Mladi luk – uzgoj, ljekovitost, recepti

Mladi luk

Kada se mladi luk pojavi na tržnicama i u trgovinama, onda znamo da je proljeće već izguralo zimu, a Uskrs je sve bliže. No, mladi luk ne bi trebao biti rezerviran samo za uskršnje blagdane, već bismo ga trebali konzumirati što više tijekom njegove sezone.

Sadnja mladog luka ima svoja pravila, ali ga nije teško uzgojiti. Osim toga, mladi luk nutritivno je bogat, a važan je dio i prehrane dijabetičara. Ne zahtijeva termičku obradu, pa su recepti s mladim lukom jednostavni i brzi.

Mladi luk – sadnja

Uzgoj mladog luka datira iz središnje Azije, a spada u prve poljoprivredne kulture u svijetu. Dakle, traje već 5.000 godina. Latinski naziv mladog luka je “Allium ursinum L.“, što znači da se ubraja u porodicu Allium. U tu porodicu spadaju i poriluk, vlasac, crveni luk, češnjak i dr.

Poput poriluka, mladi luk nema pravu već tzv. lažnu lukovicu koja se grana kod višegodišnjeg uzgoja. No, unatoč tome što se može uzgajati kao višegodišnja biljka, uzgoj mladog luka je najčešće jednogodišnji jer kupci žele kupovati mladi luk zajedno s lukovicom. Tako se koristi sjeme mladog luka za jednokratnu berbu.

Mladi luk - sadnja
FOTO: Shutterstock

Sadnja mladog luka zahtijeva određena pravila. Prije svega, tlo treba biti slabo kiselo do neutralno te se treba izbjegavati stajsko gnojivo. Mladi luk može se saditi i bez gnojidbe, a inače je u pravilu dovoljno samo osnovno gnojivo. Primjerice, NPK gnojivo koristit će se dva puta:

  • kod obrade tla kao osnovno gnojivo
  • tijekom obrade tla kao prihrana.

Sadnja mladog luka u jesen započinje tijekom kolovoza ili rujna ako ga se želi ubrati u proljeće. Ovdje je najvažnije izbjeći prvi mraz. Zahvaljujući otpornosti na visoke temperature, sjeme mladog luka može se saditi od ožujka pa nadalje, dakle moguća je i sadnja mladog luka za Uskrs. Mladi luk najbrže raste na temperaturi između 15 i 22°C. Ispod 1°C te iznad 25°C nadzemni dio mladog luka prestat će rasti.

Nakon sadnje, mladi luk može se brati 80 – 100 dana nakon sjetve, a ako je riječ o proljetnoj berbi, to je tijekom ožujka i travnja. Mladi luk je najbolje konzumirati unutar tjedan dana nakon berbe zbog osjetljivosti na stajanje. No, kao rješenje poslužit će držanje mladog luka u hladnjaku tako da ga se zamota u plastičnu vrećicu. Tako može trajati čak do tri tjedna.

Mladi luk može se i zamrznuti, iako se to čini nemogućim zbog nježnih listova. Zamrznuti mladi luk bit će potrebno termički obraditi jer će ipak kristalići leda oštetiti strukturu listova i neće biti idealan za konzumaciju u svježem obliku.

Mladi luk - zdravlje
FOTO: Shutterstock

Mladi luk – zdravlje, ljekovitost mladog luka

Mladi luk je prava riznica zdravlja, a velika prednost je što se najčešće konzumira sirov. Tada je udio nutrijenata veći nego u slučaju termičke obrade. Mladi luk i zdravlje idu ruku pod ruku jer povoljno djeluje na sljedeće organske sustave ili pojedine organe:

  • zdravlje očiju
  • zdravlje krvožilnog sustava
  • zdravija probava
  • koštani sustav i zdravlje zubiju
  • prevencija raka.

Mladi luk za zdravlje očiju zahvaljujući karotenoidima sprječava primjerice noćno sljepilo ili ulkus rožnjače. Lutein, zeaksantin i vitamin A ključni su sastojci mladog luka kako bi se očuvale očne stanice i prevenirala makularna degeneracija.

Mladi luk za zdravlje krvožilnog sustava zbog biljnog pigmenta kvercetina prevenira aterosklerozu. Zbog vitamina C i vitamina A, zahvaljujući antioksidacijskom učinku, smanjuje upale u tijelu. Sumporni spojevi iz mladog luka, a što dokazuje i miris mladog luka, preveniraju visoki krvni tlak te srčani i moždani udar.

Mladi luk bogat je vlaknima, a vlakna su ključ svake zdrave probave. Osim toga, mladi luk i zdravlje probave slažu se zbog poticanja lučenja probavnih sokova. Ponovno, zahvaljujući kvercetinu, mladi luk smanjuje upale koje su najčešći okidači za daljnji razvoj bolesti.

Zbog vitamina K, a time i bolje iskoristivosti kalcija u tijelu, pridonosi povećanju gustoće kostiju. S druge strane zbog vitamina C mladi luk potiče sintezu kolagena. Mladi luk sadrži i određene količine fluora važne za zdravlje zubiju. Mineral bakar također je važan za koštani sustav, a mladi luk ga također sadrži.

U konačnici, kako zbog antioksidansa mladi luk smanjuje upale u tijelu, tako pridonosi i prevenciji raka:

Flavonoidi i sumporni spojevi iz mladog luka djeluju protuupalno i tako štite naš organizam od mogućih vrsta bolesti. Važno je znati da mladi luk ne može sam po sebi djelovati ljekovito, već je važno voditi računa o cjelokupnoj prehrani. Svakodnevna konzumacija voća i povrća, unos vlakana, dovoljne količine proteina, zdravih nezasićenih masti i što raznolikija prehrana čuvaju naše zdravlje u cjelini.

Pročitajte članak “Što su vlakna, zašto nam trebaju i koje su namirnice bogate vlaknima?“.

Mladi luk - nutritivna vrijednost
FOTO: Shutterstock

Mladi luk – nutritivna vrijednost, kalorije i vitamini

Mladi luk na 100 g sadrži svega 35 kcal, od čega 8,5 g ugljikohidrata te 0,5 g proteina, dok ne sadrži masti. Sumirano, mladi luk sadrži vitamin A, K, C, ali i vitamin E te pojedine vitamine B skupine (folnu kiselinu, tiamin, riboflavin, piridoksin i niacin).

Minerali u mladom luku osim bakra su još i:

Mladi luk sadrži tako flavonoide i antioksidanse s protuupalnim i prevenirajućim djelovanjem.

Mladi luk i tlak

Sumporni spojevi u mladom luku preveniraju visoki krvni tlak. Mladi luk općenito obiluje nutrijentima koji potiču cirkulaciju sprječavajući krvne ugruške.

Pročitajte članak “Kako učinkovito djelovati na visoki krvni tlak?“.

Mladi luk se preporuča dodavati jelima bogatim mastima, kako bi se poništio negativni učinak masti na zgrušavanje krvi. Kada nije sezona mladog luka, dobro je jesti ostale vrste luka tijekom cijele godine i svakodnevno.

Mladi luk i dijabetes
FOTO: Shutterstock

Mladi luk i dijabetes

Mladi luk vrlo je pogodan za dijabetičare zbog minerala kroma koji prevenira ili pak kontrolira dijabetes. Pretpostavka je da nedostatak kroma može dovesti do inzulinske rezistencije koja najčešće prethodi dijabetesu.

Također, alil-propil-disulfid iz mladog luka stimulira lučenje inzulina važnog za održavanje normalne razine šećera u krvi.

Kao što se dade zaključiti, mladi luk i dijabetes, točnije kontrola dijabetesa idu zajedno. Evo jedan brzinski recept s mladim lukom pogodan za dijabetičare.

Sastojci:
  • 2 jaja
  • 150 g narezanih šampinjona
  • 10 g ribanog cheddar sira
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • 1 glavica sjeckanog mladog luka
  • malo bijelog papra.
Priprema
  1. Na maslinovom ulju dinstajte šampinjone do ne omekšaju, potom dodajte mladi luk i još malo prodinstajte.
  2. Zatim dodajte jaja i napravite omlet te začinite bijelim paprom.

Uz to se slobodno pojede i vezica svježeg mladog luka. U omlet se može dodati i drugo povrće poput paprike.

Mladi luk - recepti
FOTO: Shutterstock

Mladi luk – recepti

Mladi luk najčešće se konzumira svježi, pa ga je najbolje uklopiti u razne proljetne salate. No, može se i termički obraditi te tako postati sastojak povrtnih popečaka, juha ili pak quesadille.

Salata od slanutka i mladog luka

S toplijim vremenom biramo laganije obroke, a nema ništa bolje od ukusne svježe salate bogate povrćem.

Sastojci:
  • 200 g slanutka iz konzerve
  • 1 vezica mladog luka
  • svježa mozzarella iz vrećice
  • šaka matovilca
  • pola ribane mrkve
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • papar
  • sol
  • mješavina mediteranskih začina.
Priprema
  1. Sve sastojke pomiješajte, a mladi luk prethodno nasjeckajte.
  2. Začinite začinima i maslinovim uljem.
Mladi luk s vrhnjem
FOTO: Shutterstock

Mladi luk s vrhnjem

Već je rečeno da mladi luk odlično ide uz namirnice bogate mastima zbog poništavanja učinka masti na mogućnost zgrušavanja krvi. Ovaj recept se može nadograđivati, ovisno koristi li se kao prilog ili pak kao salata za ručak ili večeru.

Sastojci:
Priprema
  1. Zeleni dio mladog luka, uključujući i bijeli dio narežite na kolutove.
  2. Dodajte sve preostale sastojke osim vlasca te pomiješajte.
  3. Na kraju posipajte suhim vlascem za dekoraciju. Umjesto vlasca može se koristiti suhi ili svježi peršin.

Ako želite ovaj recept nadograditi proteinima i ugljikohidratima kako bi se dobio kompletan i uravnotežen obrok, tada dodajte:

  • 200 g crvenog graha ili neke druge mahunarke po želji (slanutak, leća, grašak)
  • oko 50 g kuhane integralne tjestenine
  • 1 – 2 kuhana jaja.
Popečci s mladim lukom
FOTO: Shutterstock

Popečci s mladim lukom

Za jedan vegetarijanski ručak možete pripremiti popečke od mladog luka.

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte maslinovo ulje na tavi i dinstajte mladi luk i poriluk dok ne omekšaju.
  2. Potom u drugoj zdjeli pomiješajte brašno, griz, peršin, jaja, sol i papar te ostavite da odstoji oko 10 – 15 minuta.
  3. Pomiješajte smjesu s mladim lukom i porilukom, oblikujte popečke i pržite na ulju.

Važno je reći da prženje uglavnom treba izbjegavati, ali povremeno pojesti ovakve popečke od povrća neće ugroziti zdravlje. Ove popečke servirajte uz zdjelicu svježe salate po izboru i uz neki izvor proteina.

Pročitajte članke:

Vegetarijanska quesadilla s mladim lukom
FOTO: Shutterstock

Vegetarijanska quesadilla s mladim lukom

Mladi luk može se uklopiti i u meksičke recepte.

Sastojci:
  • 2 tortilje od integralnog brašna
  • 1 mladi luk narezan na kolutove
  • 2 jaja
  • oko 30 g parmezana
  • oko 50 g dimljenog tofua narezanog na male kockice
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja.
Priprema
  1. Na maslinovom ulju prodinstajte mladi luk dok ne omekša.
  2. Jaja promućkajte i dodate im kockice tofua te ispecite jaja u obliku omleta.
  3. Tortilje zagrijte na tavici.
  4. Na jednu tortilju dodajte omlet s tofuom, mladi luk i potom poklopite drugom tortiljom.
  5. Prerežite na dva dijela.

Umjesto tofua može se dodati slanina.

Juha od mladog luka
FOTO: Shutterstock

Juha od mladog luka

Krem juhe su dobar način unosa povrća za one koji baš i nisu ljubitelji povrća. Tako se može napraviti i krem juha od mladog luka.

Sastojci:
  • vezica mladog luka
  • oko 400 g krumpira
  • 2 dl zobenog vrhnja ili običnog vrhnja s 10 % mliječne masti
  • oko 8 dl vode
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • 1 režanj češnjaka.
Priprema
  1. Krumpir ogulite i narežite na male kockice.
  2. Zeleni dio mladog luka te bijeli dio narežite na kolutove.
  3. Najprije na maslinovom ulju prodinstajte mladi luk te ga posolite.
  4. Potom dodajte i krumpir i dinstajte nekoliko minuta.
  5. Zatim dodajte pola količine vode i poklopite, ostavite da se kuha oko 15 minuta.
  6. Nakon kuhanja usitnite štapnim mikserom, dodajte preostalu količinu vode i još malo kuhajte.
  7. Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje i začine te kuhajte još minutu ili dvije.
  8. Po želji ukrasite svježim peršinom.

Još recepata s mladim lukom potražite u člancima:

Mladi luk - cijena
FOTO: Shutterstock

Mladi luk – cijena

Ako ne uzgajate mladi luk u svojem vrtu, tada se uputite u trgovinu ili na tržnicu po svježi svežanj mladog luka. Vezica mladog luka u trgovinama se kreće oko 3,99 kuna. Na tržnicama je cijena vezice mladog luka oko 5 kuna.

Vezica organskog mladog luka u bio trgovinama doseže cijenu i do 12,99 kuna.

Ako se odlučite za sadnju, tj. sjeme mladog luka, oko 500 sjemenki košta 20-ak kuna.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu