Tijesto za tortilje – domaće tortilje recept
- 1 komentara
- 5 min čitanja
Tortilje, tanko hrskavo tijesto koje potječe iz Meksika može se napraviti s integralnim ili običnim bijelim brašnom. Puni se s nadjevom koje može sadržavati meso ili pak biti pogodno za vegetarijance i vegane. Brzo se napravi, a može se čuvati u škrinji i odmrznuti svaki put prije no što idete raditi ručak. Za dane kada ne stignete kuhati dovoljno je samo ispeći tortilju na tavi s jedne i druge strane, staviti nadjev, zamotati i servirati.
Tijesto za tortilje kao palačinke
Obično je potrebno 5 ključnih sastojaka za izradu meksičke tortilje: brašno, prašak za pecivo, ulje, sol i voda, dok se kineske tortilje sastoje od brašna i vode. Dobro pečene tortilje su mekane, vlažne i tanke. Kako bi napravili tijesto za tortilje kao palačinke preporučuje se:
- Omjer brašna i vode 1.5 : 1. Ali ipak, može ovisiti o samom brašnu koje koristite (savjet: upotrijebiti obično brašno koje sadrži 10-12% proteina). Prilagodite omjer brašna i vode kako Vama odgovara, ali tijesto bi trebalo biti mekano, a ne ljepljivo.
- Važno je koristiti vruću vodu (nedugo nakon što zavrije). Tako je tijesto djelomično kuhano prije no što se razvuče, zbog čega će trebati manje vremena da se ispeče u tavi. Tortilje će imati meku teksturu. Ovo tijesto od vruće vode koristi se i za izradu dumplingsa (kineski ravioli).
Sastojci:
- 360g običnog brašna,
- 230ml vruće vode,
- 2 žličice biljnog ulja.
Način izrade:
- Stavite brašno u toplu zdjelu. Ulijte vruću vodu, miješajte s kineskim štapićima ili vilicom dok se tijesto ne formira u male grudice i dok se voda ne upije. Krenite mijesiti smjesu u mekano tijesto. Ostavite da se odmori na 30 minuta na sobnoj temperaturi.
- Nakon što se tijesto odmorilo, mijesite ponovno tijesto na radnoj površini. Zatim ga rasijecite na 4 jednaka dijela. Svaki dio razvucite u obliku valjka i ponovno podijelite svaki dio na 4 dijela.
- Svaki dio izravnajte u obliku malog okruglog diska. Vrh svakog diska premažite s malo ulja i stavite na vrh drugog diska. S valjkom izvaljajte ta 2 diska u obliku kruga od 18 cm. Prije no što izvaljate tortilje pospite površinu brašnom.
- Zagrijte tavu na srednju temperaturu i stavite tortilju u tavu. Kada primijetite pojavljivanje zračnih mjehurića preokrenite tortilju i pecite na drugoj strani.
- Prebacite pečene tortilje na tanjur i prekrijte kuhinjskom krpom kako bi bile mekane.
- Ponovite sve s ostalim tortiljama.
Tijesto za tortilje od kukuruznog brašna
Ovaj recept je dostatan za izradu 16 tortilja od kukuruznog brašna. Ukusne su i zasitne, a smjesa za tortilja je jednostavna za napraviti. Uvijek je bolje napraviti domaće tortilje jer znate da nema konzervansa. Jedna kukuruzna tortilja ima 163 kalorije.
Sastojci:
- 165 g glatkog brašna,
- 110 g kukuruznog brašna,
- 250 ml vode,
- žličica soli.
Postupak:
- Glatko i kukuruzno brašno izmiješajte u velikoj posudi. U sredini napravite udubinu u koju ćete postupno ulijevati toplu vodu. Žlicom ili drvenom žlicom miješajte smjesu dok se ne formira čvrsto tijesto. Stavite ga na pobrašnjenu dasku i mijesite tri-četiri minute dok tijesto ne postane mekano.
- Tijesto razdijelite u loptice, a zatim jednu za drugom razvaljajte tanko.
- Zagrijte tavu s debelim dnom bez masnoće, stavite tortilju i kada vidite da se rubovi savijaju prema gore, okrenite ju i pecite s druge strane.
- Svaku stranu dovoljno je peći oko pola minute.
Tijesto za tortilje s kvascem
Najbolji recept za tortilje sadrži kvasac. Nije tipičan sastojak za tortilje, zar ne? Mekane su i najukusnije tortilje koje možete sami napraviti.
Osim toga, lako je čuvati ove tortilje. Napravite samo tijesto i smrznite ga. Ili, ako zbilja volite meksičku hranu, napravite tijesto i držite ga u frižideru do tjedan dana. Odvojite svaki dan dio tijesta i pecite na tavi. Osim za izradu tortilja, ovo tijesto je odlično za izradu wrapova ili pak tankih pizza. Ove tortilje se mogu napraviti i s bijelim i s integralnim brašnom.
Sastojci:
- 1 žličica šećera,
- 1 šalica vruće vode,
- 2 žličice suhog kvasca,
- 1 žlica maslinovog ulja,
- 2,5 šalice brašna,
- 1 žličica brašna.
Upute:
- Dodajte vruću vodu, suhi kvasac i šećer u veliku zdjelu i promiješajte. Ostavite 5 minuta dok se kvasac ne digne.
- Dodajte ulje, sol i brašno smjesi s kvascem.
- Na najslabijoj jačini miksera miksajte dok se svi sastojci ne povežu.
- Stavite mikser na srednju jačinu i ostavite 5-7 minuta dok se ne oblikuje mekano tijesto. Možda ćete trebati dodati još malo brašna. Tijesto bi se trebalo polako odvajati od zdjele.
- Nauljite ruke i veliku zdjelu maslinovim uljem.
- Maknite tijesto iz zdjele u kojoj ste miksali u zdjelu koju ste nauljili. Prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže dok se ne udvostruči.
- Tijesto raspodijelite u 12 loptica. Rukama lagano izravnajte loptice u obliku diska.
- Stavite prvi disk na pobrašnjenu površinu i razvucite na otprilike 18 cm u promjeru.
- Zagrijte tavu na srednju temperaturu. Dok je tava vruća, ulijte malo maslinovog ulja i papirnatom maramicom namažite cijelu površinu.
- Stavite tortilju na tavu i pecite 30 sekundi dok se ne stvore mjehurići.
- Preokrenite i pecite 30-60 sekundi na drugoj strani. Ponovno okrenite na prvu stranu i pecite 15-30 sekundi. Tortilja bi se trebala napuhnuti; ako se nije napuhnula pritisnite površinu tortilje čistom krpom.
Tijesto za tortilje bez kvasca
Ako Vam ne odgovaraju tortilje s kvascem jer utječe na Vašu probavu, možete napraviti tortilje bez kvasca. Mekane su i prhke, a jednostavnije ih je pripremiti jer ne trebate čekati da se digne tijesto.
Sastojci:
- 250 g brašna,
- 1/2 žličice soli,
- 175 ml vode,
- 3 žlice ulja.
Priprema:
- Pomiješajte brašno i sol, a zatim dodajte vodu i ulje. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i dobro zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte još brašna ili vode kako bi dobili glatko tijesto. Ostavite desetak minuta da se tijesto odmori.
- Podijelite tijesto na osam dijelova. Na pobrašnjenoj površini razvucite svaki dio tijesta kako bi dobili tanke tortilje.
- Pecite tortilje u velikoj tavi koju ste premazali s malo ulja. Tortilje pecite na srednjoj temperaturi minutu sa svake strane, dok blago ne porumene.
Punjenje za tortilje
Ovaj recept za punjenje za tortilje ne sadrži meso i bogat je meksičkim okusima. Stavite punjenje u svježu tortilju koje se sastoji od žutih paprika, tikvica, rajčica i feta sira za brzi ručak ili jelo koje možete nositi sa sobom.
Sastojci:
- 1 crveni luk,
- 1 žuta paprika,
- 2 tikvice,
- 4-5 tortilja,
- 420 g graha,
- 150 g feta sira,
- 1-2 svježe rajčice.
Upute za izradu:
- Zagrijte tavu i stavite malo maslinovog ulja. Dodajte luk, rajčicu i tikvice i često miješajte.
- Kada se povrće popržilo (oko 5 minuta), izvadite van i stavite sa strane.
- Uzmite tortilju i na 1/4 stavite povrće, zatim iznad toga stavite grah, pospite feta sirom i narezanom rajčicom.
- Presavinite tortilju i pecite u prethodno zagrijanoj tavi na srednjoj temperaturi. Okrenite tortilju dok ne postane hrskava.
- Ponovite s ostalim sastojcima. Servirajte uz svježi avokado i narezane rajčice.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja