Nabujak (souffle) od tikvica – lagani recept

Nabujak od tikvica

Lagan, prozračan, kremast i jako slastan. Sve to, a bez jaja i kravljeg sira, ali uz par sastojaka pomoću kojih će ovaj veganski souffle imati sve karakteristike uobičajene za nabujak. Čak i lijepo naraste, no pri hlađenju se spusti, što je također uobičajeno.

Umjesto klasičnog bešamela i žumanjaka napravila sam kremu od tofua, pirea od cvjetače, maslinovog ulja, slanutkovog i pirovog brašna, a umjesto bjelanjaka koristila sam aquafabu – vodu od slanutka. U redu je ona iz konzerve ili, ako ste sami kuhali slanutak, pa je sačuvali. U tom slučaju, preporučujem da vodu dodatno prokuhate da se još malo reducira te je dobro ohladite. Ostatak procedure, kao i sastojaka, pogledajte u nastavku.

Sastojci su dostatni za četiri osobe, a najidealnije bi bilo da ga radite u zasebnim posudicama po principu “svakome svoja porcija”.

Nabujak od tikvica
FOTO: Mare

Sastojci:

Priprema

  1. Naribajte tikvice te ih lagano posolite i ostavite 10-ak minuta da ispuste višak vode.
  2. Na dvije jušne žlice ulja kratko dinstajte sitno nasjeckanu ljutiku, češnjak i naribanu mrkvu.
  3. Cvjetaču skuhajte te zajedno s tofuom, preostalim uljem i parmezanom izblendajte u kremu.
  4. Aquafabu miksajte ručnim mikserom dok ne dobijete stabilan snijeg. Da biste to postigli, dodajte jabučni ocat i prstohvat soli pri miksanju.
  5. Slanutkovo i pirovo brašno promiješajte zajedno s praškom za pecivo.
  6. Tikvicu dobro ocijedite rukama da ispusti što više vode te dodajte na dinstano povrće.
  7. Kratko promiješajte i dinstajte 2 – 3 minute te začinite.
  8. Posipajte brašna po povrću te promiješajte. Maknite s vatre te ostavite da se lagano ohladi.
  9. Polovicu bjelanjaka umiješajte u tu smjesu da se dobro sve promiješa, a drugu polovicu lagano dodajte i nježnim pokretima zamiješajte u smjesu. Nije toliko bitno da bude savršeno raspoređen snijeg aquafabe, koliko je bitno da sve ostane lagano, prozračno.
  10. Zdjelice za pečenje namažite uljem, a pećnica nek bude zagrijana na 200 °C.
  11. Raspodijelite smjesu, opet laganim pokretima, u zdjelice te pecite prvih 10 minuta na 200 °C, zatim smanjite na 180 °C i pecite još 10 – 15 minuta. Ovisno o veličini zdjelica vrijeme može biti dulje, ali neka vam površina nabujka bude mjerilo. Korica mora biti zapečena i zlatno-žute boje.

Dobar tek!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu