Nabujak (souffle) od tikvica: Lagano, a nutritivno bogato! Imamo prefini recept bez jaja i kravljeg sira
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Lagan, prozračan, kremast i jako slastan. Sve to, a bez jaja i kravljeg sira, ali uz par sastojaka pomoću kojih će ovaj veganski souffle imati sve karakteristike uobičajene za nabujak.
Umjesto klasičnog bešamela i žumanjaka napravila sam kremu od tofua, pirea od cvjetače, maslinovog ulja, slanutkovog i pirovog brašna, a umjesto bjelanjaka koristila sam aquafabu – vodu od slanutka. U redu je ona iz konzerve ili, ako ste sami kuhali slanutak, pa je sačuvali. U tom slučaju preporučujem da vodu dodatno prokuhate da se još malo reducira te je dobro ohladite. Ostatak procedure, kao i sastojke, pogledajte u nastavku.
Sastojci za nabujak od tikvica su dostatni za četiri osobe, a najidealnije bi bilo da ga radite u zasebnim posudicama po principu “svakome svoja porcija”.
Sastojci:
- 1 – 2 srednje velike tikvice
- 1 – 2 ljutike ili dva manja ljubičasta luka
- 4 režnja češnjaka
- 1 manja mrkva
- pola glavice cvjetače
- 100 g tofua
- 4 jušne žlice maslinovog ulja
- 100 g veganskog parmezana
- 1 jušna žlica slanutkovog brašna
- 2 jušne žlice pirovog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 150 ml aquafabe (vode od slanutka)
- 1 čajna žličica jabučnog octa
- sol, papar te začini po želji (u receptu su korišteni svježi vlasac i peršin).
Priprema
- Naribajte tikvice te ih lagano posolite i ostavite 10-ak minuta da ispuste višak vode.
- Na dvije jušne žlice ulja kratko dinstajte sitno nasjeckanu ljutiku, češnjak i naribanu mrkvu.
- Cvjetaču skuhajte te zajedno s tofuom, preostalim uljem i parmezanom izblendajte u kremu.
- Aquafabu miksajte ručnim mikserom dok ne dobijete stabilan snijeg. Da biste to postigli, dodajte jabučni ocat i prstohvat soli pri miksanju.
- Slanutkovo i pirovo brašno promiješajte zajedno s praškom za pecivo.
- Tikvicu dobro ocijedite rukama da ispusti što više vode te dodajte na dinstano povrće.
- Kratko promiješajte i dinstajte 2 – 3 minute te začinite.
- Posipajte brašna po povrću te promiješajte. Maknite s vatre te ostavite da se lagano ohladi.
- Polovicu bjelanjaka umiješajte u tu smjesu da se dobro sve promiješa, a drugu polovicu lagano dodajte i nježnim pokretima zamiješajte u smjesu. Nije toliko bitno da bude savršeno raspoređen snijeg aquafabe, koliko je bitno da sve ostane lagano i prozračno.
- Zdjelice za pečenje namažite uljem, a pećnica nek bude zagrijana na 200 °C.
- Raspodijelite smjesu, opet laganim pokretima, u zdjelice te pecite prvih 10 minuta na 200 °C, zatim smanjite na 180 °C i pecite još 10 – 15 minuta. Ovisno o veličini zdjelica vrijeme pečenja može biti dulje, ali neka vam površina nabujka bude mjerilo. Korica mora biti zapečena i zlatno-žute boje.
Dobar tek!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja