Tuna u salamuri: Manje kaloričan i jeftin izvor proteina! Ovi su recepti kao stvoreni za dane kad nemate vremena ili želite nešto lagano

Tuna u vlastitom soku

Tuna je vrlo ukusna riba koja se lako uklapa u razne recepte. Odličan je izvor proteina u salatama, tortiljama, lazanjama s povrćem, nutritivno bogatijim sendvičima, doručcima s jajima itd. No, kako biste izbjegli dodatne kalorije iz ulja, odaberite manje kaloričnu opciju, a to je tuna u vlastitom soku ili tuna u salamuri.

Salamura je slana vodena otopina za konzerviranje mesa ili ribe. 
Tuna u salamuri
FOTO: Shutterstock

Tuna u salamuri – cijena 

Tuna u salamuri dostupna je u većoj konzervi od 112 g i košta oko 1,72 eura. Također, dolazi i u manjim limenkama po tri komada zajedno u kartonskoj ambalaži. Riječ je o konzervi od 56 g, a tri u pakiranju koštaju oko 3,05 eura. 

Tuna u vlastitom soku dostupna je u većini trgovačkih lanaca kao dio njihove vlastite ponude, odnosno trgovačke marke. Područja ulova su najčešće Atlantik, Indijski i Tihi ocean, uz pomoć okružujuće i podizne mreže. 

Udio soli u salamuri je oko 1,2 %, dok ostatak čini voda. Tuna u salamuri nije usitnjena, već u komadima. Prije konzumacije voda se ocijedi te je riba spremna za daljnju pripremu. 

Tuna u salamuri – kalorije 

Tunu ubrajamo u nutritivno bogate, a kalorijama siromašne namirnice. Odličan je izvor proteina. Na 100 g tuna u vlastitom soku sadrži:

  • 114 kcal
  • 1,1 g masti
  • 26 g proteina
  • 0 g ugljikohidrata.

Odlična je namirnica ako ste na redukcijskoj dijeti i želite postići kalorijski deficit. No, tunu nikako nemojte konzumirati svaki dan, već njezinu konzumaciju ograničite na jednom tjedno u količini oko 110 g.

Nažalost, tuna je sklona nakupljanju teških metala iz okoliša pa je najsigurnije voditi računa o kontroliranom unosu tune. 

Možete preporučenu tjednu količinu tune rasporediti na dva puta, odnosno na 50 g, što će dati 13 g proteina. Ostatak proteina lako se nadomjesti iz drugih izvora poput sira, mahunarki, jaja, tofua itd. 

Tuna u salamuri – recepti 

Oslonite se na tunu kao na izvor lako probavljivih proteina kad ste u žurbi i trebaju vam brzi recepti za ručak na poslu.

Tuna u salamuri - recepti
FOTO: Shutterstock

Salata s tunom i mozzarellom

Donosimo recept za jednostavnu i uravnoteženu salatu koja je gotova u nekoliko minuta. 

Sastojci:
Priprema
  1. Povrće operite i narežite
  2. Tunu ocijedite.
  3. Sjemenke sezama kratko popržite na tavi dok ne dobiju zlatnu boju. 
  4. U zdjeli pomiješajte sve sastojke, začinite i posipajte prženim sezamovim sjemenkama. 
Integralna tortilja s tunom i feta sirom
FOTO: Shutterstock

Integralna tortilja s tunom i feta sirom

Još jedan brz i hranjiv obrok je tuna u integralnoj tortilji s povrćem. Sve sastojke već sigurno imate kod kuće, izdvojite 10 minuta i spremite ukusan ručak ili večeru. 

Sastojci:
Priprema
  1. Tortilju zagrijte na tavi. 
  2. Premažite tortilju sirnim namazom. 
  3. U zdjeli pomiješajte ocijeđenu tunu, matovilac, crni papar, feta sir i jogurt.
  4. Punite tortilju dobivenom smjesom i zarolajte
Tjestenina s tunom, povrćem i parmezanom
FOTO: Shutterstock

Tjestenina s tunom, povrćem i parmezanom

Jedna od najdražih kombinacija s tunom je ona s tjesteninom. Tuna s tjesteninom poslužit će kao samostalni obrok ili kao prilog nekom glavnom jelu. Također se brzo pravi, a u nastavku donosimo recept za zdrav i uravnotežen obrok. 

Sastojci:
  • 1 velika konzerva tune u salamuri 
  • 100 g integralne tjestenine 
  • 1 jušna žlica veganske majoneze 
  • pola šalice krastavca (narezan na kolutove i četvrtine) 
  • 1 rajčica (sitno narezana na kockice)
  • 1 čajna žličica mješavine mediteranskih začina 
  • pola žute ili zelene paprike (sitno narezane na kockice)
  • 1/3 šalice parmezana
  • sol
  • crni papar. 
Priprema
  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama.
  2. Povrće operite i narežite, tunu ocijedite te ove sastojke pomiješajte u zdjeli. 
  3. Dodajte tjesteninu i sve preostale sastojke te posipajte parmezanom. 

Pročitajte članak “Tjestenina s tunom – zdrave verzije s kojima ćete ostvariti svoje fitness ciljeve“.

Pašteta od tune u vlastitom soku
FOTO: Shutterstock

Pašteta od tune u vlastitom soku

Iako na tržištu postoje gotove paštete od tune, ništa nije slasnije od prave domaće paštete. U receptu koristimo malo veću količinu tune kako biste imali paštetu za više dana. 

Sastojci:
  • 150 g tune iz salamure (ocijeđene)
  • 60 g krem sira
  • pola čajne žličice svježeg kopra (sjeckanog)
  • 3 jušne žlice mladog luka (sitno sjeckanog) 
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica limunovog soka
  • pola čajne žličice ribane eko limunove korice
  • pola čajne žličice soli
  • pola čajne žličice crnog papra
  • pola čajne žličice tabasco umaka (opcionalno). 
Priprema
  1. Ocijeđenu tunu izblendajte u blenderu
  2. Tunu prebacite u zdjelu i pomiješajte s ostalim sastojcima. 
  3. Poslužite uz hrskavi kruh ili tost. 
  4. Ostatak paštete od tune stavite u staklenku i u hladnjak te potrošite unutar tri dana. 

Pročitajte članak “Pašteta od tune – recepti za svačiji gušt“.

Korejske tuna palačinke
FOTO: Shutterstock

Korejske tuna palačinke

Jeste li ikad probali napraviti popečke od tune ili korejske tuna palačinke? Ovaj jednostavan recept unijet će dašak inovativnosti u vaše kulinarske prakse. 

Sastojci:
  • 200 g tune iz salamure (ocijeđene)
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja (za prženje) 
  • 1/4 luka (sitno sjeckanog)
  • 30 g mrkve (sitno sjeckane)
  • 2 jaja
  • 2 režnja češnjaka (sitno sjeckana)
  • 2 jušne žlice višenamjenskog brašna
  • pola čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice crnog papra
  • 2 čajne žličice naribanog cheddar sira (opcionalno). 
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke osim maslinovog ulja. 
  2. Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i uz pomoć žlice oblikujte male palačinke ili popečke. 
  3. Pecite ih oko 2 – 3 minute sa svake strane dok ne poprime zlatnu boju. 
  4. Poslužite korejske tuna palačinke uz zdjelicu riže i sojin umak. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu