije i nastaje proces koji se naziva placentacija, tj. stvaranje posebnog organa – placente, posteljice koji će prehranjivati embrij/fetus tijekom cijele trudnoće.

Posteljica se razvija i od tkiva majke i od tkiva fetusa, od endometrija i od blastociste.

Najraniji , sigurni, ultrazvučni znak trudnoće je gestacijska vreća unutar zadebljanog endometrija. Može se prikazati 4 do 5 dana nakon izostanka očekivane menstruacije (krajem 4. tjedna amenoreje).

Saznajte više: Prvi simptomi trudnoće

bol u trbuhu

Bolesti endometrija

Razlikujemo nekoliko bolesti koje mogu zahvatiti sluznicu maternice, bolesti endometrija:

 • Endometrioza – stanje u kojem dolazi do stvaranje normalnog tkiva endometrija, ali izvan njegovog normalnog mjesta u maternici. 5 % žena boluje od endometrioze. Endometrij se može stvarati u jajovodu, jajniku, vagini, mokraćnom mjehuru, crijevima… Čest simptom endometrioze je bol u zdjelici te smetnje reprodukcije.
 • Adenomioza – stvaranje normalnog tkiva endometrija u maternici, ali u mišićnom sloju (miometriju) gdje ono ne bi trebalo postojati. Adenomioza može uzrokovati bolne i obilne menstruacije.
 • Hiperplazija endometrijazadebljanje endometrija zbog povećanog učinka estrogena, bez progesterona. Stanice mogu biti normalne, ali i pokazivati znakove atipije, tako da je moguća pretvorba hiperplazije endometrija u rak endometrija. Najčešći simptom su abnormalna krvarenja iz maternice praćena bolovima u donjem dijelu trbuha. Liječi se kiretažom i progesteronima.
 • Karcinom endometrija – simptomi su vezani uz nepravilno krvarenje. Rak endometrija se uglavnom javlja u žena starijih od 40 godina kao zadebljanje endometrija u menopauzi. Razlikujemo tip ovisan o estrogenima (moguće da je nastao od hiperplazije) i tip neovisan o estrogenima. 25 % žena u postmenopauzi koje krvari boluje od raka endometrija. Liječenje se provodi kirurški, radioterapijom i hormonskom terapijom.
Članak objavljen:

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.58 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: endometrij, tanak endometrijum, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu