Zdrave punjene tikvice bez mesa

Zdrave punjene tikvice

Okrugle tikvice, bar što se mene tiče, stvorene su za razna fina punjenja. Naravno da možete koristiti i tikvice klasičnog duguljastog oblika, a bitno je da vodite računa o tome da, kad ih izdubite, ostavite ravnomjerno sa svih krajeva jednako “mesa” tikvice.

Okrugle tikvice
FOTO: Mare

Jedno od dražih punjenja mi je s bulgurom, a ovog sam puta dodala gljive i tofu. Tako sam dobila poprilično dobro izbalansirani obrok, a kako obožavam uz tikvice i nešto hrskavo, odlučila sam se za “slamicu” od krumpira, ali nećete pogriješiti ni ako servirate uz pire krumpir.

Slamica od krumpira
FOTO: Mare

Sastojci:

  • 5 okruglih tikvica
  • 1 veći krumpir
  • 1 jušna žlica kečapa
  • 50 g veganskog topljivog sira
  • 1 jušna žlica biljnog vrhnja za kuhanje
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 100 ml povrtnog temeljca ili vode.

Sastojci za punjenje:

  • 100 g čvrstog tofua
  • 5 – 6 šampinjona
  • 3 jušne žlice bulgura
  • 150 ml umaka od rajčice
  • 50 ml vina
  • pola glavice luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica senfa
  • 1 čajna žličica koncentrata od rajčice
  • 1 čajna žličica bbq umaka
  • 1 čajna žličica crvene paprike u prahu
  • sol i papar
  • po potrebi vode za podlijevanje.

Priprema

  1. Pripremite umak za punjenje tikvica na način da sitno nasjeckate luk i češnjak koje lagano posolite te 10-ak minuta dinstajte na maslinovom ulju.
  2. Dodajte šampinjone izrezane na deblje listiće te pržite uz povremeno miješanje dok se šampinjoni lijepo zapeku.
  3. Dodajte tofu koji prethodno izmrvite, senf, koncentrat rajčice, bbq umak i crvenu papriku u prahu. Promiješajte i podlijte vinom te uz povremeno miješanje pržite dok vino ne ispari.
  4. Podlijte umakom od rajčice i pustite da se krčka 10-ak minuta na laganoj vatri. Po potrebi dolijte vode ako se umak previše “osuši”.
  5. Ugasite i umiješajte bulgur.
  6. Tikvicama odrežite vrh te ih izdubite i premažite maslinovim uljem s vanjske strane. Ravnomjerno napunite umakom, ali ostavite bar pola centimetra do vrha (smjesa će malo narasti tijekom pečenja zbog bulgura).
  7. U lim za pečenje u koji ste posložili tikvice ulijte 100 ml vode, a možete iskoristiti i vrhove koje ste odrezali da poklopite tikvice. Prekrijte lim za pečenje aluminijskom folijom i pecite 30 do 40 minuta u pećnici na 180°C.
Punjene tikvice
FOTO: Mare

Pripremite preljev od veganskog sira, kečapa i vrhnja za kuhanje na način da sve zajedno pomiješate. Kada su tikvice pečene (probajte probosti drvenim štapićem), otkrijte ih te nadopunite umakom od sira i kečapa i vratite u pećnicu da se zapeku.

Preljev od veganskog sira, kečapa i vrhnja
FOTO: Mare

Za to vrijeme ogulite krumpir, narežite na ploške od pet milimetra i isjeckajte tanke rezance. Pecite u vrućem ulju, ocijedite na papirnatom ručniku i posolite.

Rezanci od krumpira
FOTO: Mare

Kad su tikvice gotove, servirajte uz slamicu od krumpira koju nataknete na vrh, a po želji pripremite i svježu salatu od rajčica i rikole ili neku salatu po želji.

Zdrave punjene tikvice bez mesa
FOTO: Mare

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: punjene tikvice bez mesa, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu