Tijesto za tortilje – domaće tortilje recept

tijesto za tortilje

Tortilje, tanko hrskavo tijesto koje potječe iz Meksika može se napraviti s integralnim ili običnim bijelim brašnom. Puni se s nadjevom koje može sadržavati meso ili pak biti pogodno za vegetarijance i vegane. Brzo se napravi, a može se čuvati u škrinji i odmrznuti svaki put prije no što idete raditi ručak. Za dane kada ne stignete kuhati dovoljno je samo ispeći tortilju na tavi s jedne i druge strane, staviti nadjev, zamotati i servirati. 

Tijesto za tortilje kao palačinke 

Obično je potrebno 5 ključnih sastojaka za izradu meksičke tortilje: brašno, prašak za pecivo, ulje, sol i voda, dok se kineske tortilje sastoje od brašna i vode. Dobro pečene tortilje su mekane, vlažne i tanke. Kako bi napravili tijesto za tortilje kao palačinke preporučuje se:

  1. Omjer brašna i vode 1.5 : 1. Ali ipak, može ovisiti o samom brašnu koje koristite (savjet: upotrijebiti obično brašno koje sadrži 10-12% proteina). Prilagodite omjer brašna i vode kako Vama odgovara, ali tijesto bi trebalo biti mekano, a ne ljepljivo.
  2. Važno je koristiti vruću vodu (nedugo nakon što zavrije). Tako je tijesto djelomično kuhano prije no što se razvuče, zbog čega će trebati manje vremena da se ispeče u tavi. Tortilje će imati meku teksturu. Ovo tijesto od vruće vode koristi se i za izradu dumplingsa (kineski ravioli).

tortilje kao palacinke

Sastojci:

  • 360g običnog brašna,
  • 230ml vruće vode,
  • 2 žličice biljnog ulja.

Način izrade:

  1. Stavite brašno u toplu zdjelu. Ulijte vruću vodu, miješajte s kineskim štapićima ili vilicom dok se tijesto ne formira u male grudice i dok se voda ne upije. Krenite mijesiti smjesu u mekano tijesto. Ostavite da se odmori na 30 minuta na sobnoj temperaturi. 
  2. Nakon što se tijesto odmorilo, mijesite ponovno tijesto na radnoj površini. Zatim ga rasijecite na 4 jednaka dijela. Svaki dio razvucite u obliku valjka i ponovno podijelite svaki dio na 4 dijela.
  3. Svaki dio izravnajte u obliku malog okruglog diska. Vrh svakog diska premažite s malo ulja i stavite na vrh drugog diska. S valjkom izvaljajte ta 2 diska u obliku kruga od 18 cm. Prije no što izvaljate tortilje pospite površinu brašnom.
  4. Zagrijte tavu na srednju temperaturu i stavite tortilju u tavu. Kada primijetite pojavljivanje zračnih mjehurića preokrenite tortilju i pecite na drugoj strani.
  5. Prebacite pečene tortilje na tanjur i prekrijte kuhinjskom krpom kako bi bile mekane.
  6. Ponovite sve s ostalim tortiljama.

Tijesto za tortilje od kukuruznog brašna

Ovaj recept je dostatan za izradu 16 tortilja od kukuruznog brašna. Ukusne su i zasitne, a smjesa za tortilja je jednostavna za napraviti. Uvijek je bolje napraviti domaće tortilje jer znate da nema konzervansa. Jedna kukuruzna tortilja ima 163 kalorije.

kukuruzne tortilje

Sastojci:

  • 165 g glatkog brašna,
  • 110 g kukuruznog brašna,
  • 250 ml vode,
  • žličica soli.

Postupak:

  1. Glatko i kukuruzno brašno izmiješajte u velikoj posudi. U sredini napravite udubinu u koju ćete postupno ulijevati toplu vodu. Žlicom ili drvenom žlicom miješajte smjesu dok se ne formira čvrsto tijesto. Stavite ga na pobrašnjenu dasku i mijesite tri-četiri minute dok tijesto ne postane mekano. 
  2. Tijesto razdijelite u loptice, a zatim jednu za drugom razvaljajte tanko.
  3. Zagrijte tavu s debelim dnom bez masnoće, stavite tortilju i kada vidite da se rubovi savijaju prema gore, okrenite ju i pecite s druge strane.
  4. Svaku stranu dovoljno je peći oko pola minute.

Tijesto za tortilje s kvascem

Najbolji recept za tortilje sadrži kvasac. Nije tipičan sastojak za tortilje, zar ne? Mekane su i najukusnije tortilje koje možete sami napraviti.

Osim toga, lako je čuvati ove tortilje. Napravite samo tijesto i smrznite ga. Ili, ako zbilja volite meksičku hranu, napravite tijesto i držite ga u frižideru do tjedan dana. Odvojite svaki dan dio tijesta i pecite na tavi. Osim za izradu tortilja, ovo tijesto je odlično za izradu wrapova ili pak tankih pizza. Ove tortilje se mogu napraviti i s bijelim i s integralnim brašnom.

tijesto za tortilje s kvascem

Sastojci:

  • 1 žličica šećera,
  • 1 šalica vruće vode,
  • 2 žličice suhog kvasca,
  • 1 žlica maslinovog ulja,
  • 2,5 šalice brašna,
  • 1 žličica brašna.

Upute:

  1. Dodajte vruću vodu, suhi kvasac i šećer u veliku zdjelu i promiješajte. Ostavite 5 minuta dok se kvasac ne digne.
  2. Dodajte ulje, sol i brašno smjesi s kvascem.
  3. Na najslabijoj jačini miksera miksajte dok se svi sastojci ne povežu.
  4. Stavite mikser na srednju jačinu i ostavite 5-7 minuta dok se ne oblikuje mekano tijesto. Možda ćete trebati dodati još malo brašna. Tijesto bi se trebalo polako odvajati od zdjele.
  5. Nauljite ruke i veliku zdjelu maslinovim uljem.
  6. Maknite tijesto iz zdjele u kojoj ste miksali u zdjelu koju ste nauljili. Prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže dok se ne udvostruči.
  7. Tijesto raspodijelite u 12 loptica. Rukama lagano izravnajte loptice u obliku diska.
  8. Stavite prvi disk na pobrašnjenu površinu i razvucite na otprilike 18 cm u promjeru.
  9. Zagrijte tavu na srednju temperaturu. Dok je tava vruća, ulijte malo maslinovog ulja i papirnatom maramicom namažite cijelu površinu.
  10. Stavite tortilju na tavu i pecite 30 sekundi dok se ne stvore mjehurići.
  11. Preokrenite i pecite 30-60 sekundi na drugoj strani. Ponovno okrenite na prvu stranu i pecite 15-30 sekundi. Tortilja bi se trebala napuhnuti; ako se nije napuhnula pritisnite površinu tortilje čistom krpom.

Tijesto za tortilje bez kvasca

Ako Vam ne odgovaraju tortilje s kvascem jer utječe na Vašu probavu, možete napraviti tortilje bez kvasca. Mekane su i prhke, a jednostavnije ih je pripremiti jer ne trebate čekati da se digne tijesto.

Sastojci:

  • 250 g brašna,
  • 1/2 žličice soli,
  • 175 ml vode,
  • 3 žlice ulja.

tijesto za tortilje bez kvasca

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno i sol, a zatim dodajte vodu i ulje. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i dobro zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte još brašna ili vode kako bi dobili glatko tijesto. Ostavite desetak minuta da se tijesto odmori.
  2. Podijelite tijesto na osam dijelova. Na pobrašnjenoj površini razvucite svaki dio tijesta kako bi dobili tanke tortilje. 
  3. Pecite tortilje u velikoj tavi koju ste premazali s malo ulja. Tortilje pecite na srednjoj temperaturi minutu sa svake strane, dok blago ne porumene.

Punjenje za tortilje 

Ovaj recept za punjenje za tortilje ne sadrži meso i bogat je meksičkim okusima. Stavite punjenje u svježu tortilju koje se sastoji od žutih paprika, tikvica, rajčica i feta sira za brzi ručak ili jelo koje možete nositi sa sobom.

Sastojci:

  • 1 crveni luk,
  • 1 žuta paprika,
  • 2 tikvice,
  • 4-5 tortilja,
  • 420 g graha,
  • 150 g feta sira,
  • 1-2 svježe rajčice.

nadjev za tortilje

Upute za izradu:

  1. Zagrijte tavu i stavite malo maslinovog ulja. Dodajte luk, rajčicu i tikvice i često miješajte.
  2. Kada se povrće popržilo (oko 5 minuta), izvadite van i stavite sa strane.
  3. Uzmite tortilju i na 1/4 stavite povrće, zatim iznad toga stavite grah, pospite feta sirom i narezanom rajčicom.
  4. Presavinite tortilju i pecite u prethodno zagrijanoj tavi na srednjoj temperaturi. Okrenite tortilju dok ne postane hrskava. 
  5. Ponovite s ostalim sastojcima. Servirajte uz svježi avokado i narezane rajčice.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.07 / 5   14

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Tortilje bez glutena recept, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Tijesto za tortilje – domaće tortilje recept

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje