Ulje boražine – prirodna njega lica i tijela

ulje-borazine

Boražina je poznata po svome protuupalnom djelovanju kod primjene na koži, posebice kada je riječ o koži sklonoj alergijskim reakcijama ili oboljeloj od ekcema i dermatitisa. Osim topikalno, ulje boražine pokazuje iznimnu ljekovitost kada se oralno unosi u organizam zbog visokog sadržaja gama linoleinske kiseline.

Boražina je biljka privlačnog izgleda zbog plavog zvjezdolikog cvijeta, a njeno ulje proizvodi se hladnim tiještenjem sjemenki. Bogata je vitaminima A, E, K i D te protuupalnom omega 6 kiselinom po nazivu gama linoleinska kiselina (GLA). 

Dobrobiti ulja boražine za njegu kože

U kozmetičke svrhe, preporučuje se osjetljivoj i zreloj koži jer potiče obnavljanje i umiruje kožu. Također, odlično je rješenje kod:

  • atopijskog dermatitisa,
  • ekcema i lišajeva na koži,
  • psorijaze,
  • strija,
  • reaktivne kože sklone alergijama,
  • upalnih procesa na koži,
  • oštećene kože i ožiljaka,
  • fotostarenja,
  • akni i prištića.
borazina

Protuupalna GLA kiselina kojom ulje boražine obiluje idealna je za obnovu i njegu kože te se ulje može koristiti u čistome obliku ili u sastavu proizvoda za njegu kože poput krema, seruma i losiona. Pokazala se odličnom pri nanošenju kod kože starijih osoba, ali i djece što ju čini savršenim odabirom za sve generacije

Korištenje ulja boražine – oralna konzumacija

Ulje boražine njeguje kožu te potiče njeno zdravlje i iznutra, a najvrjednije djelovanje pokazala je upravo pri oralnoj konzumaciji. Može se konzumirati u čistom obliku, no najčešće se koristi u obliku kapsula zbog pojedincima neugodnog okusa samog ulja. Poput ulja noćurka, boražina predstavlja ulje koje se koristi za ljepotu izvana i iznutra.

Kod kože sklone aknama, iritacijama i crvenilu, ulje boražine djeluje protuupalno tako da pomaže u smanjenju samih akni i prištića, uklanja crvenilo te potiče obnovu stanica i smanjenje ožiljaka nakon kožnih problema. 

Ulje boražine također pomaže uspostaviti prirodnu ravnotežu u organizmu, što je odlično kod hormonalnih problema koji utječu na kvalitetu i izgled same kože. Kada se koristi oralnim putem, ulje boražine regulira hormonalni sustav kod žena svih dobnih skupina, a posebice kada je riječ o menopauzalnim simptomima, neredovitim menstruacijama, miomima ili policističnim jajnicima.

Boražina se pokazala odličnom i kod kroničnog manjka energije, posebice kada se uzima oralno. Osim toga, ulje boražine njeguje kosu i pomaže joj povratiti elasticitet i sjaj nakon tretiranja kose kemikalijama iz boje za kosu te korištenja toplih alata za oblikovanje kose.

Nuspojave i gdje kupiti?

Ulje boražine sigurno je za uporabu kod zdravih osoba, no može pogoršati stanje kod bolesti jetre. Također, poželjno je pripaziti kada oralno konzumirate ulje boražine kod poremećaja krvarenja ili nemogućnosti zgrušavanja krvi. Zbog manjka informacija o korištenju ulja tijekom trudnoće i dojenja, preporučuje se izbjegavati ulje i ostati na sigurnom.

Kvalitetno ulje boražine pronaći ćete u mnogim biljnim ljekarnama ili prodavaonicama zdrave hrane i prirodne kozmetike. Ulje kupujte hladno prešano zbog najbolje kvalitete, a cijena može iznositi od 50-200 kn, ovisno o proizvođaču i količini ulja u pakiranju.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi lica u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu