Priprema lososa: Pun je omega-3 masnih kiselina, ali se lako presuši! Pripremite ga na tavi i u pećnici bez da izgubi sočnost

Priprema lososa

Losos je vrlo hranjiva namirnica jer obiluje lako probavljivim proteinima te nutrijentima koje ne nalazimo u širokom spektru namirnica, poput vitamina D i omega-3 masnih kiselina. Ribu bismo trebali jesti barem dva puta tjedno. Losos je vrlo ukusan, a priprema lososa nije komplicirana. 

Priprema lososa – recepti

Ako se pitate kako pripremiti losos, onda imajte na umu da ga možete pripremiti na tavi, u pećnici, u foliji ili pak možete konzumirati dimljeni losos. Od lososa možete napraviti i paštetu. 

U nastavku slijede recepti za pripremu lososa.

Kako pripremiti losos na tavi
FOTO: Getty Images

Kako pripremiti losos na tavi?

Kad je u pitanju smrznuti losos, priprema započinje odmrzavanjem istog. Kad se losos odmrznuo, potapkajte ga ubrusom kako bi se upio višak vode. Zatim slijedi priprema lososa na tavi

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte maslinovo ulje.
  2. Filete lososa začinite i stavite na tavu kožom prema dolje. 
  3. Okrenite losos kako bi se ispekao sa svih strana.
  4. Poslužite uz kuhane žitarice poput prosa i zdjelu salate. 
Priprema lososa u foliji
FOTO: Getty Images

Priprema lososa u foliji 

Ako je u pitanju svježi losos, recepti često uključuju pripremu u pećnici. Priprema lososa u pećnici podrazumijeva foliju.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 190 °C, a lim za pečenje obložite folijom. 
  2. U zdjeli pjenasto izmiješajte maslac, šećer, limunov sok, češnjak, suhe začine, papar i sol. 
  3. Filete lososa stavite na lim i presavijte foliju sa svih strana. 
  4. Premažite filete lososa prethodno napravljenom mješavinom.
  5. Potom od folije napravite mali paket tako da folija prekriva losos.
  6. Pecite oko 20 minuta, a onda posipajte svježim peršinom. 
Losos u pećnici s krumpirom
FOTO: Getty Images

Losos u pećnici s krumpirom 

Riba se odlično slaže s krumpirom, a osim kuhanom krumpiru s blitvom, još više ne možemo odoljeti krumpiru iz pećnice. Priprema lososa na ovaj način, s povrćem i krumpirom, daje uravnotežen obrok koji zadovoljava nutritivne potrebe.

Sastojci:
  • nekoliko komada mladog krumpira
  • 5 čajnih žličica maslinovog ulja
  • fileti lososa
  • 1/4 otopljenog maslaca
  • oko 3 jušne žlice limunovog soka
  • oko 3 jušne žlice senfa 
  • sol
  • papar
  • svježi peršin
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 220 °C. 
  2. Pripremite lim za pečenje obložen folijom. 
  3. Mladi krumpir narežite na četvrtine, začinite ga i premažite s 2 – 3 čajne žličice maslinovog ulja. 
  4. Pecite krumpir oko 15 minuta. 
  5. Za to vrijeme pomiješajte otopljeni maslac, limunov sok i senf. 
  6. Nakon 15 minuta pečenja izvadite krumpire i okrenite ih na drugu stranu. Krumpiru dodajte filete lososa okrenute s kožom prema dolje. 
  7. Preostalo maslinovo ulje i napravljenu mješavinu rasporedite po krumpirima i lososu
  8. Začinite sa soli i paprom te pecite još 10 minuta ili dok losos i krumpir nisu pečeni. Vilica treba lako prolaziti kroz krumpir. 
  9. Dodajte svježi peršin nakon pečenja. 

Dimljeni losos – recepti 

Prednost dimljenog lososa je ta što ga ne trebate obrađivati, već samo uvrstiti u obrok. Donosimo vam dva recepta koji će vam pomoći u tome.

Dimljeni losos - recepti
FOTO: Getty Images

Tjestenina s dimljenim lososom

Dimljeni losos preukusan je u kombinaciji s kremastom tjesteninom. 

Sastojci:
  • 250 g tjestenine
  • 180 g dimljenog lososa
  • 30 g neslanog maslaca 
  • 1 ljutika (sitno nasjeckana)
  • 1 šalica crème fraîche 
  • 150 g smrznutog graška
  • 75 ml bijelog vina 
  • sok jednog limuna 
  • 2 jušne žlice svježeg kopra (sjeckanog) 
  • sol
  • papar
Priprema
  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama te sačuvajte vodu od kuhane tjestenine. 
  2. Smrznuti grašak dodajte u kipuću vodu i kuhajte jednu minutu. Potom ga ocijedite i dodajte u ledenu vodu. 
  3. Zatim na tavi otopite maslac, dodajte ljutiku i dinstajte oko 2 – 3 minute. 
  4. Dodajte bijelo vino i kuhajte dok ne ispari. 
  5. Smanjite vatru pa dodajte crème fraîche i limunov sok. 
  6. Po potrebi dodajte vodu od kuhane tjestenine, umiješajte grašak, dimljeni losos i kopar
  7. Dodajte tjesteninu i pomiješajte. 
Kako pripremiti losos
FOTO: Getty Images

Fritata s dimljenim lososom

Još jedan recept s dimljenim lososom je fritata s dimljenim lososom. Većinu sastojaka imate kod kuće, a umjesto kozjeg možete koristiti i kravlji sir. 

Sastojci:
  • 6 jaja
  • pola šalice mlijeka
  • 1/4 šalice vrhnja
  • 1 čajna žličica mediteranske ili talijanske mješavine začina
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • 1 mala tikvica 
  • šaka svježeg špinata 
  • 3 režnja češnjaka 
  • 100 g dimljenog lososa
  • 60 g kozjeg sira 
  • sol
  • papar.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Jaja umutite s mlijekom, vrhnjem, suhim začinima, soli i paprom.
  3. Tikvice prerežite po dužini, a potom na tanke ploške. 
  4. Operite i posušite špinat, a češnjak nasjeckajte
  5. Zagrijte ulje na tavi, potom dodajte tikvice i dinstajte oko tri minute. Dodajte češnjak i špinat i dinstajte vrlo kratko dok listovi ne uvenu
  6. Dodajte mješavinu s jajima, ostavite dvije minute, pa dodajte losos i kozji sir razdijeljen žličicom. 
  7. Tavu stavite u pećnicu i pecite oko 15 – 20 minuta dok se jaja ne stvrdnu. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu