Njoki od batata – jednostavni i brzo gotovi

Njoki od ljubičastog batata

Jednostavnije od ovog stvarno ne može. Brašno i batat. Količina potrebnog brašna ovisit će o vrsti batata kojeg koristite te načinu na koji radite od njega pire. Ja preferiram batat samo probušiti vilicom i  tako ga cijelog ispeći pa od njega napraviti pire s gnječilicom za krumpir te onda umiješati brašno i malo soli. Takav batat je manje mokar i zato vam treba manje brašna. Za rezultat dobijete njoke koji imaju dominantno jak okus po batatu.

Kako sam po prvi put u jednom domaćem opg-u nabavila ljubičaste batate (i jako se zaljubila) nije bilo nikakve sumnje što ću s njima. Tekstura takvog batata je još gušća od narančastog, a posebice bijelog i njoki su fino kompaktni, s jako malo brašna. 

Njoki od ljubičastog batata
Foto: Mare

Nikakav umak nisam htjela. Fino maslinovo ulje, domaći češnjak, kadulja, malo papra i fina crvena havajska sol. Odlično bi pasao i cvijet soli, ali nije nikakva drama koristite li običnu sol. 

Dakle, recept:

Sastojci:

  • 800 g ljubičastog batata,
  • 60 g manitoba brašna (može i klasično pšenično),
  • prstohvat soli.
Njoki od batata
Foto: Mare

Priprema:

  1. Batat operite i bez da gulite izbockajte vilicom i pecite na 200°C dok ne omekša. Ovisno o veličini batata vrijeme pečenja će varirati.
  2. Ogulite pečeni batat i zgnječite ga u pire, posolite i dodajte mu brašno postepeno.
  3. Zakuhajte vodu sa soli da spremno vrije dok mijesite i režete njoke jer možete mali dio isprobati da li vam je smjesa dobra. Ako vidite da se raspadaju, dodajte smjesi još brašna.
  4. Kuhajte njoke dok ne isplivaju. Voda će biti izrazito indigo plave boje :). 
  5. Zagrijte maslinovo ulje s kaduljom, listićima češnjaka i dodajte kuhane njoke. Kratko promiješajte i servirajte sa svježe mljevenim paprom i solju.
Ljubičasti batat
Foto: Mare

Dobar tek!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.25 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu