Kuhane tikvice servirane kao salata

Kuhane tikvice

Ako spadate u one malobrojne koji vole okus kuhanih tikvica, bravo za vas. Ali ako poput mene i niste baš oduševljeni tom idejom, donosim vam recept s kojim će vam se tako pripremljene tikvice, ipak malo podići u očima.

U mom se slučaju to dogodilo tako što sam tikvice skuhala na pari, ostavila da se hlade u marinadi i servirala ih na salati uz umak i prilog. Imam tu sreću da sam mogla koristiti mlade tikvice iz vrta pa sam iskoristila i cvjetove koje sam pohala u tempuri s dodatkom chie. Zbog toga su u konačnici ovako pripremljene tikvice ispale kao super ljetni obrok.

Mlade tikvice
Foto: Mare


Sastojci

  • 500 g tikvica
  • 50 g bulgura
  • 3 žlice soja umaka
  • 1 žlica sezamovog ulja (tostiranog)
  • 2 žlice kiselih lučica
  • 2 manje zelene rajčice (ili crvene)
  • svježi kopar


Umak

  • 50 g tofua
  • 50 g indijskih oraščića ili suncokretovih sjemenki (prethodno namočene ili kratko prokuhane)
  • 1 žlica tahinija
  • 1 žlica veganske majoneze
  • 7 žlica vode
  • sol
  • pola žličice mljevene ljute paprike


Po želji

  • matovilac ili neka druga zelena salata
  • cvjetovi tikvica pohani u tempuri sa chiom
Kuhane tikvice na salatu
Foto: Mare


Priprema

  1. Tikvice očistite i nasjeckajte na željenu veličinu. Kuhajte kratko na pari, da ostanu „al dente“.
  2. Tako kuhane tikvice prelijte sojinim umakom i ostavite da se hlade.
  3. Bulgur skuhajte, a kisele lučice popržite na sezamovom ulju.
  4. Sve sastojke za umak usitnite u blenderu dok ne dobijete kremu. Po potrebi dodatno začinite.
  5. Kuhani bulgur po želji pomiješajte s dobivenom kremom ili ih servirajte odvojeno.
  6. U marinirane tikvice dodajte lučice popržene na sezamovom ulju i tanko narezane zelene rajčice.


Servirajte na matovilcu ili nekoj drugoj salati kombinirajući bulgur, umak i tikvice s dodacima.


Dobar tek!

Vise mojih recepta možete pronaći ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu