Palmino ulje – nutritivno blago ili štetnost za zdravlje?

palmino-ulje

Palmino ulje dugo se smatralo jednim od najzdravijih biljnih ulja jer je nutritivno bogato. U zadnje se vrijeme ipak javljaju mnoge kontroverzne činjenice povezane s palminim uljem, a detaljno objašnjenje pronađite u ostatku članka. 

Palmino ulje – što je?

Palmino ulje naziva se još i uljem crvene palme zbog svoje jarke narančasto-crvene boje, a dobiva se ekstrakcijom iz plodova uljne palme. Palmino ulje sadrži jedinstven sastav masnih kiselina.

Hladno prešano palmino ulje je izrazito kvalitetno i stabilno, dok je na sobnoj temperaturi u krutom stanju, poput kokosovog ulja. Temperatura na kojoj prelazi u tekuće stanje je također viša od točke za kokosovo ulje te iznosi 35°C stupnjeva.

Ovo ulje bogat je izvor karotenoida (vitamina A) i sadrži čak 10 puta više karotenoida od mrkve. Sadrži odličan omjer tokoferola i tokotrienola – dva oblika vitamina E, te je bogat izvor sterola, flavonoida i antioksidansa.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline, navode da jedna žlica palminog ulja sadrži:

  • 114 kalorija,
  • 14 grama masti, od čega 6.5 grama nezasićenih masti,
  • 11% od preporučene dnevne doze unosa vitamina E.

Palmitinska kiselina je glavna komponenta masnih kiselina, a slijede ju oleinska, linolenska i stearinska. 

Zbog svog sastava, palmino ulje u prehrani može posjedovati određena ljekovita svojstva, poput:

  • povećanja koncentracije vitamina A u tijelu,
  • sniženja koncentracije “lošeg” kolesterola u tijelu – iako su istraživanja najviše podijeljena oko ovog utjecaja.
ulje-crvene-palme

Foto: Photospin

Upotreba – palmino ulje za prženje

Zbog svoje stabilnosti ovo ulje ne sadrži transmasne kiseline, a to ga čini idealnim za prženje i pripremu kuhane hrane. Nažalost, palmino ulje koje se danas koristi čak najviše na svijetu je rafinirano čime gubi na kvaliteti.

Okus palminog ulja također je karakterističan i ne odgovara tolikoj količini ljudi poput primjerice kokosovog ulja, čiji je okus poprilično blag. Najčešće se upotrebljava u aromatičnim i ljutim jelima te jelima s curryem.

Ulje palme predstavlja i odličan dodatak proizvodima poput kikiriki maslaca i drugih namaza jer sprječava razdvajanje ulja. Nalazi se i u mnogim drugim prehrambenim proizvodima, a najčešće grickalicama, sladoledima, gotovim i smrznutim jelima te čokoladi.

Palmino ulje u kozmetici

Palmino ulje može se pronaći u mnogim kozmetičkim proizvodima, a najčešće se koristilo u krutim sapunima. Osim u sapunima, danas se palmino ulje često koristi u ruževima za usne jer se ne otapa na visokim temperaturama i bolje zadržava boju.

Nalazi se i u šamponima te nekim regeneratorima jer pomaže vratiti ravnotežu vlasištu s kojeg pranjem uklanjamo prirodna ulja.

Palmino ulje – štetnost

Palmino ulje nalazi se i u sastavu poznatog Nutella čokoladnog namaza, no takvo ulje je prošlo kroz proces hidrogenizacije kako bi se produljio rok trajanja.

Problem kod hidrogeniziranog biljnog ulja jest da su tim procesom sve dobrobiti uništene, a ulje čak može postati štetno. Hidrogenacija ulja može dovesti do stvaranja transmasti, koje dovode do višestrukog povećanja koncentracije “lošeg” kolesterola u krvi, ističe liječnica Celeste Robb-Nicholson za medicinski portal Harvard Health. 

Takve transmasti se nalaze u mnogim prerađenim proizvodima koje sadrže hidrogenizirano palmino ulje.

stetnost-palminog-ulja

Foto: Photospin

Konzumacija nekvalitetnog palminog ulja ili ulja koje je nekoliko puta ponovno zagrijavano može povećati rizik od srčanih bolesti, dok kontinuirano prethodno zagrijavano ulja uzrokuje naslage na arterijama i mogućnost ugrušaka.

Poseban oprez preporučuje se kod osoba s visokom razinom kolesterola u krvi i prije korištenja palminog ulja jer se može povećati razina štetnog kolesterola u krvi.

Ipak, istraživanja su uvelike podijeljena oko utjecaja palminog ulja na zdravlje srca, ali palmino ulje većinom može utjecati na koncentraciju “lošeg” kolesterola u krvi i to nije jedini parametar koji će utjecati na zdravlje srca i krvnih žila.

Jedan od najčešćih predmeta rasprave vezane uz palmino ulje je uništavanje tropskih šuma i staništa mnogih životinja kako bi se uzgojila palma za ekstrakciju ulja. Posljednjih godina se palmino drveće za proizvodnju palminog ulja najviše uzgaja u Jugoistočnoj Aziji, posebice Maleziji i Indoneziji. 

Na tom području je klima idealna za uzgoj palmi pa se stoga površina za njihov uzgoj povećava sječom i krčenjem tropskih šuma, što je dovelo do prevelikog gubitka bioraznolikosti tih područja. Analiza iz 2016. godine je pokazala da je 45% trenutne površine za uzgoj palmi u jugoistočnoj Aziji dobiveno sječom biljnih površina koje su prije samo 30-ak godina bile tropske šume. 

Ovaj problem je toliko velik da se prilikom kupovine svakako preporučuje kupovina jedino ulja koje je dobiveno iz provjerenih izvora koji ne uništavaju okoliš.

Također, potrebno je da palmino ulje bude što svježije, bez izlaganja zraku ili sunčevoj svjetlosti. Hladno prešano ulje nažalost može oksidirati, a čitav proces oksidacije uzrokuje promjenu u kemijskom sastavu i rizike po naše zdravlje.

Palmino ulje – gdje kupiti i cijena?

Palmino ulje možemo kupiti u prodavaonicama zdrave hrane i organske kozmetike, naručiti s nekih internet stranica iz inozemstva ili u ponekim biljnim ljekarnama.

Prilikom kupovine, poželjno je pripaziti da je ulje koje kupujete dobiveno iz koštica/plodova palme jer je ono mnogo kvalitetnije. Cijena palminog ulja počinje od 40 kn za 1 L proizvoda te može ovisiti o proizvođaču i veličini pakiranja.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Robb-Nicholson, C. (2019) By the way, doctor: Is palm oil good for you? Harvard Health.
  2. Vijay, V., Pimm, S.L., Jenkins, C.N., Smith, S.J. (2016) The Impacts of Oil Palm on Recent Deforestation and Biodiversity Loss. PLoS One. 11(7): e0159668.
  3. Spritzler, F. (2017) Palm Oil: Good or Bad? Healthline.

Ocijenite članak

3.64 / 5   11

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: palmino ulje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu