Prirodni lijek za policistične jajnike: Zahvaćaju više od 10 % žena reproduktivne dobi! Evo kako biljnom ljekarnom regulirati ovo stanje

Prirodni lijek za policistične jajnike

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) danas je jedan od najvažnijih uzroka neplodnosti koji u svijetu zahvaća više od 10 % žena reproduktivne dobi.

Iako istraživači ne znaju točan uzrok, prirodni lijek za policistične jajnike od ključne je važnosti. Sindrom policističnih jajnika najčešće je izvorno endokrino stanje, iako su važni čimbenici inzulinska rezistencija, genetsko nasljeđe i složen hormonalni poremećaj.

Povećane razine muških hormona zvanih androgeni mogu biti odgovorne za ovo zdravstveno stanje.

Žene s policističnim jajnicima najčešće doživljavaju sljedeću skupinu simptoma:

  • neredovit menstrualni ciklus
  • potpuni izostanak menstruacije (amenoreja)
  • problemi s plodnošću
  • prekomjerne dlake na licu, prsima ili leđima
  • stanjivanje kose
  • problemi s težinom
  • akne.
Sindrom policističnih jajnika (PCOS) danas je jedan od najvažnijih uzroka neplodnosti
FOTO: Shutterstock

Kod žena s cistama na jajnicima postoje veće šanse da razviju dijabetes tipa 2, visoki krvni tlak, srčane bolesti i rak maternice. Iako nema lijeka za ovaj poremećaj, nekoliko medicinskih tretmana poput tablete za kontrolu rađanja ili kirurški zahvat mogu pomoći u upravljanju njegovim simptomima.

Međutim, većina žena više voli prirodniji pristup koji se sastoji od uvođenja zdravih životnih navika kao što su tjelovježba, vježbe disanja, joga, promjene u prehrani, kvalitetan san i prirodni lijekovi, čime se mogu kontrolirati ili ukloniti neželjeni simptomi.

U nastavku saznajte koji nam lijekovi mogu postati saveznici u borbi protiv ovog neželjenog zdravstvenog stanja.

Najbolji prirodni lijek za policistične jajnike

Osim promjene načina života, priroda nam nudi i svoju zelenu biljnu ljekarnu kako bismo dobili potrebne ljekovite sastojke za liječenje i upravljanje simptomima.

Biljni čajevi mogu ponuditi niz dobrobiti ženama, od ispravljanja hormonske neravnoteže do smanjenja inzulinske rezistencije.

Čaj za policistične jajnike
FOTO: Shutterstock

1. Čaj za policistične jajnike

Koristite sljedeće biljke kao pomoć u liječenju PCOS-a.

Čaj od metvice

Metvica potiče ovulaciju i smanjuje muške hormone poznate kao androgene. Ako se borite s povišenim testosteronom ili pretjeranom dlakavošću na licu ili leđima te imate problema s ovulacijom, popijte svako jutro jednu šalicu čaja od mente.

Zeleni čaj

Kod prekomjerne težine i pretilih žena koje pate od PCOS-a zeleni čaj djeluje izvrsno u smanjenju inzulinske rezistencije i povišene razine testosterona.

Vrkuta i policistični jajnici

Gospin plašt ili vrkuta je vrlo cijenjen kao čaj za žene bilo koje životne dobi zbog široke primjene kod brojnih ginekoloških problema.

Čaj od vrkute se koristi kod jakih i dugih krvarenja, a također se preporučuje kao prirodni lijek za policistične jajnike.

Vrkuta i policistični jajnici
FOTO: Shutterstock
Čaj od đumbira

Korijen đumbira ima snažna protuupalna i antioksidativna svojstva. Odličan je prirodni lijek jer pomaže u regulaciji ženskih hormona.

Kontrolira simptome hormonalnih promjena poput grčeva u trbuhu, promjena raspoloženja i glavobolja.

Čaj od đumbira pijte ujutro ili navečer, 1 – 2 puta dnevno.

Cimicifuga ili crni kohoš (lat. Cimicifuga racemosa)

Ova stara indijanska biljka iz Sjeverne Amerike poboljšava plodnost žena jer stimulira jajnike i potiče ovulaciju. Vrlo je korisna za žene koje pate od sindroma policističnih jajnika jer ublažava bol i pomaže kod nepravilnosti ciklusa u mlađih žena.

Čaj od korijena sladića

Sladić je vrlo korisna biljka jer smanjuje povišene razine testosterona. Sadrži spoj nazvan glicirizin, koji ima nekoliko jedinstvenih svojstava. Djeluje kao protuupalno sredstvo te pomaže u metabolizaciji šećera i uravnoteženja hormona.

Čaj od cimeta

Cimet smanjuje povišene razine šećera u krvi i inzulina, što je najčešće prisutno kod žena s policističnim jajnicima. Istraživači su otkrili da dodatak cimeta u prehrani može ispraviti menstrualne nepravilnosti. Dodajte cimet u vodu za pripremu čaja i pijte ga svakodnevno.

Adaptogeno bilje djeluje protiv upala uzrokovanih cistama na jajnicima
FOTO: Shutterstock

2. Adaptogeno bilje

Kad tijelo ne može regulirati inzulin, on se nakuplja u tijelu i može uzrokovati višu razinu muških spolnih hormona zvanih androgeni.

Adaptogeno bilje djeluje protiv upala uzrokovanih cistama na jajnicima, pomaže tijelu u balansiranju hormona i olakšava druge simptome PCOS-a, poput nepravilnih menstrualnih ciklusa.

Ashwagandha je jedna od učinkovitih ayurvedskih biljaka koja pomaže protiv simptoma PCOS-a uravnotežujući razinu hormona kortizola u tijelu.

Tulsi ili sveti bosiljak smanjuje razinu šećera u krvi, sprječava debljanje i smanjuje razinu hormona kortizola.

Druge biljke kao što su Shatavari, Shilajit i Guduchi također propisuju ayurvedski praktičari prema zdravstvenom stanju pacijenta.

Jelovnik za policistične jajnike
FOTO: Shutterstock

3. Jelovnik za policistične jajnike

Ne postoji standardna prehrana za sindrom policističnih jajnika, ali neke strategije poput protuupalne prehrane mogu pomoći u upravljanju ovog zdravstvenog stanja.

Uravnotežena i zdrava prehrana može pomoći u regulaciji hormona i menstrualnog ciklusa, dok  konzumacija prerađene hrane može pridonijeti upali i inzulinskoj rezistenciji.

Cjelovita hrana bez umjetnih šećera, hormona i konzervansa uključuje namirnice u njihovom prirodnom, neobrađenom stanju, kao što su organsko voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke.

Protuupalna hrana će pomoći olakšati simptome policističnih jajnika. Jedna od najboljih je mediteranska prehrana koja uključuje protuupalne namirnice kao što su maslinovo ulje, rajčice, zeleno lisnato povrće, masnu ribu poput skuše i tune te orašaste plodove.

Uz to treba redovito jesti voće poput jabuka, naranči, papaje, krušaka i ananasa.

Probiotici igraju važnu ulogu u liječenju PCOS-a. Ne samo da pomažu probavi i podržavaju zdravlje crijeva, već također smanjuju upalu i reguliraju spolne hormone poput androgena i estrogena.

Najbolji prirodni lijek za policistične jajnike
FOTO: Shutterstock

4. Omega-3 dodaci i riblje ulje

Studije su pokazale da se pomoću dodataka omega-3 masnih kiselina može vratiti pravilnost menstrualnog ciklusa. Međutim, nema promjene kod težine, krvarenja i u veličini jajnika ili broja viđenih folikula jajnika. Dodatak ribljeg ulja u prehrani pokazao je kod ispitanica smanjenje omjera struka.

U studijama je potvrđeno da lanene sjemenke sadrže spoj koji pomaže u smanjenju razine androgena u tijelu
FOTO: Shutterstock

5. Laneno sjeme

U studijama je potvrđeno da lanene sjemenke sadrže spoj koji pomaže u smanjenju razine androgena u tijelu. Redovitom konzumacijom prouzročile su smanjenje simptoma policističnih jajnika koji se javljaju zbog povećane razine androgena, poput abnormalnog rasta dlake na tijelu. Također je otkriveno da sjemenke lana pomažu u smanjenju težine.

Mlijeko i policistični jajnici
FOTO: Shutterstock

Mlijeko i policistični jajnici

Policistični jajnici su najčešći uzrok neplodnosti povezane s ovulacijom. Povećani unos mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti može povećati rizik od neplodnosti povezane s ovulacijom.

Zanimljivo je da je kroz istraživanje utvrđeno da mlijeko s visokim udjelom masti smanjuje taj rizik.

Međutim, to ne znači nužno da mliječni proizvodi s niskim udjelom masti štete plodnosti ili da mliječni proizvodi s visokim udjelom masti poboljšavaju plodnost.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Barode, S. (2023). Effective Home Remedies For PCOS. PharmEasy.
  2. Dresden, D. (2023). What to eat if you have PCOS. Medical News Today.
  3. Watson, K. (2023). 30 Natural Ways to Help Treat Polycystic Ovary Syndrome (PCOS). Healthline.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu