Proljetni rižoto: Dolazak najljepšeg godišnjeg doba obilježite delicijom od šparoga, mladog luka i jestivog cvijeća

Proljetni rižoto

Kao što sam već u jednom prijašnjem tekstu pisala, kad je u pitanju rižoto, koristim carnaroli rižu zbog njezine kremoznosti. Tako je i ovaj put carnaroli centralna namirnica, a fini proljetni rižoto obogaćen je mladim lukom, šparogama i jestivim cvijećem. Koristila sam pitome šparoge, ali imate li divljih, slobodno ih ubacite – procedura je identična.

Pročitajte članak “9 razloga zašto biste trebali jesti više šparoga“.

Prije samog recepta vratimo se malo na cvijeće.

Svjesna sam da cvijeće na stolu obično znači dekoraciju, dok cvijeće na tanjuru još uvijek kod većine ljudi izaziva skeptičnost, iako nije nekakav novi trend jer se diljem svijeta stoljećima koristi u pripremama jela ili pića.
Jestivo cvijeće pozitivno djeluje na zdravlje
FOTO: Shutterstock

Jestivo cvijeće pozitivno djeluje na zdravlje

Premda u vazu možemo staviti skoro pa svako cvijeće, kad je tanjur u pitanju, treba voditi računa o tome da nisu svi cvjetovi sigurni za jelo. Oni koji jesu mogu ponuditi jedinstvenu bujicu okusa i, naravno, šarenilo mnogim jelima.

Osim toga, mnogi su jestivi cvjetovi hranjivi i sadrže snažne antioksidanse te protuupalne spojeve od kojih može profitirati i vaše zdravlje.

Sada možda podgrijavam šaljive stereotipe kako vegani brste travu :), no, svejedno ću cvijeće rado preporučiti. U proljeće ih u mojim predjelima, umacima, juhama, salatama, desertima i šarenim koktelima neće nedostajati.

Jestive cvjetove najradije jedem sirove, osim cvjetova tikvice koje volim pohati – tako da vam nije potrebno neko kulinarsko umijeće. Bitno je samo pripaziti da nisu špricani i da su jestivi, a neki od jestivih su:

Pročitajte članak “Jestivo cvijeće – popis, prednosti, oprez, gdje kupiti“.

Proljetni rižoto
FOTO: Mare

Proljetni rižoto – recept

Za ovaj rižoto odlučila sam se za maćuhice koje imaju nježan baršunasti okus koji će se odlično nadovezati na šparogu, slatki mladi luk i malo naribane bundeve koju sam dodala da pojača slatkoću i kremoznost.

Sastojci za 2 porcije: 

Priprema

  1. Šparoge očistite od tvrdog dijela, a taj tvrdi neupotrebljivi dio ubacite u temeljac od povrća ako ga spremate sami. Ako pak koristite kupljeni temeljac, tvrdi dio šparoga ubacite tijekom grijanja istog. Čisto da intenzivira okus šparoga u rižotu.
  2. Mladi luk nasjeckajte na tanke kolutiće, 3/4 odmah ubacite na ugrijano ulje i kratko dinstajte (pirjajte).
  3. Nakon pet minuta dodajte rižu i uz konstantno miješanje, bez dodavanja tekućine, rižu “tostirajte” okvirno tri minute pa ulijte vino. Povremeno promiješajte dok vino ne ispari.
  4. Kad je vino isparilo, ulijte dio toplog povrtnog temeljca. Sljedećih 10 minuta uz povremeno miješanje, na srednje jakoj vatri, u nekoliko navrata dodajte temeljac, a barem 100 ml ostavite za treći korak.
  5. Carnaroli riža se okvirno kuha 18 minuta. Vodite računa o tome da zadnjih pet minuta dodate nasjeckane šparoge, naribanu bundevu, ostatak mladog luka i jušnu žlicu veganskog maslaca. Začinite sa soli i paprom te zalijte s preostalim temeljcem. Povremeno miješajte dok se riža ne skuha.
  6. Rižu poslužite toplu, a ako želite, možete poput mene sačuvati vrhove šparoga koje, dok se riža kuha, kratko sotirajte (metoda pripreme hrane na malo masnoće u plitkoj tavi na relativno visokoj temperaturi) na veganskom maslacu pa dodajte riži tijekom serviranja, uz već spomenute maćuhice.

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu