Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Folikulometrija – zašto i kako se radi

folikulometrija

Folikulometrija je ultrazvučno praćenje rasta folikula u jajniku i oslobađanja jajne stanice. Folikul je mjehurić u kojemu sazrijeva jajna stanica. Kada je jajna stanica sazrela, folikul puca i dolazi do izbacivanja jajne stanice iz jajnika u jajovod što zovemo ovulacijom.

Zašto se provodi folikulometrija?

Folikulometrija se najčešće radi ako tijekom godine dana nezaštićenih spolnih odnosa nije došlo do trudnoće, ali i u sklopu pregleda žena koje tek planiraju trudnoću. Ponekad je folikulometrija potrebna i kod žena s određenim problemima menstruacijskog ciklusa.

Što obuhvaća folikulometrija?

Folikulometrija obuhvaća ultrazvučni pregled koji se ponavlja u nekoliko navrata. Prvo snimanje ultrazvukom izvodi se 9. ili 10. dana ciklusa (prvi dan ciklusa je prvi dan menstruacije), a potom se ponavlja 11., 14. i 16. dana ciklusa.

U prvom ultrazvuku može se vidjeti dominantni folikul koji raste 2 do 3 milimetra dnevno do dana ovulacije, dok preostali folikuli zaostaju u rastu i prelaze u stadij atrezije (propadanja).

Promjer folikula pred ovulaciju treba iznositi od 17 do 27 milimetara. Ako se pregledom pokaže da se folikuli ne razvijaju pravilno, potrebne su daljnje pretrage i stimulacija ovulacije lijekovima.

Tih nekoliko ultrazvučnih pregleda dovoljni su da se utvrdi rast i pucanje folikula (ovulacija). Pregledom se mjeri i zadebljanje endometrija maternice koje treba biti 7 do 8 milimetara debljine kako bi moglo doći do trudnoće. Ako je sluznica maternice manja, mala je vjerojatnost trudnoće.

Kako izgleda pregled?

Pregled se izvodi ultrazvučnom sondom i potpuno je bezbolan. Postoje dva načina snimanja folikula:

Transabdominalni pristup kod kojeg se sondom kroz trbušni zid (prislanjanjem ultrazvučne sonde na kožu trbuha) prikazuju strukture u zdjelici žene. Ovaj pristup zahtijeva da se uklone crijevne vijuge ispunjene zrakom koje sprječavaju prodor ultrazvučnih zraka. To se postiže tehnikom “punog mjehura” što znači da žena prije pregleda napuni mokraćni mjehur koji će potisnuti crijeva i omogućiti snopu ultrazvučnih zraka pristup ciljanim organima tijekom ginekološkog pregleda.

abdominalni_ultrazvuk

Koristi se kod žena koje još nisu imale odnose i kod žena koje iz nekog razloga ne mogu pristupiti transvaginalnom pristupu, primjerice zbog nedavne operacije.

transvaginalni_ultrazvuk

Transvaginalni pristup kod kojeg se sonda uvodi u rodnicu, a prethodno se vrh sonde prekrije ultrazvučnim gelom te se na sondu navuče posebna gumena navlaka. Pri tom pristupu potrebno je prije pregleda isprazniti mokraćni mjehur. Ovim pristupom ultrazvučna slika je kvalitetnija zbog veće blizine ispitivanog područja.

Kako se pripremiti za pregled?

Potrebno je pratiti menstruacijski ciklus (zapisati prvi dan mjesečnice) i prema tome odrediti dan folikulometrije, što će biti 9. ili 10. dan nakon prvog dana mjesečnice. Kalkulator plodnih dana možete pronaći ovdje. Ako se pregled izvodi transabdominalno, prije je potrebno popiti oko 5 čaša vode, a ako je pristup transvaginalan, potrebno je isprazniti mokraćni mjehur. Ovisi o dogovoru s vašim liječnikom.

Je li pregled siguran?

U posljednje vrijeme često se govori o štetnosti ultrazvuka zbog zračenja. Međutim, treba imati na umu da ultrazvuk koristi zvučne valove, a ne radioaktivno zračenje kako bi stvorio sliku. Zvukovi visoke frekvencije putuju kroz tkivo u tijelu te se odbijaju prema aparatu različitom brzinom. Ultrazvuk mjeri te brzine te ovisno o njoj projicira sliku.

Postoji opasnost od zagrijavanja ultrazvučne sonde koja može podići temperaturu dijela tijela s kojim stupa u kontakt, ali to se odnosi samo na vrlo duge periode korištenja koji nisu uobičajeni tijekom uobičajenog ultrazvučnog pregleda. Imajući ovo na umu, možemo zaključiti da je folikulometrija vrlo siguran pregled koji ne predstavlja opasnost za ženu i njenu plodnost.

Cijena folikulometrije

U javnim klinikama pretraga je besplatna zdravstveno osiguranim osobama, a u privatnim klinikama iznosi oko 200 kuna.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.88 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: folikulometrija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu