Juha od suhih vrganja
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Donosim vam recept za krepku juhu od suhih vrganja kojoj sam pri serviranju dodala kockice starog kruha koje sam prepekla u tavici na malo bučinog ulja s orasima. To je već jako finu juhu učinilo još slasnijom pa iako nije neophodno, sugeriram da probate.
To je u konačnici vaš izbor i koliko imate povjerenja u način na koji su gljive sušene, skladištene, ali mogu vam reći što struka misli o tome.
Pritom mislim na informaciju koju sam našla u ilustriranoj enciklopediji gljiva: Biblija samoniklih gljiva s kuharicom, autora Peter Jordana, čiji urednik na hrvatskom jeziku je poznati autoritet u gljivarskom svijetu prof.dr.sc. Romano Božac. Tu piše da se oživljavanje suhih gljiva vrši na način da ih se potopi 20 -ak minuta u toploj vodi, a vodu od namakanja sačuvajte i koristite za podlijevanje, baš poput temeljca.
Pripazite da voda u kojoj potopite gljive ne bude vruća jer bi tada gljive bile još tvrđe. Eto, sada kad smo pokrili uvod, krenimo na recept.
Sastojci
- 50 g suhih vrganja,
- 1 luk,
- 4 režnja češnjaka,
- 50 g mrkve,
- 50 g pastrnjaka,
- 3 žlice maslinovog ulja,
- 1 srednje veliki batat,
- 2 l povrtnog temeljca,
- 1 šaka oraha,
- 2 fete starijeg kruha,
- 1 žlica bučinog ulja,
- sol i papar,
- svježi peršin ili vlasac.
Priprema
- Gljive potopite 20-ak minuta u toploj, ali ne vrućoj vodi ( za više detalja pročitajte uvod).
- Na 2 žlice maslinovog ulja dinstajte sitno sjeckani luk, pastrnjak i naribanu mrkvu koje ste posolili.
- Dodajte batat narezan na male kockice te gljive koje ste ocijedili (vodu sačuvajte). Dodajte još jednu žlicu maslinovog ulja i kratko zapržite da se sve karamelizira zajedno s dinstanim povrćem.
- Podlijte vodom u kojoj su se gljive namakle, a kad ispari ulijte povrtni temeljac te na srednje jakoj vatri ostavite da se krčka dok batat i gljive ne omekšaju, a vi ste ujedno i zadovoljni s gustoćom juhe. Začinite paprom i po potrebi dodajte još soli.
- Na tavici zagrijte bučino ulje te fete kruha narežite na kockice koje ubacite na vruće ulje. Dodajte orahe i sve zajedno tostirajte par minuta.
- Pri serviranju pospite svježe sjeckani peršin ili vlasac te tostirane kockice kruha i orahe.
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja