Kava od cikorije – proizvodnja, sastav, učinci

Kava od cikorije

Kava od cikorije piće je naših starih. Bake i djedovi u svojoj su mladosti često pili takozvanu bijelu kavu koja se pripremala upravo od praha cikorije, uz dodatak šećera i mlijeka.

U prošlosti je kava od cikorije bila nužna alternativa za kavu u periodima nedostatka kave. Danas je kava od cikorije napitak kojega često konzumiraju osobe osjetljive na kofein te dijabetičari.

Cikorija je kavovina. Ona nastaje prženjem i ekstrakcijom korijena cikorije. Ne sadrži kofein pa se zbog toga često koristi kao zamjena za kavu.

Cikoriju ili Chicorium intybus L. uzgajali su još Egipćani. Oni su koristili cikoriju: 

 • u medicinske svrhe, 
 • kao zamjenu za kavu, 
 • kao povrće, 
 • ponekada i kao hranu za životinje.
Cikorija
Foto: Pixabay

Cikorija je višegodišnja zeljasta biljka za koju se 1970-ih godina otkrilo da sadrži znatne količine inulina, topljivog prehrambenog vlakna koje ju čini pogodnim za dijabetičare. Danas se pretežno uzgaja upravo za proizvodnju inulina i zamjena za kavu. Cikorija se uzgaja na području sjeverozapadne Europe, Indije, sjeverne Afrike i Čilea.

Iako je prisutna već dugo u prehrani ljudi, u zadnjih joj je nekoliko godina porasla popularnost zbog mnogih zdravstvenih učinaka koji joj se pripisuju. Neke od njih možete pronaći u članku Cikorija – čudesna biljka za zdravlje cijelog organizma.

Kava od cikorije – kako se proizvodi?

Sjetva cikorije odvija se na kraju travnja ili početku svibnja, a razdoblje berbe traje od kraja rujna do sredine studenog.

Nakon berbe, korijenje cikorije prevozi se u postrojenja za sušenje. Ondje se svježe korijenje reže na kocke i kriške te se podvrgava procesu sušenja.

Nakon sušenja slijedi prženje. Ono se odvija pri temperaturama 170-180°C tijekom 60-80 minuta. Tijekom prženja dolazi do razvoja specifične boje, arome i okusa cikorije zbog kojega se ona može koristiti kao zamjena za kavu. Odvijaju se kemijske reakcije – Maillardove reakcije i piroliza inulina.

Pržena i usitnjena cikorija često se miješa s kavom ili drugim kavovinama, poput kavovine od ječma i raži, a iz nje se može proizvesti i instant napitak. Kako bi se proizveo instant napitak, cikorija se kuha u vodi pa se njezin vodeni ekstrakt suši čime se dobivaju zrnca za pripremu instant napitka.

Za proizvodnju kavovine najčešće se koristi blago pržena cikorija.

Kava od cikorije – sastav

Osnovna karakteristika cikorije je prisutnost polisaharida inulina. To je topljivo prehrambeno vlakno koje čini čak 65 % mase osušenog korijena. Osim inulina, sušena cikorija sadrži:

 • 5 % saharoze,
 • 15 % netopljivih prehrambenih vlakana,
 • 5 % proteina,
 • seskviterpenske laktone,
 • kalij,
 • kalcij,
 • fosfat,
 • sulfat.

Seskviterpenski laktoni odgovorni su za gorčinu svježe i sušene cikorije. Oni se razgrađuju tijekom prženja pa nisu prisutni u kavi od cikorije. Blagog je i slatkog okusa, a u mješavinama s kavom i kavovinama žitarica cikorija doprinosi glatkom i zaokruženom okusu. Kava od cikorije smeđe je boje, baš poput kave.

Bijela kava za zdravlje – što znamo

Kao što je već spomenuto, kava od cikorije česti je izbor osoba koje su osjetljive na kofein, odnosno onih koji nakon unosa kofeina imaju neke neželjene simptome poput ubrzanog lupanja srca i pojave trnaca. Razlog tome je što cikorija ne sadrži kofein, dok je okus i izgled kave od cikorije sličan pravoj kavi.

Znanstveni dokazi koji se odnose na fiziološke učinke kave od cikorije i dalje su oskudni te se pretežno vežu uz pretpostavke s obzirom na sastojke koje cikorija sadrži. 

Od davnina se smatra da kava od cikorije djeluje pozitivno i doprinosi dobrobiti organizma.

Kava od cikorije povezuje se s nekim pozitivnim učincima:

 • djeluje protuupalno,
 • smanjuje razinu šećera u krvi,
 • djeluje povoljno na probavu.

Međutim, s obzirom na to da se dnevno prosječno unese napitak pripremljen od tek 6 grama cikorije, upitno je koliko ta količina može biti djelotvorna. Ipak, mogla bi biti korisna zamjena nekim drugim zaslađenim napitcima, osobito ako se ne zasladi.

Učinci na probavni sustav

Zbog prisutnosti prehrambenog vlakna inulina korijen cikorije mogao bi imati povoljne učinke na zdravlje probavnog sustava.

Inulin je prebiotik, što znači da povoljno djeluje na bakterije koje se nalaze u probavnom sustavu. On potiče rast poželjnih bifidobakterija. Sastav crijevne mikroflore smatra se važnim faktorom za održavanje zdravlja organizma.

Osim učinka na crijevnu mikrofloru, cikorija potiče pravilnu probavu i može pomoći u ublažavanju konstipacije.

Istraživanje objavljeno 2014. godine u časopisu Journal of Traditional and Complementary Medicine u kojemu je 47 zdravih ispitanika tijekom 4 tjedna svaki dan pilo 300 ml vodenog ekstrakta cikorije došlo je do zaključka da kava od cikorije može imati povoljan učinak na probavu poboljšavanjem ritma pražnjenja crijeva. 

Učinci na glikemiju

Prehrambena vlakna, poput inulina, općenito imaju povoljan učinak na glikemiju jer usporavaju porast razine glukoze u krvi nakon obroka. Inulin se pokazao djelotvornim i u smanjivanju inzulinske rezistencije.

Spomenuto istraživanje provedeno na 47 ispitanika rezultiralo je smanjenjem razina HbA1c u krvi, ali razine glukoze na tašte nisu se poboljšale. Ipak, istraživanje je provedeno na zdravim osobama, stoga se ništa ne može zaključiti o učinku na osobe s inzulinskom rezistencijom ili dijabetesom.

Za sada je učinak cikorije na glikemiju dokazan na pokusnim štakorima. Osim inulinu, učinak se pripisuje i prisutnosti cikorijske i klorogenske kiseline. To je pokazalo istraživanje objavljeno 2018. godine u časopisu Journal of Ethnopharmacology u kojemu su navedene kiseline djelovale na povećanje inzulinske osjetljivosti u štakorima s dijabetesom.

Kava od cikorije mogla bi biti koristan dodatak prehrani dijabetičara, ali pri tome je važno da ostatak prehrane bude prema pravilima dijabetičke prehrane.

Ostali učinci

Korijen cikorije u istraživanjima provedenim na pokusnim životinjama pokazao je potencijalan protuupalni učinak. To bi moglo biti osobito korisno s obzirom na to da je blaga kronična upala organizma u današnje vrijeme široko rasprostranjena te se smatra odgovornom za nastanak mnogih suvremenih kroničnih nezaraznih bolesti.

Inulin bi mogao igrati ulogu u smanjivanju apetita djelovanjem na hormone gladi i sitosti te time pomoći u mršavljenju i održavanje adekvatne tjelesne mase.

Uz to, pokazalo se da cikorija potiče izlučivanje urične kiseline iz organizma. Suvišak urične kiseline dovodi do hiperuricemije.

Cikorija ima potencijal za različite pozitivne učinke. Ipak, istraživanja koja povezuju konzumiranje cikorije i zdravlje još uvijek su na samim počecima tako da se i dalje ne zna koje količine cikorije bi mogle imati određene učinke.

Kava od cikorije – nuspojave 

Cikorija može biti koristan dio svakodnevne prehrane. Međutim, kod nekih pojedinaca može uzrokovati neželjene simptome.

Cikorija može biti okidač za alergijske reakcije uzrokujući bol, oticanje i osjećaj trnjenja u ustima. Zbog toga se preporučuje izbjegavati osobama koje su alergične na pelud ambrozije i breze.

Ne preporučuje trudnicama zbog povezanosti s pobačajem. Dojilje bi se prije konzumiranja trebale posavjetovati s liječnikom.

Kava od cikorije – priprema, gdje kupiti?

Kava od cikorije može se pripremiti iz prženog korijena cikorije. On se može kupiti u bilo kojem supermarketu, ali i u trgovinama ekoproizvoda. 250 g Franckove kavovine košta 8 kuna, a 500 g organske kavovine Naturata u Tvornici zdrave hrane košta 49 kuna.

Osim iz prženog korijena cikorije, kava od cikorije može se pripremiti i iz instant praha kavovine. On se isto tako može kupiti u bilo kojem supermarketu i trgovinama ekoproizvoda. Njezina cijena se kreće oko 30 kuna za 100 g.

Za pripremu kave od cikorije uobičajeno se koriste 2-3 žličice (oko 6 grama) instant praha ili mljevenog prženog korijena kavovine od cikorije na 200 ml tekućine.

Priprema kave od cikorije korištenjem prženog korijena cikorije:

 1. u 2 dl vode staviti 1 žlicu kavovine,
 2. zagrijati do vrenja pa maknuti s vatre,
 3. ostaviti da se kavovina slegne,
 4. uliti skuhanu kavovinu u šalicu te dodati mlijeka i šećera/sladila po želji.

Priprema kave od cikorije korištenjem instant kavovine:

Instant kava od cikorije
Foto: Unsplash
 1. 2-3 žličice instant praha cikorije pomiješati sa željenom količinom šećera ili nekog drugog sladila (šećer ili sladilo može se i izostaviti),
 2. dodati malo vruće vode i promiješati,
 3. naposljetku, uz miješanje dodati toplo mlijeko.
Članak objavljen:

Izvori:

 1. Link, R. (2018) Chicory Coffee: A Healthy Alternative to Coffee? Healthline
 2. Ferrare, K., Bidel, L., Awwad, A., Poucheret, P., Cazals, G., Lazennec, F., Azay-Milhau, J., Tournier, M., Lajoix, A. D., Tousch, D. (2018) Increase in insulin sensitivity by the association of chicoric acid and chlorogenic acid contained in a natural chicoric acid extract (NCRAE) of chicory (Cichorium intybus L.) for an antidiabetic effect. Journal of ethnopharmacology, 215, 241–248.
 3. Wang, Y., Lin, Z., Zhang, B., Nie, A., Bian, M. (2017) Cichorium intybus L. promotes intestinal uric acid excretion by modulating ABCG2 in experimental hyperuricemia. Nutrition & metabolism, 14, 38.
 4. Delzenne, N. M., Cani, P. D., Daubioul, C., Neyrinck, A. M. (2005) Impact of inulin and oligofructose on gastrointestinal peptides. The British journal of nutrition, 93 Suppl 1, S157–S161.
 5. Nishimura, M., Ohkawara, T., Kanayama, T., Kitagawa, K., Nishimura, H., Nishihira, J. (2015) Effects of the extract from roasted chicory (Cichorium intybus L.) root containing inulin-type fructans on blood glucose, lipid metabolism, and fecal properties. Journal of traditional and complementary medicine, 5(3), 161–167.
 6. Street, R. A., Sidana, J., Prinsloo, G. (2013) Cichorium intybus: Traditional Uses, Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2013, 579319.
 7. Lohmar, K., Theurillat, V. (2003) Chicory Beverages. Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition (Second Edition), 1144-1149.

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu