Sjemenke suncokreta – zdrave i ukusne grickalice

suncokretove sjemenke

Sjemenke suncokreta popularne su u našim krajevima kao grickalica, no idealan su gost i u salatama, kruhu, pecivima, namazima, a od njih možete čak i napraviti veganski sir! Donosimo vam neke zdravstvene dobrobiti konzumiranja ovih sjemenki, koje će sigurno promijeniti način na koji ste razmišljali o ovoj super-namirnici!

  • Suncokretove sjemenke sadrže bogatu količinu vitamina B-kompleksa (što pomaže u prevenciji i liječenju ankioznosti i oboljenja živaca).
  • 50 g suncokretovih sjemenki sadrži preporučenu dnevnu dozu vitamina E (poznatog kao „vitamina ljepote i mladosti“).
  • Suncokretove sjemenke sadržee supstance fitosterole, koje smanjuju količinu „lošeg“ kolesterola u krvi i povećavaju razinu „dobrog“ kolesterola.
  • Suncokretove sjemnke bogate su cinkom, mineralom koji je neophodan za snažan imunitet i slenom, mineralom-antioskidansom, koji štiti od nastanka raka.
  • Sa samo 100 grama sjemenki mogu se zadovoljiti dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijem, selenom, fosforom i vitaminom B6.

Zahvaljujući bogatoj količini ulja u svom sastavu, suncokretove sjemenke idealna su sirovina za proizvodnju ulja. Preporučuje se konzumiranje hladno-prešanog suncokretovog ulja, budući da se tokom procesa rafiniranja nezasićene masne kiseline (neohodne za dobro zdravlje srca i mozga) lako gube i ulje gubi na nutritivnoj vrijednosti.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: suncokretove sjemenke i mršavljenje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu