Njoki od batata: Imamo recept za jednostavne, kompaktne i brzo gotove njoke koje ćete poželjeti stalno spremati
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Njoki od batata – jednostavnije od ovog stvarno ne može. Brašno i batat. Količina potrebnog brašna ovisit će o vrsti batata koji koristite te načinu na koji od njega radite pire. Osobno preferiram batat samo probušiti vilicom i tako ga cijelog ispeći, pa od njega napraviti pire gnječilicom za krumpir i zatim umiješati brašno i malo soli. Takav batat je manje mokar i zato vam treba manje brašna. Za rezultat dobijete njoke koji imaju dominantno jak okus po batatu.
Kako sam u jednom domaćem OPG-u nabavila ljubičaste batate (i jako se zaljubila), nije bilo nikakve sumnje što ću s njima. Tekstura takvog batata je još gušća od narančastog, još više od bijelog, a njoki su fino kompaktni, s jako malo brašna.
Nikakav umak za njoke od batata nisam htjela. Fino maslinovo ulje, domaći češnjak, kadulja, malo papra i fina crvena havajska sol. Odlično bi pristajao i cvijet soli, ali nije nikakva drama koristite li običnu sol. Evo kako se prave njoki od batata bez jaja.
Njoki od batata – recept
Evo recepta.
Sastojci:
- 800 g ljubičastog batata
- 60 g manitoba brašna (može i klasično pšenično)
- prstohvat soli.
Priprema
- Batat operite i, bez da ga gulite, izbockajte vilicom te pecite na 200 °C dok ne omekša. Ovisno o veličini batata varirat će vrijeme pečenja.
- Ogulite pečeni batat i zgnječite ga u pire, posolite i postepeno mu dodajte brašno.
- Zakuhajte vodu sa soli da spremno vrije dok mijesite i režete njoke kako biste isprobali je li smjesa dobra. Ako vidite da se raspadaju, dodajte smjesi još brašna.
- Kuhajte njoke dok ne isplivaju. Voda će biti izrazito indigo plave boje.
- Zagrijte maslinovo ulje s kaduljom, listićima češnjaka i dodajte kuhane njoke. Kratko promiješajte i servirajte sa svježe mljevenim paprom i soli.
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Pročitajte i ove članke:
- Zdravi recepti s batatom: “Slatki krumpir” odličan je izvor vitamina A i vlakana, nemojte ga izbjegavati! Evo kako ga spremiti
- Pire od batata – uobičajeni pire na zdrav način
- Povrće iz pećnice: Preporuka je pojesti oko 400 g povrća dnevno! Nutricionistica donosi recepte za više povrća na vašem tanjuru.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja