Srdele: Recepti s kojima štedite i jedete zdravo! Nutricionistička je preporuka jesti ih dva puta tjedno i to s kostima

Srdele - recepti

Prema nutricionističkim preporukama ribu bismo trebali jesti barem dva puta tjedno, kako bismo zadovoljili potrebu za omega-3 masnim kiselinama. Iako je uvriježeno mišljenje da je riba skupa, to se ne može reći za srdele čija je cijena vrlo prihvatljiva, bez obzira kupuje li se smrznuta, u konzervi ili svježa. Također, kad su u pitanju srdele, recepti daju mašti na volju. 

Srdela sadrži oko 135 kcal na 100 g bez ulja, a osim omega-3 masnih kiselina i proteina, sadrži i kalcij, vitamine D, A i B, željezo te ponešto joda, magnezija i selena. Osim krvožilnom sustavu, srdela pridonosi i zdravlju koštanog sustava zbog sadržaja kalcija, ali i vitamina D koji pomaže njegovu apsorpciju. 

Zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina srdele djeluju protuupalno te snižavaju loš LDL kolesterol. Zbog brojnih benefita srdela bi se trebala naći barem dva puta tjedno na dječjem jelovniku, prvenstveno zbog pravilnog rasta i razvoja kostiju, ali i na jelovniku starijih osoba zbog osteoporoze i adekvatnog unosa proteina. 

Ovo je već dovoljno razloga da, ako već ne jedete, počnete s konzumacijom srdele, a recepti sa srdelama mogu uključivati razne varijante.

Najbolje je srdele pripremati u pećnici, odnosno rjeđe pripremajte pržene srdele.
Priprema srdela
FOTO: Shutterstock

Srdele – recepti 

Ako kupujete smrznute srdele, bit će ih potrebno odmrznuti i termički obraditi. Važno je ne ponovno zamrzavati srdele jednom kad se odmrznu, a od smrznute srdele recepti su jednako ukusno kao i od svježe inačice. Ipak, ako kupujete svježu srdelu, obratite pažnju na sljedeće faktore svježe srdele:

  • sjajna i čvrsta koža
  • bistre oči
  • miris mora
  • škrge žarko crvene boje. 

Srdele u konzervi, koje tada nazivamo sardine, mogu doći u nekoliko varijanti:

  • u salamuri ili vlastitom soku (najmanje kalorija)
  • u umaku od rajčica
  • u suncokretovom ili maslinovom ulju
  • s povrćem
  • s limunom.

Priprema srdela u svježem obliku zahtjeva sljedeće korake:

  • odvojiti utrobu
  • odvojiti glavu
  • odstraniti ljuske. 

Filetiranje srdele radite tako da svježu srdelu očistite od ljuski, a potom prstima povučete glavu koju izvučete zajedno s kostima i utrobom. Zatim odrežite rep.

Filete srdele premažite limunovim sokom. Dalje ih možete uvaljati u brašno i pržiti na maslinovom ulju. No, srdela s kostima je uvijek bolja opcija zbog kalcija i vitamina D koji je najviše uskladišten u kostima ribe. 

Srdele - recepti u pećnici
FOTO: Shutterstock

Srdele u marinadi iz pećnice

Ovaj recept za srdele pripremite od jednostavnih sastojaka, a poigravanje začinima i prilozima uvijek će iznjedriti novu kombinaciju okusa.

Sastojci:
  • 450 g srdela 
  • 1 režanj mljevenog češnjaka 
  • 2 jušne žlice senfa
  • 1 jušna žlica soka od limuna
  • pola čajne žličice paprike
  • 1 čajna žličica origana
  • 1 čajna žličica suhog luka
  • sol
  • mljeveni papar
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 2 jušne žlice svježeg peršina.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C.
  2. U zdjeli pomiješajte sve sastojke osim peršina i srdela. 
  3. Potom dodajte srdele i pomiješajte sa sastojcima. 
  4. Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem i posložite srdele u jednom sloju. 
  5. Premažite srdele ostatkom dresinga. 
  6. Pecite oko 17 minuta.
  7. Nakon pečenja posipajte srdele peršinom i po njima iscijedite drugu polovicu limuna
Srdele u pećnici s krumpirom
FOTO: Shutterstock

Srdele u pećnici s krumpirom i povrćem

Srdele u pećnici s krumpirom omiljena su i standardna kombinacija namirnica. Hrskave srdele iz pećnice, osim uz krumpir, poslužite uz veliku zdjelu svježe salate, kako biste uživali u uravnoteženom i kompletnom obroku. Umjesto krumpira ovdje se može naći i batat, ali i razno povrće koje prija uz ribu, poput tikvica, paprike i sl.

Sastojci:
Priprema
  1. Ogulite krumpire i narežite na tanke ploške. 
  2. Pomiješajte maslinovo ulje sa začinima i češnjakom te premažite srdele i ploške krumpira
  3. Srdele posipajte krušnim mrvicama ili kukuruznim brašnom. 
  4. Pecite u pećnici na 220 °C oko 30 minuta dok krumpir ne bude pečen. 
Pržene srdele
FOTO: Shutterstock

Pržene srdele prelivene marinadom

Od srdele recept možete upotpuniti i marinadom, što će rezultirati slasnim obrokom.

Sastojci: 
  • 500 g srdela
  • 3 režnja češnjaka
  • papar
  • 1 list lovora
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 1 glavica crvenog luka
  • sol
  • 1/4 šalice octa
  • oko 50 ml bijelog vina
  • brašno za paniranje. 
Priprema
  1. Odmrznute ili očišćene srdele posušite krpom, a zatim ih posolite i uvaljajte u brašno.
  2. Potom srdele pržite na maslinovom ulju.
  3. Dok se srdele prže, luk narežite na kolutove, nasjeckajte češnjak i dinstajte na maslinovom ulju. 
  4. Zatim dodajte začine, odnosno papar i lovor, malo octa i po potrebi vode te vino.  
  5. Kada je marinada gotova, prelijte je preko srdela
Brudet od srdela
FOTO: Shutterstock

Brudet od srdela

Za brudet od srdela bit će vam potrebni slični sastojci kao i za prethodno navedenu marinadu.

Sastojci:
  • nekoliko rajčica ili paleta
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 i pol jušna žlica vinskog octa
  • sol
  • papar
  • peršin
  • 1 lovorov list
  • 2 režnja češnjaka
  • srdele
Priprema
  1. Na maslinovom ulju dinstajte luk, a potom dodajte češnjak
  2. Dodajte filete srdele, rajčicu ili pelate. Ako je potrebno, dodajte vode kako bi se prekrila riba. Dodajte i vinski ocat i peršin.
  3. Kuhajte idućih pola sata te potresite prema potrebi. 
Srdele na tavi
FOTO: Shutterstock

Srdele na tavi 

Osim u pećnici, srdele se mogu pripremiti i na tavi bez prženja. Za ovaj recept bit će vam potrebna aluminijska folija

Sastojci:
Priprema
  1. Sardine filetirajte, odnosno izvadite glavu i utrobu s kostima. 
  2. Aluminijsku foliju premažite maslinovim uljem i zatim posložite filete sardine u jednom sloju. Presavijte foliju u obliku kuverte, odnosno rubovi folije trebaju biti podebljani.
  3. Zagrijte tavu i pecite sardine s obje strane po pet minuta.
  4. Kada su sardine pečene, začinite ih i dodajte još malo maslinovog ulja.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu