9 razloga zašto trebate konzumirati tahini
- 4 komentara
- 2 min čitanja
Tahini je namaz od sezama kojeg možete koristiti u pripremi raznih jela ili samostalno. Uz to, on je iznimno zdrav, stoga vam donosimo devet razloga zašto trebate početi konzumirati tahini.
Odlična zamjena za maslac od kikirikija
Tahini ima istu kremastu teksturu i orašasti okus kao maslac od kikirikija, stoga je odlična alternativa za sve one koji pate od alergija na orašaste plodove.
Možete ga koristiti u svim jelima
Pomiješajte malo vode, limunov sok i maslinovo ulje s tahinijem za jednostavan preljev za salatu. Također ga možete koristiti i u doručku tako da ga pomiješajte s grčkim jogurtom, voćem i žitaricama. Ili preskočite majonezu i koristite tahini kao namaz u sendviču. Tahini je jako svestrana namirnica koju možete koristiti u slanim, ali i u slatkim jelima, tako da ga slobodno možete dodati u vaš sljedeći kolač.
Dobar je za srce
Vaše tijelo treba zdrave masti, a njih ćete pronaći upravo u tahiniju. Omega-3 i omega-6 masne kiseline, dvije vrste polinezasićenih masti, djeluju protuupalno, tako da porcija tahinija može pomoći u zaustavljanju bolesti kardiovaskularnog sustava poput visokog kolesterola, bolesti srca i moždanog udara.
Sadrži mnogo vlakana
U prosjeku bi trebali unositi 20 do 35 grama vlakana dnevno, ali neka istraživanja su pokazala da velik broj ljudi dnevno unese jedva 15 grama. No, samo dvije žlice tahinija imaju 4 grama vlakana!
Namirnice bogate vlaknima su bitne jer održavaju osjećaj sitosti, smanjuju rizik od raka debelog crijeva i drže razinu šećera u krvi pod kontrolom.
Gradi snažne kosti
Kalcij je ponekad teško dobiti putem prehrane, pogotovo ako izbjegavate mliječne proizvode, ali jedna porcija tahinija ima 4 posto dnevnih zahtjeva za kalcijem, što je dvostruko više od kikiriki maslaca. Kalcij i fosfor, drugi mineral koji se nalazi u tahiniju, su potrebni tijelu kako bi se izgradile snažne kosti i optimizirala gustoća kostiju.
Odličan obrok nakon treninga
Tahini ima oko 8 grama proteina po obroku. Proteini omogućuju izgradnju mišića i oporavak od vježbanja. Pokušajte koristiti tahini umjesto maslaca od kikirikija na tostu ili u smoothieju, a vi ćete dobiti dvostruku količinu proteina.
Samo jedan sastojak
Provjerite deklaraciju na svojoj staklenki tahinija i najvjerojatnije ćete vidjeti samo jedan sastojak: mljeveni sezam. Samo pazite na porcije tahinija u jednom danu. Naime, iako je iznimno zdrav, potrebno je biti umjeren pri konzumaciji. Samo dvije žice tahinija imaju 200 kalorija, stoga ne pretjerujte.
Tahini vrlo jednostavno možete napraviti i sami, a bit će vam potrebno:
- 200 g oljuštenog sezama
- maslinovo ulje (po želji)
- sol (po želji)
Sezam istresite na vruću suhu tavu i lagano ga tostirajte na srednje jakoj vatri. Pripazite da sezam ne pregori, kako tahini ne bi imao gorak okus. Zatim, kada većina sezama poprimi zlatno-smeđu boju, uklonite ga s tave i istresite u električnu sjeckalicu. Sezamu dodajte dvije žlice maslinovog ulja te usitnite.
Maslinovo ulje dodajite postepeno, ovisno o gustoći koju želite postići. I za kraj, po želji dodajte malo soli.
Sadrži željezo
Ako ne jedete meso, ovaj mineral ćete teško dobiti putem prehrane. Svi trebamo željezo jer ono sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih stanica koje prenose kisik po cijelom tijelu. Jedna porcija tahinija ima otprilike istu količinu željeza kao komad crvenog mesa od 80 grama.
To je odlična vijest za vegetarijance i vegane koji trebaju željezno, ali iz ne-životinjskih izvora.
Ima puno B vitamina
Tahini ima dobru kombinaciju vitamina B, pogotovo tiamina. Vaše tijelo treba tiamin za metabolizam masti i proteina i pomaže pretvoriti ugljikohidrate u glukozu, koje tijelo koristi za proizvodnju energije.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja