Batela – slatki čokoladni namaz od batata

Batela - namaz od čokolade

Ima već skoro dvije godine otkako je slatki kremasti namaz, nekima poznat pod imenom Batela postao popularan u Hrvatskoj, a na stranim stranicama, posebice onima sa zdravim receptima nalazi se i puno dulje.

Radi se o namazu koji već na prvu žlicu osvaja i najskeptičnije, a takvih uvijek ima kada se u desertima nalazi povrće. Recepata ima mnogo, no svi se vrte oko batata, najčešće narančastog, ali i bijelog za bijelu verziju, te čokolade s visokim udjelom kakaa.

Namaz od batata i čokolade
Foto: Mare

Najčešće zaslađivači nisu ni potrebni, no ako koristite jako gorku čokoladu, a želite si malo jače zasladiti namaz slobodni ste dodati neki od sirupa poput javorovog, agavinog, datulje ili nešto po vašoj želji. Isto tako, možete se igrati omjerima batata i čokolade, a odlične kombinacije su i kad umiješate maslac od lješnjaka, badema, chilli papričice, maslac od kikirikija ili, poželite li hrskaviji okus u već gotov namaz dodajte sjeckane orašaste plodove.

Ja sam se odlučila za sjeckane, tostirane lješnjake, a osim samog recepta koji je zaista i brz i lagan, na fotografijama donosim nekoliko ideja s čime servirati namaz. Da vam budem iskrena, ja ga pojedem na žlicu i tako sam najsretnija, ali odličan je i na kruh, kao krema za kolače, torte, punjenje za buhtle, krafne ili na prepečenac i krekere.

Krafne s batelom
Foto: Mare

Potreban vam je narančasti batat od kojeg treba napraviti pire, a savjetujem vam da batat ispečete cijelog u kori u pećnici. Nedavno sam isprobala s kuhanim na pari i nije loše, no pečenjem se iz batata isuši mnogo više vode i tako u batatu koncentracija njegovog šećera bude jača. Također, potrebna vam je tamna čokolada sa što većim udjelom kakaa i lješnjaci, a po želji i datulje.

Sastojci za namaz od batata

Sastojci za Batelu
Foto: Mare

Količine su sljedeće:

  • 800 g narančastog batata,
  • 200 g tamne čokolade s visokim udjelom kakaa,
  • 1 šaka lješnjaka,
  • 3-4 datulje (po želji).

Priprema

  1. Batat ispecite u kori u pećnici, a prethodno ga samo na nekoliko mjesta probušite vilicom. Temperatura pećnice neka bude oko 200°C, a vrijeme će ovisiti od veličine batata. Ne brinite ako batat izvana pocrni, kad maknete koru naići ćete na predivan kremasti narančasti batat.
  2. Čokoladu otopite na pari, a lješnjake kratko tostirajte u tavi te tople ogulite trljanjem u krpi. Isjeckajte ih na veličinu po želji.
  3. Pečeni batat ogulite, a narančasto „meso“ zajedno s otopljenom čokoladom te datuljama (ako želite slađe) ubacite u blender i blendajte do kremaste teksture. Možete koristiti i štapni mikser, ali onda umjesto datulja koristite neki od tekućih zaslađivača poželite li slađi namaz.
  4. Dok je topao, namaz je mekši, a čim se ohladi se stvrdne. Možete ga naknadno grijati poželite li servirati toplog uz churrose, recimo. Možete njime namazati američke krafne pa ih uvaljati u kokice amaranta, a želite li da tekstura bude više desertna slobodno ga razrijedite malo s biljnim mlijekom po želji.

Svima koji slave želim slatko Valentinovo, a ostalima u slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.71 / 5   14

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu