Proso s tikvicama: Recept za fini kremasti složenac

Proso s tikvicama

Sitna proja ili proso – kako ga vi nazivate? Ja do ovog recepta gotovo nikako jer ga nikad nisam ni jela. Nikad. Oh, koja greška koju rado priznajem i planiram često ispravljati! Okus i tekstura su me oduševili više nego što sam pretpostavljala da hoće, a veselim se jako i isprobavanju u slatkoj varijanti.

Više o prednostima konzumiranja prosa pronaći ćete u članku “Proso kao lijek – nutritivna vrijednost, cijena i recepti“, a ja vam donosim recept za ukusni, kremasti i hranjivi složenac koji kao glavne namirnice kombinira proso i tikvice. Naći će se tu i malo krumpira, tofua, rajčice itd.

Proso s tikvicama
FOTO: Mare

Sastojci:

Proso s tikvicama 4
FOTO: Mare

Priprema

  1. Krumpir narežite na ploške i kuhajte 7 – 10 minuta u slanoj vodi.
  2. Tikvice također narežite na tanje ploške, ali po duljini jer će vam takav oblik trebati za zamotati rolice. Lagano ih posolite da ispuste vodu jer će biti puno podatnije za motanje.
  3. Na ulju popecite nasjeckani luk pa dodajte češnjak i rajčicu, 1 – 2 prstohvata soli te papar. Pirjajte 10-ak minuta.
  4. Zatim umiješajte prosenu kašu pa nastavite pirjati podlijevajući temeljcem još 15-ak minuta. Dolijevajte temeljac koliko je potrebno prosu, ne sve. Dio temeljca će vam trebati kasnije.
  5. Od kuhanog umaka odvojite tri jušne žlice, smrvite u njih tofu te sve zajedno pretvorite u pastu štapnim mikserom ili u blenderu. Po želji dodatno začinite.
  6. Lim ili posudu za pečenje namažite uljem ili obložite papirom za pečenje.
  7. Potom složite red kuhanih krumpira koje lagano začinite mješavinom začina ili drugim začinima po vašoj želji za krumpir. Zatim red umaka od rajčica s prosom, pa opet red krumpira i završite umakom po vrhu.
  8. Pastu koju ste pripremili namažite po tikvicama te ih zamotajte u rolice, prepolovite i posložite na zadnji sloj složenca, uspravno po umaku.
  9. Ostatak temeljca zalijte po svemu i na kraju prelijte vrhnjem za kuhanje koje po želji dodatno začinite.
  10. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C otprilike 20 minuta.

Umjesto u obliku rolica, tikvice možete posložiti kao i krumpir, slojevito u redoslijed po vašoj želji, a dobivenu pastu samo ravnomjerno raspodijeliti po njima.

Što se posluživanja tiče, neka kisela salata po želji odlično paše uz ovakav složenac.

Ja sam se odlučila za lisnatu salatu, rotkvice, mini krastavce i nar.

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu