Proljetni rižoto od šparoga, mladog luka i jestivog cvijeća

Proljetni rižoto

Kao što sam već u jednom prijašnjem tekstu pisala, kad je u pitanju rižoto, koristim carnaroli rižu zbog njezine kremoznosti. Tako je i ovog puta carnaroli centralna namirnica, a fini proljetni rižoto obogaćen je mladim lukom, šparogama i jestivim cvijećem. Koristila sam pitome šparoge, ali imate li divljih, slobodno ih ubacite. Procedura je identična.

Pročitajte članak “9 razloga zašto biste trebali jesti više šparoga“.

Prije samog recepta vratimo se malo na cvijeće.

Svjesna sam da cvijeće na stolu obično znači dekoraciju, a cvijeće na tanjuru još uvijek kod većine ljudi izaziva skeptičnost iako nije nekakav novi trend jer se ono diljem svijeta koristi u pripremama jela ili pića stoljećima.

Jestivo cvijeće pozitivno djeluje na zdravlje

Premda u vazu možemo staviti skoro pa svako cvijeće, kad je tanjur u pitanju, treba voditi računa o tome da nisu svi cvjetovi sigurni za jelo, ali oni koji jesu mogu ponuditi jedinstvenu bujicu okusa i, naravno, šarenila mnogim jelima.

Osim toga, mnogi jestivi cvjetovi su hranjivi i sadrže snažne antioksidanse i protuupalne spojeve od kojih može profitirati i vaše zdravlje.

Sada možda podgrijavam one neke šaljive stereotipe kako vegani brste travu :), no, ja ću cvijeće svejedno rado preporučiti. U proljeće ih u mojim predjelima, umacima, juhama, salatama, desertima i šarenim koktelima neće nedostajati.

Cvjetovi tikvica
FOTO: Shutterstock

Najradije ih jedem sirove, osim cvjetova tikvice koje volim pohati, tako da vam i nije potrebno neko kulinarsko umijeće. Bitno je samo pripaziti da nisu špricani i da su jestivi, a neki od jestivih su:

Pročitajte članak “Jestivo cvijeće – popis, prednosti, oprez, gdje kupiti“.

Za ovaj rižoto odlučila sam se za maćuhice koje imaju nježan baršunasti okus koji će se odlično nadovezati na šparogu, slatki mladi luk i malo naribane bundeve koje sam dodala u rižoto da pojača slatkoću i kremoznost.

Proljetni rižoto
FOTO: Mare

Sastojci za 2 porcije: 

  • 200 g carnaroli riže
  • 4 mlada luka
  • 6 pitomih šparoga
  • 100 g bundeve
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 100 ml bijelog vina
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 jušna žlica veganskog maslaca
  • sol
  • papar
  • za serviranje jestivo cvijeće (maćuhice ako želite slijediti moj primjer).

Priprema

  1. Šparoge očistite od tvrdog dijela, a taj tvrdi neupotrebljivi dio ubacite u temeljac od povrća ako ga spremate sami, a ako koristite kupljeni temeljac, tijekom grijanja temeljca ubacite ih isto unutra. Čisto da intenzivira okus šparoga u rižotu. Isjeckajte mladi luk na tanke kolutiće, 3/4 odmah ubacite na ugrijano ulje i dinstajte (pirjajte) kratko. Nakon pet minuta dodajte rižu i uz konstantno miješanje bez da dodajete tekućinu, rižu “tostirajte” okvirno tri minute te nakon toga ulijte vino. Povremeno promiješajte dok vino ne ispari.
  2. Kad je vino isparilo, ulijte dio toplog povrtnog temeljca. Sljedećih 10 minuta uz povremeno miješanje, na srednje jakoj vatri, dodajte u nekoliko navrata temeljac, a barem 100 ml ostavite za treći korak.
  3. Carnaroli riža se okvirno kuha 18 minuta, vodite računa o tome da zadnjih pet minuta dodate isjeckane šparoge, naribanu bundevu, ostatak mladog luka i žlicu veganskog maslaca. Začinite sa soli i paprom te zalijte s preostalim temeljcem. Miješajte povremeno dok se riža ne skuha.
  4. Rižu poslužite odmah toplu, a ako želite, možete poput mene sačuvati vrhove šparoga koje, dok se riža kuha, kratko sotirajte (metoda pripreme hrane na malo masnoće u plitkoj tavi na relativno visokoj temperaturi) na veganskom maslacu i onda dodajte riži tijekom serviranja, uz već spomenute maćuhice.

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rizoto od šparoga i mladog luka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu