Medicinski odobrava

,

Cista na jajniku – simptomi, vrste, liječenje

ciste na jajnicima

Ciste na jajnicima su (tvorevine) šupljine s vrlo tankom stijenkom, ispunjene tekućim sadržajem, koje se nalaze unutar jajnika.

Vrlo su česta pojava te je gotovo svaka žena imala ili će imati u životu barem jednu cistu na jajniku. Mogu se javiti na jednom ili oba jajnika.

Uobičajeno ne rastu razmnožavanjem stanica, već nagomilavanjem tekućine. 95 % cisti je dobroćudno. Dobroćudne ciste također mogu izazvati komplikacije, stoga je vrlo važno posjetiti ginekologa na vrijeme.

Zloćudne ciste se javljaju kao oblik karcinoma jajnika. Karcinom se javlja kod 20 od 100 000 žena.

Zloćudne ciste se razlikuju svojim izgledom od dobroćudnih.

Takve ciste obično sadrže više šupljina, izdanke u unutrašnjosti ciste te druge značajke koje mogu upućivati na zloćudni proces.

“Dijagnoza ciste na jajniku nije poseban razlog za brigu jer većina cisti jajnika je dobroćudno. Ipak, one postoje i iako su dobroćudne mogu izazvati komplikacije te je važno kod određenih simptoma posjetiti ginekologa. U većini slučajeva se samo ultrazvučno kontrolira rast ciste jer one se najčešće spontano povlače i pucaju. Ciste se mogu javiti u bilo kojoj životnoj dobi, no najčešće se javljaju na početku (adolescencija) i na kraju (perimenopauza) reproduktivnog razdoblja žene. Sve žene barem jednom u životu imaju cistu na jajniku, no one su uglavnom bezbolne i same nestaju”, kaže dr. Ivana Pentz, specijalistica ginekologije i opstetricije te subspecijalistica humane reprodukcije iz zagrebačke Poliklinike Fleur.

Ciste na jajnicima – uzrok i vrste cisti

Premda ciste mogu nastati kao odgovor na hormonalnu neravnotežu i stres, najčešći uzrok nastanka jedne ciste je izostanak pucanja folikula kod ovulacije tzv. folikularna cista.

Kako su ove ciste dio procesa ovulacije, one se nazivaju i funkcionalne ciste. U funkcionalne ciste još spadaju u lutealne i hemoragične ciste.

Endometrioza – uzroci, simptomi i liječenje!

cista-na-jajniku
Foto: Photospin

Osim funkcionalnih cisti postoje i nefunkcionalne ciste jajnika kao što su dobroćudne neoplastične ciste, čokoladne ciste (endometrioza) i inkluzijske ciste.

Funkcionalne ciste (vodene ciste) su dobroćudne formacije uzrokovanje poremećajem u funkciji jajnika. Dijele se na:

 • folikularne ciste – koje nastaju uslijed izostanka pucanja folikula za vrijeme ovulacije. Mogu narasti do 6 – 7 cm te ponekad izazvati bolove i pritisak u donjem dijelu trbuha.
 • lutealne ciste (ciste žutog tijela)  koje nastaje nakon oslobađanja jajašca iz folikula tijekom ovulacije. Mogu narasti do 10 cm.
 • hemoragične ciste – koje nastaje ako prilikom ovulacije i pucanja folikula dolazi do snažnijeg krvarenja u šupljinu folikula. Na ultrazvuku su ove ciste vidljive kao “paučinaste”.

Folikularne i lutealne ciste se najčešće spontano povlače kroz 4 – 6 mjeseci. Ako krvarenje kod hemoragičnih cisti ne stane samo od sebe, moraju se operirati.

Nefunkcionalne ciste se dijele na:

 • čokoladne ciste  – nastaju u sklopu endometrioze, stanja u kojem se tkivo endomerija nalazi van njega. Takvo tkivo se može naći i unutar jajnika, a ispuni li se tekućinom, nastaje cista. Tekućina je uglavnom krv koja s vremenom dobiva smećkastu boju odakle i dolazi naziv čokoladna cista.
 • dobroćudne tumorske ciste – cistadenomi i dermoidna cista. Radi se o dobroćudnim tumorskim tvorbama. Dermoidna cista se još naziva i teratom te može sadržavati različite tipove tkiva (koštano, hrskavično, mišićno, dlake).
 • inkluzijske ciste – na jajniku nastaju u ožiljcima jajnika od prethodnih operacija.

Ciste na jajnicima – simptomi

Najčešće ne postoje simptomi koji upućuju na postojanje ciste na jajnicima. Ciste se utvrđuju redovitim ginekološkim pregledom. Kod nekih žena može se javiti bol koja može varirati od blagog pritiska pa sve do oštre boli (probadanja “nožem”).

Ostali simptomi su:

 • bol kod spolnog odnosa,
 • osjećaj pritiska u zdjelici,
 • poremećaj ciklusa,
 • poremećaj u radu crijeva – zatvor, proljev, težina i punoća u abdomenu, bolna peristaltika crijeva,
 • češće mokrenje,
 • nepravilna ili jaka krvarenja.

Opasnost kod ciste na jajnicima je torzija, stanje kad se cista uslijed naglog pokreta ili fizičkog napora zavrne oko svoje peteljke i prekine si dotok krvi što izaziva naglu i oštru bol. Ako se cista sama ne odvrne, potreban je hitan intervencijski zahvat.

Simptomi koji upućuju na zloćudnu cistu su:

 • nagli, oštri  bolovi u zdjelici,
 • osjećaj težine i punoće u trbuhu,
 • mučnina i povraćanje,
 • gubitak apetita i nekontrolirano mršavljenje.

Zloćudne se ciste razlikuju od dobroćudnih po samom izgledu, a konačno se dokazuju analizom uzorka tkiva. Nažalost, zloćudne ciste mogu biti i bez simptoma sve dok se ne pojave metastaze. Zato je važno redovito se kontrolirati, naročito ako postoji obiteljska predispozicija za karcinom jajnika i dojke”, ističe ginekologinja Ivana Pentz te dodaje:

Ultrazvučno se zloćudne ciste obično razlikuju od dobroćudnih po samom izgledu: sadrže više šupljina, izdanke u unutrašnjosti ciste, dijelom su tekućeg, a dijelom solidnog sadržaja, itd. Kod i najmanje sumnje na zloćudnu cistu uz rutinski ultrazvuk preporučuje se pregled protoka krvi kroz cistu (Color Doppler ultrazvuk) i određivanje tumorskih biljega iz krvi (CA 125, CA 19-9, CAE, beta HCG, HE 4, ROMA index). Treba napomenuti da oba postupka imaju svoja ograničenja te se konačna dijagnoza može postaviti tek operacijom”.

Više pročitajte u članku: Bol u jajnicima – uzroci, simptomi i liječenje!

Vodene ciste na jajnicima – simptomi

Ako su u pitanju vodene ciste, simptomi su većinom odsutni. U nekim slučajevima, ciste mogu izazvati bol i krvarenje. Vodene ciste na jajnicima većinom su praćene sljedećim simptomima:

 • previše bolne ili blaže menstruacije od normalnih.
 • bol u zdjelici koja može biti uporna ili tupa te bol koja se širi na donji dio leđa i stražnjice. Bolovi u zdjelici se većinom javljaju prije nego što menstruacija počne ili završi.
 • bolovi tijekom seksualnog odnosa.
 • crijevne tegobe, bol prilikom pražnjenja crijeva, pritisak u crijevima ili česta potreba za pražnjenjem crijeva.
 • osjetljivost dojki i mučnina.
 • nadimanje, otok i težina.
 • česta potreba za mokrenjem ili osjećaj da se ne možete potpuno pomokriti.
cista na jajnicima
Foto: Photospin

Cista na jajniku i menstruacija

Ako ne dođe do ovulacije, odnosno do pucanja folikula, menstruacija može uraniti. Uranjenom menstruacijom smatramo ciklus kraći od 21 dan, a nakon nekoliko takvih kraćih ciklusa često se razvija i cista na jajniku. 

Kašnjenje menstruacije i izostanak ovulacije pojava je koja će prije ili kasnije zahvatiti svaku ženu. Pojava cista na jajniku posljedica je tog zbivanja. Ovulacija predstavlja prskanje folikula, odnosno ciste unutar koje je sazrela jajna stanica, koja je u prosjeku veličine do 2 cm. Ako se prsnuće folikula ne dogodi, dolazi do nastanka folikularne ciste. Folikularna cista može dosegnuti veličinu i do 5 centimetara.

Kašnjenje menstruacije nije neuobičajeno unutar prve dvije godine od pojave menstruacije. U tom razdoblju je potpuno normalno da ciklus kasni ili jedan mjesec potpuno izostane. Međutim, kada je kašnjenje menstruacije kronično, uzrok je najčešće postojanje jedne ili više cisti na jajniku.

U tom slučaju najčešće je riječ o policističnim jajnicima, odnosno bolesti koja otežava ovulaciju te može biti uzrok neplodnosti.

Pročitajte više u članku: Sindrom policističnih jajnika (PCOS) – uzroci, simptomi i liječenje!

Kašnjenje menstruacije može biti i posljedica loše prehrane koja je siromašna bjelančevinama i vitaminima, zbog čega tijelo blokira pojavu menstruacije pritom štedeći energiju, ali i zalihe krvi. Kako biste što brže i lakše doznali o čemu je riječ, najbolja je opcija obratiti se svom ginekologu.

Cista na jajniku i trudnoća

Većina trudnica se preplaši kada se tijekom trudnoće otkrije jedna ili više cisti. Ciste većinom ne upućuju na stvarnu opasnost niti za trudnicu niti za bebu. Jedna od prednosti cisti u trudnoći je i to da se one pod utjecajem hormona većinom povuku nakon prvog tromjesečja.

Ciste je potrebno operirati isključivo ako su velike te izazivaju probleme ili ako u trudnoći počnu nekontrolirano rasti.

Ginekologinja Ivana Pentz iz zagrebačke Poliklinike Fleur objašnjava: “Pojava cista u trudnoći ili trudnoća s cistama na jajniku ne predstavlja poseban rizik za trudnoću. Najčešće se radi o funkcionalnim cistama ili dobroćudnim tumorima jajnika. Često se u trudnoći upravo ciste smanje ili nestanu zbog utjecaja hormona u trudnoći. Ciste u trudnoći treba ultrazvučno pratiti te upozoriti trudnicu na eventualne simptome kao znakove mogućih komplikacija kao što se iznenadna bol u trbuhu ili krvarenje.

Ciste u trudnoći se ne tretiraju, osim u slučaju da se primjećuje veliki porast, kompleksna ultrazvučna morfologija tumora, ili iznenadna komplikacija kao što je torzija, ruptura i krvarenje. Torzija predstavlja glavnu akutnu komplikaciju te zahtjeva hitno kirurško liječenje. Komplikacije operacije ciste mogu biti kasni pobačaj te rani prijevremeni porod. Međutim, u današnje vrijeme operacijsko odstranjenje ciste u trudnoći ne predstavlja povećani rizik te ako je potrebno, trudnicu se operira bez značajnijeg ugrožavanja daljnjeg tijeka trudnoće.”

Cista na jajniku u menopauzi

Male ciste većinom ne stvaraju probleme te ne zahtijevaju liječenje. Ako su tumorski markeri negativni kod žena u menopauzi, a ciste manje od 5 – 6 centimetara, dovoljno ih je samo pratiti. Ako su ciste veće od 5 – 6 centimetara, potrebno je razmotriti mogućnost kirurškog uklanjanja. Kirurška intervencija može se izvršiti klasičnim putem ali i laparoskopskim.

Više informacija pročitajte u članku: Laparoskopija jajnika, jajovoda i maternice – kako se pripremiti na operaciju?

Ako su tumorski markeri povišeni, potrebna je hitna dijagnostička obrada kako bi se otklonila mogućnost zloćudnog oboljenja.

menopauza jajnici
Foto: Photospin

Pucanje cista na jajniku

Ako cista naglo naraste, može doći do njezinog pucanja. Najznačajniji simptom pucanja ciste na jajniku je iznenadna snažna bol na lijevoj ili desnoj strani zdjelice, donjeg dijela trbuha ili leđa koja može biti praćena mučninom i/ili povraćanjem. Bol obično počne tijekom ili nakon naporne fizičke aktivnosti ili spolnog odnosa.

Ako ste posumnjali da vam je pukla cista, nemojte paničariti. Najčešće tijelo može samo riješiti problem, važno je samo da pratite simptome.

Pucanje ciste na jajniku ponekad može izazvati teško krvarenje pa se mogu javiti simptomi poput vrtoglavice, nesvjestice, kratkoće daha i brzih otkucaja srca. Krvarenje može dovesti do infekcije.

Pucanje vodene ciste dovodi do oslobađanja tekućine koja nije krv. Međutim, pucanje vodene ciste može također uzrokovati bol.

Druga komplikacija do koje može doći prilikom pucanja ciste je torzija jajnika prilikom koje se jajnik uvrće, što može dovesti do prestanka protoka krvi u jajniku. Prestanak cirkulacije može dovesti do odumiranja tkiva jajnika, ako se obavi operacija. Simptomi torzije jednaki su simptomima pucanja ciste. Ako ste osjetili naglu bol u jajnicima, javite se liječniku.

Cista na jajnicima – dijagnoza

Dijagnoza cisti na jajnicima se najčešće postavlja uz pomoć ultrazvuka. Mogu se koristiti i druge metode poput CT-a i magnetske rezonancije.

Ultrazvukom se može utvrditi postojanje ciste, njena veličina te morfološke karakteristike. U nekim slučajevima obavlja se pregled veličine protoka krvi kroz cistu (color Doppler ultrazvuk) te određivanje tumorskih biljega u krvi.

Ciste na jajnicima – liječenje

Funkcionalne ciste u većini slučajeva ne zahtijevaju liječenje jer prolaze same kroz period od nekoliko mjeseci. Ako se tijekom nekoliko mjeseci ne smanjuju i nema promjena u njihovom izgledu, preporučuje se kirurško odstranjivanje

Operativni zahvati koriste se u slučajevima funkcionalnih cisti koje su veće od 6 cm zbog rizika od komplikacija, dobroćudnih tumorskih cisti i kod sumnje na zloćudne ciste.

U nekim slučajevima liječnik može propisati analgetik kako bi se po potrebi ublažili bolovi. Vrlo često se u današnje vrijeme koriste kontracepcijske pilule kojima se nastoji dovesti hormone u red. Hormonski preparati gestagena u toku druge faze ciklusa (npr. Provera) mogu zaustaviti rast i pojavu cisti.

Kako je pokazalo američko istraživanje iz 2011. godine provedeno na 686 žena s cistama, većina je funkcionalnih cisti spontano nestala kroz nekoliko ciklusa, bez obzira na korištenje oralnih kontraceptiva.

Kod nefunkcionalnih cisti liječnik mora pristupiti slučaju individualno, odabrati adekvatnu terapiju te prosuditi je li potreban kirurški zahvat. Operativnim putem može se odstraniti samo cista ili i cijeli jajnik.

ciste lijecenje
Foto: Photospin

Laparoskopsko uklanjanje cista

Laparoskopsko odstranjenje cista na jajniku prihvaćeni je standard u liječenju dobroćudnih cista.

Laparoskopija je minimalno invazivni zahvat koji se izvodi uvođenjem posebne vrste teleskopa u trbušnu šupljinu. Na teleskop je priključena video kamera te se na posebnom ekranu (monitoru) jasno prikazuju organi koji se nalaze unutar zdjelične šupljine. Ovaj postupak osigurava ginekologu ne samo bolji pregled organa već i izvođenje operativnih zahvata na ili u tim organima. Laparoskopija se obavlja kroz male otvore na koži trbuha, pod općom anestezijom”, objašnjava dr. Pentz.

Laparoskopija se izvodi kroz rez ispod pupka veličine 5 – 10 mm. “Najprije se kroz ovaj rez uvede igla kroz koju se trbuh napuni ugljičnim dioksidom kako bi se osigurao bolji pregled zdjeličnih organa. Kroz taj isti rez u nastavku se uvodi posebna vrsta teleskopa (laparoskop) s video kamerom. Drugi instrumenti se uvode u zdjeličnu šupljinu kroz također male rezove na koži odmah iznad pubičnih dlačica. Na kraju operacije ispušta se plin, a otvori na koži se zatvaraju kirurškim šavovima ili ljepljivom trakom”, opisala je doktorica Pentz, te dodala:

Nakon zahvata može se osjećati bol u ramenima i u području rebara zbog zaostale male količine plina ispod ošita, bol u mišićima, bol u području operativne rane, nelagoda ili umor sljedećih nekoliko dana, određeni stupanj mučnine, a kod nekih žena se mogu javiti bolovi nalik menstruacijskim uz pojavu vaginalnog iscjetka kroz nekoliko dana.

Prednost laparoskopije u odnosu na klasičnu laparotomiju je kratki boravak u bolnici (1 – 2 dana) i ovisi o opsežnosti operativnog postupka te vrlo brzi oporavak i vraćanje uobičajenim tjelesnim aktivnostima”.

Cista na jajniku – prirodni lijek

Prirodni lijekovi ne mogu ukloniti ciste na jajnicima; ako one ne prođu spontano, potrebno se obratiti liječniku. 

No, priroda nam daruje bilje koje djeluje blagotvorno na opće zdravlje i imunitet te ih ipak vrijedi koristiti, a neke mogu i ublažiti bolove uzrokovane cistom. 

Od ljekovitih bilja blagotvorno djeluju: gospin plašt, crvena djetelina, hajdučka trava, kopriva i rusomača.

Poznata ljekovita biljka je i čuvarkuća. Čuvarkuća se najčešće koristi u kombinaciji s medom.

Kupka od gorke epsomske soli može pomoći u ublažavanju bolova i simptoma kada je u pitanju cista na jajniku. Šalicu epsomke soli pomiješajte s malo tople vode i potom otopinu uspite u kadu. U kupku možete dodati i 10 kapi raznih eteričnih ulja – ružino, lavandino ili jasminovo.

Čaj od kamilice primjenjuje se u liječenju brojnih tegoba. Čaj od kamilice pomaže u regulaciji neredovitog menstrualnog ciklusa te pospješuje cirkulaciju krvi u maternici i zdjelici.

Korijen mace poznata je biljka kada je u pitanju žensko zdravlje. Maca pomaže u uspostavljanju ravnoteže hormona u organizmu te pospješuje proizvodnju progesterona. Maca sadrži hormone te hrani endokrini sustav.

Ricinusovo ulje poznati je tradicionalni lijek koji se koristi za rješavanje viška tkiva i toksina iz organizma. Osim toga, ricinusovo ulje djeluje stimulativno na krvotok i limfni sustav. 

Đumbir je poznat po svojem antiupalnom djelovanju te po tome da ublažava bolove i mučninu.

Najnovije istraživanje provedeno 2018. u Kini pokazalo je kako omega-3 masne kiseline mogu biti djelotvorne u liječenju sindroma policističnih jajnika pa se povećan unos namirnica bogatih ovim kiselinama može preporučiti i ženama koje pate od pojave ciste na jajniku. 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Ovarian cyst (2016) National Health Service, UK.
 2. Ross, E.K.  Incidental Ovarian Cysts: When to Reassure, When to Reassess, When to Refer (2013) Cleveland Clinic Journal of Medicine.
 3. Horowitz, N.S.  Management of adnexal masses in pregnancy (2011) Clinical Obstetrics & Gynecology.
 4. NIH consensus conference. Ovarian cancer: screening, treatment, and follow-up (1995) NIH Consensus Development Panel on Ovarian Cancer.
 5. Grimes, D. A, Jones, L. B, Lopez, L. M, Schulz, K. F. (2011) Oral contraceptives for functional ovarian cysts. Clinical Sciences. North Carolina, USA.
 6. Yang, K, Zeng, L, Bao, T, Ge J. Effectiveness of Omega-3 fatty acid for polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis (2018) 
  Hunan University of Chinese Medicine, China. 
 7. Freeborn, D, Goodman, H. Management of Ruptured Ovarian Cyst (2018) University of Rochester Medical Center Rochester, NY.
 8. Majumdar, M. Ovarian Cyst Rupture – symptoms and causes (2017) Dr. Gavins Sachs. Fertility Specialist.

Ocijenite članak

4.50 / 5   24

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cista na jajniku, cista na jajniku simptomi, pucanje vodene ciste na jajniku simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu