Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Dijabetička retinopatija – uzroci, simptomi i liječenje

dijabeticka retinopatija

Dijabetička retinopatija je kronična komplikacija šećerne bolesti koja utječe na oči. Uzrokuje oštećenje krvnih žila fotosenzitivnog tkiva u stražnjem dijelu oka (mrežnica). Kod malog postotka ljudi koji boluju od šećerne bolesti, mnoge se kapilare mrežnice raspadaju i to obično u oba oka. Trajno oštećenje vida može biti uzrokovano izlijevanjem krvi i tkivne tekućine iz preostalih žila. 

Kod drugih bolesnika se može javiti stvaranje novih krvnih žila koje krvare u staklovinu oka, zamagljujući ili uništavajući vid. Krv se reapsorbira iz staklovine u mrežnicu, a oko oštećenih krvnih žila se stvara ožiljak koji iskrivljuje ili uništava dijelove mrežnice pritom dovodeći do trajnog gubitke vida. 

U početku, može uzrokovati blage ili nikakve simptome te samo blage probleme s vidom. Na kraju, međutim, može dovesti do sljepoće. Ona se može razviti kod bilo kojeg tipa dijabetesa, zato je bitno kontrolirati razinu šećera u krvi.

Dijabetička retinopatija se češće javlja kod dijabetičara koji nisu skloni paziti na razinu šećera u krvi, no čak i ako pazite na razinu šećera u krvi, nažalost niste izdvojeni iz kategorije onih s povećanim rizikom.

retinopatija

Dijabetička retinopatija – uzroci

Previše glukoze (šećera) u krvi može oštetiti kapilare koje hrane mrežnicu. Može ih čak u potpunosti blokirati. Kako sve više i više krvnih žila postaje blokirano, dotok krvi je kritičan, a posljedica može biti trajni gubitak vida.

Kao odgovor na nedostatak opskrbe krvlju, oči stvaraju nove krvne žile. No, one se ne razviju dovoljno te je velika mogućnost da će iz njih istjecati krv, što također kao posljedicu može imati sljepoću.

Dijabetička retinopatija – simptomi

Simptomi dijabetičke retinopatije u početku ne postoje, upravo zbog toga se radi o vrlo podmukloj bolesti. Oštećenje mrežnice može uočiti jedino oftalmolog pri preventivnom pregledu očnog dna ili na osnovu gubitka oštrine vida

Simptomi su neobični u ranim fazama dijabetičke retinopatije. U kasnijim fazama simptomi su:

  • zamagljen vid,
  • fluktuirajući vid,
  • tamna ili prazna područja u pogledu,
  • poteškoće s percepcijom boja,
  • gubitak vida.

Dijabetička retinopatija može biti klasificirana kao rana ili napredna, ovisno o znakovima i simptomima. Obično pogađa oba oka. Odgovorno ponašanje i način života od ključne su uloge ako bolujete od dijabetesa, to je najbolji način da spriječite gubitak vida.

Također, ako ste u drugom stanju, obavezno posjetite liječnika jer trudnoća može pogoršati stanje dijabetičke retinopatije. Kontaktirajte liječnika ako primijetite nagle promjene vida, ili ako vam se vid magli ili muti te ako vidite točkice.

Dijabetička retinopatija – liječenje

Liječenje u velikoj mjeri ovisi o vrsti dijabetičke retinopatije koju imate. Tretmani će ovisiti i o tome kako bolest napreduje te kako je reagirala na prethodne tretmane. Ako je dijabetička retinopatija u ranoj fazi, liječenje možda nije potrebno odmah.

Međutim, liječnik će pozorno pratiti Vaše oči kako bi utvrdio koje će liječenje biti potrebno te idealno. Dobra je vijest da kada je dijabetička retinopatija u blagom ili umjerenom stadiju, dobra kontrola šećera u krvi obično može usporiti njenu progresiju.

Ako imate uznapredovali stadij dijabetičke retinopatije, vjerojatno ćete trebati hitno kirurško liječenje. Ovisno o specifičnim problemima Vaše mrežnice, opcije mogu biti:

Fotokoagulacija

Laserska fotokoagulacija, ima za cilj zaustavljanje ili usporavanje istjecanja krvi i tekućine u očima. Vid je obično nakon zahvata mutan, ali to stanje prolazi. Vrlo su rijetki slučajevi kada se vid ne poboljšava.

Kod većine slučajeva, liječenje je bezbolno, no ponekad se može osjetiti blaže peckanje u oku.

Cijena laserske fotokoagulacije u privatnoj klinici iznosi 750 kn po oku.

Vitrektomija

Vitrektomija – postupak koji se koristi za uklanjanje krvi iz sredine oka, kao i bilo kojeg ožiljka na tkivu mrežnice. Može se kombinirati zajedno s laserskim tretmanom. Ova operacija je za pacijenta potpuno bezbolna.

Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji nakon koje pacijent može ići kući. Nakon tretmana liječnik će Vam preporučiti kapi za oči koje ćete morati koristiti nekoliko dana ili tjedana.

Ovakve operacije se danas rade što ranije kako bi se poboljšala kvaliteta vida. Kako bi se ovaj zahvat mogao izvesti, potrebno je napraviti određene krvne pretrage: KKS, SE, CRP, GUK, koagulogram.

Vitrektomija – oporavak

Duljina zahvata ovisi o kompleksnosti i intenzitetu promjena. Oporavak traje od 2 do 3 tjedna.

Vitrektomija oka – cijena

Cijena vitrektomije se kreće od 18 000 do 40 000 kuna u privatnoj klinici.

Kirurgija

Kirurgija – često usporava ili zaustavlja progresiju dijabetičke retinopatije, ali to nije lijek. Budući da je dijabetes doživotno stanje, štete na mrežnici i gubitak vida su uvijek mogući.

Čak i nakon liječenja dijabetičke retinopatije, redovito ćete morati na kontrole, a nekada i na dodatno liječenje. Znanstvenici proučavaju nove tretmane za dijabetičku retinopatiju, uključujući i lijekove koji mogu spriječiti formiranje abnormalnih krvnih žila u oku.

Neki od tih lijekova se injiciraju direktno u oči, a cilj im je liječenje oteklina i abnormalnih krvnih žila. Cijene injekcija koje se provode u praksi iznose od 400 do 800 kn.

Najbolji način liječenja retinopatije je prevencija, jer isključivo o Vama ovisi hoće li se retinopatija javiti i koliko će progresivna biti. Premda se retinopatija može javiti i kada pazite na razinu šećera u krvi, jasno Vam je da je rizik znatno veći ako ne pazite uopće.

Ako patite od dijabetesa, trebali biste barem jednom godišnje posjetiti oftalmologa kako biste prekontrolirali kvalitetu vida. 

Članak objavljen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.44 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu