Skuša u konzervi: Lako je dostupna, puna proteina, omega-3 i vitamina B12! Spremite ove recepte kada nemate puno vremena

Skuša u konzervi

Za zdravlje krvožilnog sustava, ali i za dobar imunitet trebali biste jesti ribu barem dva puta tjedno. Pritom je naglasak na unosu plave ribe, a upravo se skuša ubraja u plavu ribu. Međutim, neki odustaju od kupnje ribe jer ne znaju kako je pripremiti kod kuće. 

Iako je, naravno, najukusnija i najbolja svježa riba, to ne znači da zamrznuta riba ili riba iz konzerve ne mogu biti dio pravilne prehrane i uravnoteženih obroka.

Skuša u konzervi lako je dostupna, odnosno možemo je kupiti u gotovo svakoj trgovini. 

Osim toga, skuša u konzervi odličan je izbor kada nemate puno vremena za pripremu obroka. Dovoljno ju je samo ocijediti i dodati povrću i npr. tjestenini. Takva salata od skuše predstavlja u potpunosti uravnotežen obrok.

Skuša u konzervi - zdravlje
FOTO: Shutterstock

Skuša u konzervi – zdravlje 

Skuša u konzervi dobar je izvor lako probavljivih proteina te na 100 g, ovisno o sastavu konzerve, sadrži oko 19 g proteina. Plava riba bogatija je protuupalnim omega-3 masnim kiselinama čiji je relevantni izvor gotovo pa samo riba. 

Iako omega-3 masne kiseline pronalazimo i u biljnim izvorima poput lanenih ili chia sjemenki, plava riba ima puno veću bioraspoloživost istih. Drugim riječima, nije važan samo udio nekog nutrijenta u namirnici, već koliko naše tijelo može apsorbirati takav nutrijent s obzirom na njegov kemijski oblik i sl. 

Dobra je vijest i to da je skuša riba koja obitava u Jadranu. Sadrži vitamine B skupine, a posebice je odličan izvor vitamina B12. Sadrži i fosfor, mineral koji je važan za zdravlje kostiju, te magnezij i nešto željeza

Skuša u konzervi - kalorije
FOTO: Shutterstock

Skuša u konzervi – kalorije 

Udio kalorija u konzervi skuše ovisi o ostalim sastojcima, a posebice o količini dodanog ulja. Također, dodatak povrća vjerojatno će smanjiti kalorijsku vrijednost, ali bolje je uzeti konzervu skuše koja sadrži samo skušu. 

Naime, ta mala količina dodanog povrća u konzervi zaista nije relevantan unos povrća, a onda ste kupili i manju količinu skuše. No, evo pregleda udjela kalorija skuše u konzervi s obzirom na sastav:

  • 125 g skuše s povrćem u konzervi sadrži oko 195 kcal i oko 10 g proteina
  • 110 g skuše u biljnom ulju (količina se odnosi zajedno na ulje i skušu) iznosi oko 360 kcal i 18 g proteina
  • 120 g skuše sa žara u maslinovom ulju (količina se odnosi zajedno na ulje i skušu) sadrži oko 310 kcal i 17 g proteina 
  • 115 g fileta skuše u maslinovom ulju (količina se odnosi zajedno na ulje i skušu) sadrži oko 360 kcal i 18 g proteina
  • 120 g fileta skuše sa žara u vlastitom soku (količina se odnosi zajedno na ulje i vodu) sadrži oko 240 kcal i 17 g proteina. 

Kao što vidimo, skuša u konzervi u ulju prosječno sadrži oko 340 kcal, ali udio kalorija možete smanjiti tako da ocijedite ulje iz konzerve i isperete ribu. Po udjelu kalorija najbolji izbor bila bi skuša u vlastitom soku, ali nju je teže pronaći u trgovinama. 

Skuša u konzervi - cijena
FOTO: Shutterstock

Skuša u konzervi – cijena 

Cijena skuše u konzervi ovisi o:

  • proizvođaču
  • je li dodano biljno, maslinovo ili ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • je li posebno pripremljena (npr. na žaru)
  • sadrži li dodatke poput povrća 
  • je li riječ o posebnoj recepturi
  • je li riječ o premium ponudi unutar istog proizvođača.

Cijena skuše se kreće od 1,59 eura pa sve do 4,64 eura. Tako možemo reći da se cijena skuše u konzervi svrstava u skuplje ribe iz konzerve u usporedbi s najjeftinijim sardinama ili nešto skupljom tunom iz konzerve

Imajte na umu da pojedine trgovine unutar svoje robne marke također imaju u ponudi skušu u konzervi pa cijena može biti i niža. S obzirom na preporučeni unos ribe od dva puta tjedno, barem jednom mjesečno možemo se počastiti skušom iz konzerve

Skuša u konzervi – recepti 

Skuša u konzervi odličan je izbor za ljetne brze obroke kada ne želimo puno vremena provoditi u kuhinji, a želimo nešto lagano i osvježavajuće.

salata od skuše

Salata od skuše iz konzerve

Salata od skuše iz konzerve jedan je od najbržih, najmanje kaloričnih te primjer zdravih obroka za posao ili ručak na plaži. 

Sastojci:
  • 1 skuša u konzervi (ocijeđena od ulja ili vlastitog soka)
  • 60 g integralne tjestenine
  • pola crvene paprike (nasjeckane na kockice)
  • pola zelene paprike (nasjeckane na kockice)
  • pola rajčice (nasjeckane na kockice)
  • nekoliko kolutova svježeg krastavca 
  • 1 čajna žličica balzamičnog octa 
  • sol
  • papar
  • origano
Priprema
  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama.
  2. Povrće operite i narežite, a skušu ocijedite i narežite na manje komade. 
  3. Pomiješajte povrće i skušu, dodajte začine i balzamični ocat. 
Domaća pašteta od skuše iz konzerve
FOTO: Shutterstock

Domaća pašteta od skuše iz konzerve

Što kažete na domaću paštetu od skuše iz konzerve? Ova lagana i hranjiva pašteta savršeno se slaže s kruhom od cjelovitih žitarica uz sezonsku salatu. 

Sastojci:
  • 1 skuša u konzervi (ocijeđena)
  • oko 50 g sirnog kremastog namaza 
  • 1 režanj češnjaka
  • pola glavice malog crvenog luka 
  • 3 – 4 kapara
  • 1 čajna žličica senfa 
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • 1 jušna žlica svježeg peršina
  • crni papar
  • sol
  • pola čajne žličice mediteranskih začina.
Priprema
  1. Sve sastojke dodajte u blender i izblendajte
  2. Paštetu stavite u staklenku, a potom u hladnjak da se ohladi. 
  3. Poslužite uz raženi kruh i klice
Špageti sa skušom
FOTO: Shutterstock

Špageti sa skušom

Za topli obrok od skuše u konzervi tu su špageti. Ovaj jednostavan recept brzo se priprema, a okusima vas vodi na Mediteran. 

Sastojci:
Priprema
  1. Špagete skuhajte al dente prema uputama. 
  2. Na srednje jakoj vatri na tavu dodajte skušu u konzervi zajedno s maslinovim uljem i češnjak te pirjajte nekoliko minuta.
  3. Dodajte sjeckanu papriku, rajčicu i masline te ostavite da se pirja oko 10 minuta dok povrće ne omekša. 
  4. Dodajte ocijeđene špagete i pirjajte još jednu minutu, a potom maknite tavu s vatre i umiješajte peršin. 
  5. Začinite začinima i limunovim sokom te posipajte parmezanom. 
Pljeskavice od skuše
FOTO: Shutterstock

Pljeskavice od skuše

Skuša u konzervi odlična je i za pripremu malih pljeskavica. S tek nekolicinom sastojaka pripremite ukusne polpete ili pljeskavice. 

Sastojci:
  • 2 – 3 skuše u konzervi
  • 2 jaja
  • 1/4 šalice ribanog parmezana
  • pola šalice krušnih mrvica
  • 2 čajne žličice majoneze 
  • 2 čajne žličice senfa
  • 2 čajne žličice sjeckanog vlasca ili mladog luka
  • maslinovo ulje za prženje. 
Priprema
  1. Skušu ocijedite i usitnite vilicom. 
  2. Dodajte sve preostale sastojke osim maslinovog ulja i oblikujte pljeskavice. 
  3. Pržite ih na malo maslinovog ulja oko tri minute sa svake strane dok ne pozlate. 
  4. Poslužite uz umak po izboru. 
salata od skuše u konzervi
FOTO: Shutterstock

Još jedna salata od skuše

Za kraj još jedan recept kojim će salata od skuše poslužiti kao idealan prilog ili predjelo. Ova salata od skuše u konzervi poslužit će i kao samostalni obrok, a ako vam nedostaje ugljikohidrata, u tom slučaju dodajte kuhanu žitaricu po izboru. 

Sastojci:
  • 1 skuša u konzervi (ocijeđena) (sačuvajte ulje)
  • 4 šalice zelene salate ili rikole
  • 1 šalica krastavca (narezanog na kolutove)
  • 1 glavica crvenog luka (sjeckana)
  • 1 avokado (narezan na ploške)
  • pola šalice maslina.
Sastojci za umak:
Priprema
  1. Pomiješajte ocijeđenu skušu s povrćem, maslinama i avokadom.
  2. U posebnoj zdjelici pomiješajte i sjedinite sve sastojke za umak.
  3. Prelijte umak preko salate.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu