Cvijet soli – najcjenjenija vrsta soli, cijena i gdje kupiti

cvijet soli

Cvijet soli (franc. Fleur de sel) je tanki sloj kristalića soli koji se pojavljuju na površini mora i skupljaju se veoma polako. Cvijet soli je veoma dragocjena forma soli koja može biti dosta skuplja od obične jer se skuplja samo u određenim dobima dana i godine, a nema je mnogo.

Više o cvijetu soli pročitajte u nastavku članka. 

Cvijet soli – što je?

Cvijet soli ili Fleur de sel na francuskom je sol koja se formira kao tanki sloj listića na površini morske vode dok isparava. Naziv je dobila po naizgled cvjetnim uzorcima i kristalima koje formira. Smatra se da je cvijet soli najkvalitetnija i najzdravija vrsta soli, pa je tako poznata i kao „kavijar među solima“.

Najpoznatije mjesto uzgoja cvijeta soli je Francuska, a proizvodi se i u Hrvatskoj u solanama u Ninu i na otoku Pagu. Proizvodi se tijekom srpnja i kolovoza kada morska voda isparava pod utjecajem jarkog sunca.

Najčešće je bijele ili blijedo sive boje, a ponekad može imati i lagani rozi ton.

Cvijet soli – prikupljanje

Cvijet soli se prikuplja posebnom mrežicom s vrha morske vode. Većina drugih soli se prikuplja s dna gdje se taloži u obliku krupnih kristala. Povijesno jedine osobe koje su smjele prikupljati ovu sol su bile žene. Vjerovalo se da je cvijet soli toliko delikatan da ga treba prikupljati “nježniji” spol. 

Prikuplja se u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima kad nema vjetra, ističu stručnjaci iz ninske solane. Može se prikupljati jedino kada je vrijeme suho i sunčano. Nakon prikupljanja sol se stavlja u kutije i ostavlja na suncu kako bi se osušila.

Fleur de sol se nakon prikupljanja ne obrađuje ni procesira, već se direktno pakira i distribuira, isitču portugalski znanstvenici u radu objavljenom 2011. godine u časopisu Saline Systems. 

cvijet soli prikupljanje

Foto: Photospin

Cvijet soli – sastav

Ova sol je kvalitetnija jer je manje rafinirana pa stoga sadrži veći udio minerala. Okusom je manje slana jer sadrži manje natrijevog klorida (97%) u odnosu na uobičajenu kuhinjsku sol.

Sadrži i veću količinu vlage od obične soli – do 10% (za razliku od 0.5% u uobičajenoj soli). Vlaga omogućava kristalima da se spoje i formiraju oblike latica ili pahuljica.

Cvijet soli – zdravlje

Cvijet soli je ljekovit jer sadrži brojne minerale kao što su:

Ova vrsta soli u tragovima sadrži i jod, fosfor, brom, cink, natrij, mangan, bakar i silicij. Međutim, ti se minerali nalaze u tragovima i nema ih puno više nego u “običnoj” soli. 

Postoji još zanimljivih oblika soli koji su popularni u zadnje vrijeme, kao što je himalajska sol. Više o njoj pročitajte ovdje.

cvijet soli

Foto: Photospin

Cvijet soli – upotreba

Ova sol koristi se samo u posljednjem koraku pripreme jela kao začin za intenziviranje okusa. Cvijet soli se ne upotrebljava za kuhanje. Na vrućim jelima se brzo topi, a na hladnim jelima može imati i dekorativnu funkciju.

Često se koristi kao pojačivač okusa u namirnicama kao što su:

 • jaja,
 • riba,
 • meso,
 • povrće,
 • čokolada,
 • karamela.

Može se koristiti i za njegu lica i kože jer ne sadrži aditive i dodatke joda. Možete ju koristiti kao piling kako biste poboljšali cirkulaciju i odstranili mrtve stanice kože ili prilikom upale mišića.

Cvijet soli – cijena

Postupak dobivanja cvijeta soli je ručan pa je samim time i znatno skuplji od obične kuhinjske soli. Cijene ove soli se kreću između 30 i 40 kn za 100 g.

Cvijet soli – gdje kupiti?

Cvijet soli možete kupiti u dućanima zdrave prehrane ili direktno od solana. Cvijet soli možete kupiti na nekim od ovih mjesta:

 • Solana Nin – ninski cvijet soli, 30 kn (100 g),
 • Solana Pag  – cvijet soli, 50 kn (150 g),
 • Bio&bio – cvijet soli, 38 kn (100 g),
 • Cvijet soli DM – 50 kn (125 g).

Ako planirate koristiti samo cvijet soli u prehrani, morate pripaziti jer on nema dodane jodi. Jod se dodaje u sol koja se koristi u prehrani u zemljama gdje tlo nije bogato jodom, a takva je i Hrvatska. Jod je važan za rad mnogih organa u tijelu, a posebno štitnjače. 

Više o važnosti štitnjače pročitajte ovdje

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Ninski cvijet soli. (2019) Solana Nin.
 2. Balan, M. (2016) What are the benefits of fleur de sel? Quora.
 3. Rodrigues, C. M., Bio, A., Amat, F., Vieira, N. (2011). Artisanal salt production in Aveiro/Portugal – an ecofriendly process. Saline systems, 7, 3.

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu