Cvjetovi tikvica – punjeni i pohani

punjeni cvjetovi tikvice

Ove sam godine prvi put vidjela da se cvjetovi tikvica mogu kupiti i u trgovinama. Možda ih je bilo i prije, ali nisam obraćala pozornost jer ih obično svako ljeto imam napretek u vrtu. Tako da je ovo za sve vas, koji nemate svoje posađene tikvice, odlična vijest. Za vas koji imate, ali dosad niste pripremali cvjetove, samo jedna mala napomena.

Berite muške cvjetove, a prepoznat ćete ih po tome što nemaju maleni plod, a imaju veliki tučak unutar cvijeta. Ništa vas ne priječi da jedete i ženske cvjetove, samo onda nećete imati plod.

Cvjetovi tikvice osiguravaju obilje vitamina, uključujući A, C, E i K, uz minerale poput cinka, magnezija, mangana, kalija, bakra i kalcija.

Tako delikatni cvjetovi, skoro bez kalorija, pet grama cvjetova sadrži 0,5 kcal, a toliko benefita. Zbog toga što sadrže kalij i magnezij, odličan su saveznik za vaše srce i tlak. Naravno, pod pretpostavkom da ih niste punili i pohali u ulju, odličan su saveznik i pri mršavljenju, ali to definitivno nije bila nit vodilja mojeg recepta.

Zbog kremastog tofua i brašna od leće korištenih u ovom receptu, ovi ukusni zalogajčići odličan su izvor proteina te uz šarene špagete, ljubičastu cvjetaču kuhanu na pari i rikolu, uz par kapi reduciranog balzamičnog octa, dobit ćete hranjiv i ukusan obrok.

punjeni cvjetovi tikvice - ljubicasta cvjetaca
FOTO: Mare

Sastojci za 10-ak punjenih cvjetova:

Sastojci za pohanje:

  • 1 jušna žlica brašna od leće
  • 1 jušna žlica pšeničnog glatkog brašna
  • pola čajne žličice kurkume
  • 1 čajna žličica soli
  • 100 ml mineralne, gazirane vode
  • 50 ml biljnog mlijeka
  • 2 šake kukuruznih pahuljica
  • 1 šaka sjeckanih badema.
punjeni pohani cvijet tikvice
FOTO: Mare

Priprema

  1. Smjesu za punjenje napravite tako da štapnim mikserom ili u blenderu pomiješate kremasti tofu, majonezu, parmezan, sitno sjeckani vlasac, ostale začine i sok limete ili limuna.
  2. Tom smjesom punite cvjetove iz kojih ste prethodno izvadili tučak. Slobodno možete prerezati uzduž cijele dužine cvijeta, kako biste lakše napunili smjesom jer će smjesa lako zalijepiti cvijet nazad u svoj izvorni duguljasti oblik.
  3. Tako napunjene cvjetove umočite u smjesu za pohanje koju prethodno napravite tako što zamiješate oba brašna, kurkumu, sol, biljno mlijeko i mineralnu vodu, a u posebne posude stavite zdrobljene kukuruzne pahuljice i sjeckane bademe.
  4. Jednom umočeni cvijet uvaljajte u zdrobljene kukuruzne pahuljice ili sjeckane bademe i pržite nekoliko sekundi u vrućem ulju. Pripazite na vrijeme prženja, zaista je potrebno tek nekoliko sekundi da hrskava korica dobije boju.
  5. Po želji servirajte uz tjesteninu i salatu i povrće kuhano na pari, a odlično se slažu i s reduciranim balzamičnim octom.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Više recepata s tikvicama pronađite u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu