Cikorija: Sezona je biljke koja se, osim kao zamjena za kavu, može koristiti u brojne ljekovite svrhe

Cikorija

Cikorija (Cichorium intybus) je višegodišnja zeljasta biljka porijeklom iz Europe, ali se danas uzgaja diljem svijeta. Biljka se može pohvaliti prekrasnim plavim cvijetom i nazubljenim zelenim listovima. Koristi se u kulinarstvu kao zamjena za kavu (ili poboljšava okus kave), u salatama, juhama i varivima te brojnim drugim pripravcima, a uz to ima brojne zdravstvene prednosti.

Cikorija ima dugu povijest koja obuhvaća kulture i civilizacije. Stari Egipćani uzgajali su cikoriju u medicinske svrhe, dok su je stari Grci i Rimljani koristili kao povrće i gorki tonik za poticanje probave.

Korištenje biljke nastavilo se kroz srednji vijek, kada je bila visoko cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava.

Tijekom Napoleonove ere u Francuskoj je kava postala rijetka zbog trgovinskih blokada. Kao rezultat toga, korijen cikorije postao je popularna zamjena za kavu. I danas mnoga francuska domaćinstva još uvijek miješaju cikoriju s kavom.

Pročitajte članak “Kava od cikorije: Piće naših starih kojem se vraća popularnost! Evo kako se proizvodi, zašto je dobra za zdravlje i kako je pripremiti“.

korijen cikorije postao je popularna zamjena za kavu
FOTO: Shutterstock

Cikorija – ljekovitost

Cikorija ublažava probavne probleme, sprječava žgaravicu, smanjuje bolove od artritisa, čisti organizam, sprječava bakterijske infekcije, pojačava imunološki sustav te smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Također je prirodni sedativ, može spriječiti pojavu bubrežnih kamenaca te pomaže kod gubitka viška kilograma. Sve u svemu, ova mala biljka je moćan dodatak bilo kojem načinu prehrane.

Što se tiče nutritivne vrijednosti, cikorija je odličan izvor vitamina i minerala. Ova nevjerojatna biljka sadrži cink, magnezij, mangan, kalcija, željezo, folnu kiselinu i kalij, kao i vitamine A, B6, C, E i K.

U nastavku pročitajte sve o njezinim zdravstvenim prednostima.

Cikorija pomaže kod probavnih problema

Jedan od najčešćih razloga za dodavanje cikorije u prehranu je unaprjeđenje funkcije probavnog sustava. Cikorija sadrži inulin, koji je moćan probiotik. Inulin se koristi za borbu protiv niza crijevnih i probavnih problema, uključujući i refluks želučane kiseline, probavne smetnje i žgaravicu, jer aktivno smanjuje kiselost tjelesnih sustava.

Cikorija pomaže kod bolesti srca

Inulin nije samo koristan za probavni sustav, također je dokazano da smanjuje razine “lošeg” kolesterola u tijelu. Taj LDL kolesterol je jedan od glavnih uzroka visokog krvnog tlaka te povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Istraživanja su pokazala da kava od cikorije može značajno poboljšati ravnotežu krvi i plazme u tijelu, što također smanjuje šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Cikorija sadrži inulin, koji je moćan probiotik
FOTO: Shutterstock

Prevenira od raka

Iako istraživanja još traju, postoje pokazatelji da je ekstrakt cikorije povezan sa smanjenjem rasta tumora. Rana izvješća ukazuju na to da je to zbog fruktana unutar cikorije, koji imaju antitumorska i antioksidativna svojstva. Polifenoli i fitokemikalije unutar cikorije također imaju pozitivan učinak na prevenciju raka različitih vrsta, uključujući rak dojke i rak debelog crijeva.

Smanjuje bolove uzrokovane artritisom

Cikorija se tradicionalno koristi kao lijek za artritis, a istraživanja su pokazala da ima značajna protuupalna svojstva. U studiji iz 2010. godine 70 % ispitanika koji su primali terapiju cikorije primijetili su značajno smanjenje boli povezane s osteoartritisom. Cikorija se također može koristiti kao opće protuupalno sredstvo te za bolove u mišićima.

Cikorija pomaže kod mršavljenja

Cikorija sadrži prirodna dijetalna vlakna, a ona pomažu u kontroliranju težine i gubitku viška kilograma. Također, pomažu u regulaciji grelina koji povezan s osjećajem gladi. Smanjenjem količine hormona grelina umanjuju se i šanse za prejedanje.

korijen cikorije
FOTO: Shutterstock

Pomaže kod anksioznosti i stresa

Cikorija ima svojstva sedativa koja mogu smanjiti tjeskobu i smiriti um. Ekstrakt cikorije možete koristiti i ako imate problema sa spavanjem. Cikorija je svakako puno zdraviji izbor od raznih tableta za spavanje. Oslobađanje od stresa i tjeskobe može pomoći smanjiti rizik od bolesti srca, hormonske neravnoteže, kognitivnog propadanja i preranog starenja.

Cikorija – primjena

Osim toga što se može konzumirati kao kava od cikorije (ili kava od cikorije i ječma), možete skuhati i čaj od cikorije, i to od prženog korijena. Jednostavno potopite mljeveni korijen cikorije u vruću vodu, baš kao što biste učinili s biljnim čajem. Čaj će imati ugodan zemljani okus s blagom gorčinom. Ovaj topli napitak ne samo da umiruje, već pruža i prebiotičke prednosti cikorije.

Ako se pitate kako se u kulinarstvu koristi cikorija, salata, kruh, ocat i ulje mogu se lako pripremiti korištenjem ili uključivanjem ove namirnice u recept.

No, ako ne preferirate konzumirati cikoriju kao hranu, ekstrakt korijena cikorije ili dodatke inulina možete pronaći u trgovinama zdrave hrane ili na internetu. Ovi dodaci se mogu uzimati u obliku praha ili kapsula i pružaju koncentrirani izvor inulina, prebiotičkih vlakana koja se nalaze u cikoriji.

Obavezno slijedite preporučenu dozu i posavjetujte se s liječnikom ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema.
Cikorija - primjena
FOTO: Shutterstock

Mjere opreza kod korištenja cikorije

Iako postoje mnoge prednosti korištenja cikorije za zdravlje, ipak u nekim situacijama treba biti oprezan. Primjerice, trudnicama se ne preporučuje konzumiranje jer postoji mogućnost da izazove komplikacije ili čak pobačaj. Također, dojilje trebaju izbjegavati cikoriju budući da nema dovoljno istraživanja koja se bave prijenosom cikorije između majke i djeteta kroz majčino mlijeko.

Osim toga, ova biljka je usko povezana s ambrozijom i nevenom pa alergijske reakcije nisu neuobičajene ako ste alergični na te vrste. Na kraju, ako imate žučne kamence, previše cikorije može pogoršati problem pa svakako razgovarajte sa svojim liječnikom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.34 / 5   38

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cikorija, divka kava kao lijek, cikorija kava, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu