Avokado – čarobno voće, nutritivna svojstva i ljekovitost

avokado

Avokado (Persea americana) je tropsko voće bogato nezasićenim masnim kiselinama, dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima.

Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija avokada može poboljšati lipidni profil i rad crijeva te zaštititi vid i obnoviti stanje kože.

U nastavku članka pročitajte kako pronaći savršeno zreli avokado te čemu duguje svoju ljekovitost.

Avokado

Naziv avokado potječe od astečke riječi ahuacatl, a kolokvijalni naziv za avokado je “aligatorska kruška”, što upućuje na oblik i grubu površinu kore.

Usporedno s drugim voćem, avokado ima znatno veći udio masti. Konzumacija avokada povezana je s mnogim zdravstvenim beneficijama, među kojima je i smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Nekad nije jednostavno odabrati avokado prave zrelosti koji bi trebao lagano popuštati pod pritiskom. Savršeno zreli avokado treba pojesti što prije jer brzo truli, a ako ne želite truljenje držite ga u hladnjaku.

Ako je pretvrd, proces sazrijevanja možete ubrzati tako da ga stavite u plastičnu vrećicu skupa sa jabukom ili bananom na kojima se nalazi biljni hormon etilen, objašnjava kuhar Almo Čatlak s kulinarskog portala Fini Recepti by CroChef.

Avokado se može jesti sirov, ali se koristi i kao sastojak brojnih ukusnih jela. Neke recepte možete pronaći ovdje.

jaja-i-avokado

Foto: Photospin

Avokado – nutritivne vrijednosti

100 g avokada sadrži 160 kcal. Unutar sadržaja te količine nalazi se i:

 • 15 grama masti, od čega 11.8 grama nezasićenih masnih kiselina,
 • 7 grama dijetalnih vlakana,
 • 2 grama proteina,
 • 10 miligrama vitamina C,
 • 485 miligrama kalija, 12 miligrama kalcija i 29 miligrama magnezija.

Ako želite izračunati što unosite jednim avokadom u organizam, uzmite u obzir da je pola avokada težine 68 grama što je 109 kcal.

Unosom 100 g avokada svoje ćete tijelo opskrbiti i s 29% potrebnog dnevnog unosa vitamina B5, 22% B6 i folne kiseline koja je važna za brojne metaboličke procese kao što su obnova stanica i crvena krvna zrnca.

Vitamina K unijet ćete 23% od potrebnog dnevnog unosa, vitamina E 13%, C 12%, B3 i B2 14%, te 11% dnevnog unosa kalija i 19% bakra.

Avokado

Foto: Photospin

Avokado – ljekovitost

1. Štiti vid

Avokado sadrži brojne antioksidanse među kojima su lutein i zeaksantin koji su esencijalni za zdravlje oka i vida.

Osim toga, sadrži i provitamin A koji doprinosi zdravo funkciji oka.

2. Sadrži više kalija od banana

Kalij je elektrolit nužan za:

 • normalan rad krvožilnog sustava i bubrega,
 • prijenos živčanih impulsa,
 • čvrstoću kostiju i zubi,
 • rad mišića,
 • ravnotežu vode,
 • metabolizam ugljikohidrata i bjelančevina.

Manjak kalija u organizmu može izazvati:

 • bol i grčeve u mišićima,
 • slabost,
 • vrtoglavicu,
 • zatvor,
 • nepravilan rad srca.

Preporučena količina kalija za odrasle iznosi 4700 miligrama (odnosno 4,7 grama) na dan, no procjenjuje se da je prosječan dnevni unos kalija gotovo dvostruko manji – otprilike 2500 miligrama, ističu stručnjaci zdravstvenog portala Healthline.

Avokado je izrazito bogat kalijem. 100 g avokada sadrži 14% potrebnog dnevnog unosa kalija, za razliku od banana (tipične namirnice bogate kalijem) koje sadrže 10% dnevnog unosa.

Prehrana bogata kalijem pomaže u smanjenju krvnog tlaka, koji je uzročnik srčanog i moždanog udara te zatajenje bubrega. 

3. Sadrži zdrave nezasićene masne kiseline

Avokado sadrži nezasićene masne kiseline koje su zdrave za rad srca i krvožilnih sustava.  

Jedna od takvih je i oleinska, mononezasićena masna kiselina, koja je jedna od glavnih komponenti maslinovog ulja, jednog od najzdravijih ulja na svijetu.

Postoje znanstvene indikacije da redovna konzumacija avokada poboljšava lipidni profil osoba koje ga konzumiraju.

stetoskop i srce Foto: Photospin[/caption]

4. Obnavljanje kože

Osim što pomaže pri liječenju suhe i oštećene kože, također pripomaže zacjeljivanju rana na tijelu.

Prema jednom istraživanju, avokado se pokazao dobar lijek za rane kod štakora. Više o istraživanju možete saznati ovdje.

Monozasićene masne kiseline održavaju gornji sloj kože hidratiziranim, tako da je zdrava i zaštićena od preuranjenog starenja.

Mnogi ljudi koriste masku za lice od avokada jer sadrži toliko dobrih masti i ulja za kožu. Osim takvog načina hidratacije kože, zdrave masti avokada možete unijeti i prehranom.

O korištenju avokada u njezi kože i kose možete pronaći ovdje.

avokado-hiperpigemntacijske-mrlje

Foto: Photospin

5. Poboljšanje probave

100 grama avokada sadrži 7 grama dijetalnih vlakana koja potiču pravilan rad mišića crijeva te mogu biti hrana dobrim bakterijama koje u njima žive.

Također, konzumacija avokada može poboljšati lipidni profil osobe što znači da će se u krvi smanjiti koncentracija “lošeg” kolesterola ako osoba uz avokadu konzumira uravnoteženu, zdravu prehranu.

Istraživanje američkih znanstvenika, objavljeno 2013. godine u časopisu Nutrition Journal, je dokazano da avokado duže drži osobu sitom, što može pomoći u gubitku kilograma.

Naime, u istraživanju su ispitanici prekomjerne težine bili podijeljeni u 2 grupe. Prva grupa pojela je jelo u kojemu je bio i avokado, dok je druga grupa jela slično jelo, ali u njemu nije bilo avokada.

Nakon toga odgovorili su na niz pitanja povezanih s osjećajem gladi i sitosti.

Grupa koja je jela avokado u svom obroku osjećala je 23% veću sitost i 28% manju želju za jelom sljedećih 5 sati. Više o istraživanju možete pročitati ovdje.

Recepte s avokadom možete pronaći ovdje.

avokado Foto: Photospin

Ako je ova činjenica primjenjiva dugoročno (uključivanje avokada u svakodnevnu prehranu), tada avokado prirodnim putem može pomoći u unosu manje kalorija te održavanju zdravih prehrambenih navika.

Avokado je bogat dijetnim vlaknima, te ima malo ugljikohidrata. Dva atributa koji bi trebali pomoći u gubitku kilograma, barem u kontekstu zdrave prehrane.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Čatlak, A. (2018) Kako odabrati i pripremiti savršen avokado? Fini Recepti by CroChef.
 2. Gunnars, K. (2018) 12 Proven Health Benefits of Avocado. Healthline.
 3. Bjarnadottir, A. (2017) Everything you need to know about avocado. Medical News Today.
 4. Wien, M., Haddad, E. Oda, K., Sabaté, J. (2013) A randomized 3×3 crossover study to evaluate the effect of Hass avocado intake on post-ingestive satiety, glucose and insulin levels, and subsequent energy intake in overweight adults. Nutr J. 12: 155.

Saznajte više o suhoj koži u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu