Zdrave punjene tikvice: Imamo recept za dobro izbalansirani obrok bez mesa za koji će se tražiti repete
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Okrugle tikvice, bar što se mene tiče, stvorene su za razna fina punjenja. Naravno da možete koristiti i tikvice klasičnog duguljastog oblika, a bitno je da vodite računa o tome da, kad ih izdubite, ostavite ravnomjerno sa svih krajeva jednako “mesa” tikvice.
Jedno od dražih punjenja mi je s bulgurom, a ovaj sam put dodala gljive i tofu. Tako sam dobila poprilično dobro izbalansirani obrok, a kako obožavam uz tikvice i nešto hrskavo, odlučila sam se za “slamicu” od krumpira.
Sastojci:
- 5 okruglih tikvica
- 1 veći krumpir
- 1 jušna žlica kečapa
- 50 g veganskog topljivog sira
- 1 jušna žlica biljnog vrhnja za kuhanje
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 100 ml povrtnog temeljca ili vode.
Sastojci za punjenje:
- 100 g čvrstog tofua
- 5 – 6 šampinjona
- 3 jušne žlice bulgura
- 150 ml umaka od rajčice
- 50 ml vina
- pola glavice luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica senfa
- 1 čajna žličica koncentrata od rajčice
- 1 čajna žličica bbq umaka
- 1 čajna žličica crvene paprike u prahu
- sol i papar
- po potrebi vode za podlijevanje.
Priprema
- Pripremite umak za punjenje tikvica tako da sitno nasjeckate luk i češnjak koje lagano posolite te 10-ak minuta dinstate na maslinovom ulju.
- Dodajte šampinjone izrezane na deblje listiće te pržite uz povremeno miješanje dok se šampinjoni lijepo zapeku.
- Dodajte tofu koji prethodno izmrvite, senf, koncentrat rajčice, bbq umak i crvenu papriku u prahu. Promiješajte i podlijte vinom te uz povremeno miješanje pržite dok vino ne ispari.
- Podlijte umakom od rajčice i pustite da se krčka 10-ak minuta na laganoj vatri. Po potrebi dolijte vode ako se umak previše “osuši”.
- Ugasite i umiješajte bulgur.
- Tikvicama odrežite vrh te ih izdubite i premažite maslinovim uljem s vanjske strane. Ravnomjerno napunite umakom, ali ostavite bar pola centimetra do vrha (smjesa će malo narasti tijekom pečenja zbog bulgura).
- U lim za pečenje u koji ste posložili tikvice ulijte 100 ml vode, a možete iskoristiti i vrhove koje ste odrezali da poklopite tikvice. Prekrijte lim za pečenje aluminijskom folijom i pecite 30 – 40 minuta u pećnici na 180 °C.
Pripremite preljev od veganskog sira, kečapa i vrhnja za kuhanje na način da sve zajedno pomiješate. Kada su tikvice pečene (probajte probosti drvenim štapićem), otkrijte ih te nadopunite umakom od sira i kečapa i vratite u pećnicu da se zapeku.
Za to vrijeme ogulite krumpir, narežite na ploške od pet milimetra i isjeckajte tanke rezance. Pecite u vrućem ulju, ocijedite na papirnatom ručniku i posolite.
Kad su tikvice gotove, servirajte uz slamicu od krumpira koju nataknite na vrh, a po želji pripremite i svježu salatu od rajčica i rikole ili neku salatu po želji.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.