Prehrana za dijabetičare s preporučenim i zabranjenim namirnicama

Prehrana za dijabetičare s preporučenim i zabranjenim namirnicama

Dijabetes, u narodu poznat i kao “šećerna bolest”, zasad je neizlječivi poremećaj metabolizma zbog kojeg stanice ne dobivaju dovoljno energije, a to se događa kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili on nije djelotvoran.

Inzulin je hormon koji regulira količinu šećera u krvi, pa je kod dijabetičara ona povišena i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Iako je prvi korak u sprječavanju komplikacija ovog poremećaja izbjegavanje šećera i nezdravih namirnica, prehrana za dijabetičare ne mora biti bezukusna i jednolična. Potrebno je samo dobro upoznati namirnice koje konzumiramo i promijeniti način prehrane.

Uz kvalitetnu prehranu, malo tjelovježbe i izbjegavanje poroka, kvaliteta života osoba s dijabetesom ne mora biti narušena, a dijabetska prehrana preporučuje se i osobama koje ne pate od ovog poremećaja.

U Hrvatskim smjernicama za liječenje šećerne bolesti tipa 2 istaknuto je da se liječenje šećerne bolesti temelji na pet osnovnih principa

 1. pravilna prehrana
 2. redovita tjelesna aktivnost
 3. samokontrola bolesti
 4. edukacija bolesnika
 5. farmakološko liječenje (tablete/inzulin), ukoliko prve četiri točke ne daju željene rezultate.

Pravilan način ishrane kod dijabetesa

Važno je znati što jesti, ali ponekad je važnije znati kako i kada jesti. Kako biste omogućili organizmu da konzumirane namirnice iskoristi na najbolji i neškodljivi način, držite se sljedećih pravila.

 1. Prehranu rasporedite u pet manjih obroka dnevno.
 2. Ne preskačite doručak.
 3. Objedujte svaki dan u isto vrijeme.
 4. Izbjegavajte objedovati u neprovjerenim restoranima, važno je da uvijek imate kontrolu nad namirnicama koje konzumirate.
 5. Svaki dan pojedite barem pet jedinica voća i povrća.
 6. Izbjegavajte meso, posebno prženo i pečeno.
 7. Pijte mnogo vode.
 8. Ne koristite duhanske proizvode i alkohol.
 9. Izbjegavajte slatkiše i grickalice svih vrsta.

Hrvatske smjernice za liječenje dijabetesa objavljene su 2011. godine u časopisu Medix. Preporuča se davati prednost unosu ugljikohidrata iz voća, povrća, integralnih žitarica, leguminoza i niskomasnog mlijeka te unosu složenih ugljikohidrata, odnosno ugljikohidrata koji ne uzrokuju nagli skok koncentracije glukoze u krvi nakon njihove konzumacije.

Pravilan način ishrane kod dijabetesa
FOTO: Shutterstock

Godine 2013. u časopisu Diabetes Care Evert i suradnici objavili su najvažnije faktore koji djeluju na glikemijski odgovor nakon unosa hrane, a to su količina ugljikohidrata i dostupnog inzulina.

Kada nije dobro kontrolirana, šećerna bolest može voditi do komplikacija u brojnim dijelovima tijela, rezultirajući čestim hospitalizacijama i ranom smrti. Oboljeli od dijabetesa imaju povećan rizik od razvoja raznovrsnih ozbiljnih zdravstvenih problema opasnih po život.

Internacionalna federacija dijabetičara je 2017. godine podijelila komplikacije vezane za dijabetes na akutne i kronične.

U akutne komplikacije se ubrajaju:

S druge strane, kronične komplikacije dijabetesa uključuju:

Nadalje, dijabetes povećava rizik oboljenja od raka, fizikalnih i kognitivnih poremećaja te tuberkuloze i depresije.

Osmislite vlastiti plan prehrane vodeći se sljedećom listom poželjnih i zabranjenih namirnica.

Povrće
FOTO: Shutterstock

Povrće

Sve vrste povrća su dobar izbor, ako pripazite gdje ga nabavljate i kako ga pripremate. Povrće je bogato vlaknima, mineralima i vitaminima, a sadrži zaista zanemariv broj kalorija.

Preporučene namirnice:

 • svježe povrće, najbolje sirovo ili kuhano na pari
 • smrznuto povrće na pari ili tavi bez masti
 • zeleno povrće, kao što su kelj, špinat i rikula.

Loše namirnice:

 • konzervirano povrće s mnogo soli
 • povrće pripremljeno s maslacem, sirom ili umacima,
 • ukiseljeno povrće.
Voće
FOTO: Shutterstock

Voće

Preporuča se dnevno konzumirati pet jedinica voća, što je jednako količini od pet većih voćki ili primjerice pet šalica bobičastog ili narezanog voća. Također, bogato vlaknima, mineralima i vitaminima, voće sadrži više dobrih ugljikohidrata nego povrće.

Preporučene namirnice:

Loše namirnice:

 • kandirano voće
 • konzervirano voće sa šećerom i aditivima
 • zaslađeni voćni sokovi
 • zaslađene marmelade, džemovi i umaci.
Ugljikohidrati
FOTO: Shutterstock

Ugljikohidrati

Iako su odavno na zlu glasu, naše tijelo treba ugljikohidrate. Međutim, potrebno je razlikovati dobre od loših ugljikohidrata i to primijeniti u kuhinji.

Preporučene namirnice:

Loše namirnice:

 • procesuirane žitarice, poput bijele riže ili bijelog brašna
 • žitarice s dodanim šećerom
 • bijela peciva
 • prženi krumpir.

Smiju li dijabetičari jesti palentu?

S obzirom na to da se palenta većinom sastoji od ugljikohidrata, manjeg udjela proteina i masti u tragovima, palenta i dijabetes odlično funkcioniraju, tj. palenta se izvrsno uklapa u dijabetičku prehranu.

Ipak, dobro je pripaziti da se ne pretjera s količinom te da se palenta (žganci) uglavnom kuha u blago posoljenoj vodi.

Proteini
FOTO: Shutterstock

Proteini

Iako se osobama s dijabetesom preporučuje dnevne potrebe za proteinima uzimati iz povrća, one se mogu namiriti i kroz mesne namirnice, ali pažljivo odabrane i zdravo pripremljene. Riba i plodovi mora jedan su od najzdravijih izbora bogatih proteinima.

Preporučene namirnice:

Loše namirnice:

 • prženo i pečeno meso ili riba
 • crveno meso bogato mastima, kao što su rebarca
 • prerađeni i suhomesnati proizvodi
 • perad s kožom.
Mliječni proizvodi
FOTO: Shutterstock

Mliječni proizvodi

Mliječne proizvode treba konzumirati vrlo umjereno i s velikim oprezom prema mastima. Uvijek birajte proizvode sa što manjim udjelom masti i izbjegavajte procesuirane proizvode.

Preporučene namirnice:

 • svježe obrano mlijeko
 • jogurti s manje od 1 % mliječne masti
 • svježi i bijeli sirevi s malo udjela mliječne masti
 • bezmasno vrhnje.

Loše namirnice:

 • trajno mlijeko
 • trajni sirevi s mnogo mliječne masti
 • mliječni proizvodi poput pudinga.
Masti
FOTO: Shutterstock

Masti

Osobe s dijabetesom trebaju posebno paziti na održavanje zdrave tjelesne težine. Kao što znamo, masti ovdje mogu biti veliki otežavajući faktor. Ipak, nije potrebno izbjegavati sve masti, već omogućiti unos dobrih i zdravih masti, a izbjegavati nezdrave.

Preporučene namirnice:

Loše namirnice:

Pića
FOTO: Shutterstock

Pića

Iako je unošenje velikih količina tekućine postao standard zdravog života, mnogo ljudi nije svjesno kako kupovna pića ponekad sadrže više šećera od najgorih vrsta slatkiša. Zato je prije kupovine istih potrebno pažljivo proučiti popis sastojaka na etiketi proizvoda i svoj izbor koordinirati prema tim informacijama.

Preporučene namirnice:

 • voda, gazirana ili negazirana, bez dodanih okusa
 • nezaslađeni čaj s limunom
 • svježe cijeđeni sokovi bez šećera
 • kava bez zaslađivača.

Loše namirnice:

 • zaslađeni voćni sokovi
 • čaj sa šećerom ili medom
 • kava sa šećerom ili vrhnjem
 • gazirana i energetska pića
 • alkohol.
Slatkiši
FOTO: Shutterstock

Slatkiši

Slatkiši su po definiciji zabranjeni osobama koje boluju od dijabetesa, iako u malim količinama ne moraju nužno uzrokovati štetu organizmu.

Strogo je zabranjen šećer, čak i smeđi koji se odnedavno reklamira kao zdraviji, te slastice poput kolača, keksa, palačinki, meda i marmelade.

Međutim, novija istraživanja pokazala su kako jedan red tamne čokolade dnevno s visokim udjelom kakaovca (više od 70 %) zapravo može i pogodovati organizmu, pa se i ona može konzumirati u dijabetskoj prehrani.  

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Kokić S., Prašek M., Pavlić Renar I., Rahelić D., Pavić E., Jandrić Balen M., Radman M., Duvnjak L., Jurišić-Eržen D., Božikov V., Matić, T., Zjačić-Rotkvić V., Crnčević-Orlić Ž., Krnić M., Metelko Ž. (2011). Hrvatske smjernice za liječenje šećerne bolesti tipa 2. Medix 17(2): 8- 34. 
 2. Evert A.B., Boucher J.L., Cypress M., Dunbar S.A., Franz M.J., Mayer-Davis E.J., Neumiller J.J., Nwankwo R., Verdi C.L., Urbanski P., Yancy W.S. Jr. (2013). Nutrition Therapy Recommendations for the Management of Adults With Diabetes. Diabetes Care 36(11): 3821-3842.
 3. International Diabetes Federation (2017). IDF Diabetes atlas 

Prestanite jesti slatko

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.94 / 5   18

Foto: Pixabay

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu