Juha od suhih vrganja

Juha od vrganja

Donosim vam recept za krepku juhu od suhih vrganja kojoj sam pri serviranju dodala kockice starog kruha koje sam prepekla u tavici na malo bučinog ulja s orasima. To je već jako finu juhu učinilo još slasnijom pa iako nije neophodno, sugeriram da probate. 

Dilema koju najčešće susrećemo kad su u pitanju suhe gljive je da li koristiti vodu u kojoj su se namakale ili ne?

To je u konačnici vaš izbor i koliko imate povjerenja u način na koji su gljive sušene, skladištene, ali mogu vam reći što struka misli o tome.

Pritom mislim na informaciju koju sam našla u ilustriranoj enciklopediji gljiva: Biblija samoniklih gljiva s kuharicom, autora Peter Jordana, čiji urednik na hrvatskom jeziku je  poznati autoritet u gljivarskom svijetu prof.dr.sc. Romano Božac. Tu piše da se oživljavanje suhih gljiva vrši na način da ih se potopi 20 -ak minuta u toploj vodi, a vodu od namakanja sačuvajte i koristite za podlijevanje, baš poput temeljca.

Namakanje suhih vrganja
Foto: Mare

Pripazite da voda u kojoj potopite gljive ne bude vruća jer bi tada gljive bile još tvrđe. Eto, sada kad smo pokrili uvod, krenimo na recept.

Juha od suhih vrganja
Foto: Mare

Sastojci

  • 50 g suhih vrganja,
  • 1 luk,
  • 4 režnja češnjaka,
  • 50 g mrkve,
  • 50 g pastrnjaka,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • 1 srednje veliki batat,
  • 2 l povrtnog temeljca,
  • 1 šaka oraha,
  • 2 fete starijeg kruha,
  • 1 žlica bučinog ulja,
  • sol i papar,
  • svježi peršin ili vlasac.
Juha od vrganja s prepečenim kruhom
Foto: Mare

Priprema

  1. Gljive potopite 20-ak minuta u toploj, ali ne vrućoj vodi ( za više detalja pročitajte uvod).
  2. Na 2 žlice maslinovog ulja dinstajte sitno sjeckani luk, pastrnjak i naribanu mrkvu koje ste posolili.
  3. Dodajte batat narezan na male kockice te gljive koje ste ocijedili (vodu sačuvajte). Dodajte još jednu žlicu maslinovog ulja i kratko zapržite da se sve karamelizira zajedno s dinstanim povrćem.
  4. Podlijte vodom u kojoj su se gljive namakle, a kad ispari ulijte povrtni temeljac te na srednje jakoj vatri ostavite da se krčka dok batat i gljive ne omekšaju, a vi ste ujedno i zadovoljni s gustoćom juhe. Začinite paprom i po potrebi dodajte još soli.
  5. Na tavici zagrijte bučino ulje te fete kruha narežite na kockice koje ubacite na vruće ulje. Dodajte orahe i sve zajedno tostirajte par minuta.
  6. Pri serviranju pospite svježe sjeckani peršin ili vlasac te tostirane kockice kruha i orahe.

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.60 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu