Dekoracije za Uskrs: Probudite kreativnost i ukrasite svoj dom motivima zečića, pilića i jaja. Evo nekoliko jednostavnih i zabavnih ideja!

Dekoracije za Uskrs

Dekoracije za Uskrs obilježene su motivima zečića, pilića i jaja, a pastelne boje dodatno upotpunjuju uskrsni ugođaj. Kako bismo vam olakšali ukrašavanje za Uskrs, donosimo različite ideje za ukrašavanje stola, doma i hrane te ideje kako napraviti uskršnje dekoracije.

Dekoracije za Uskrs – ideje

Uskrsne dekoracije za dom najčešće se prave u motivima zečeva, pilića, jaja i cvijeća, a ukrasiti možete različite dijelove doma. Ukrašavanje doma za Uskrs može podrazumijevati ukrašavanje stola i hrane te vanjsko dekoriranje kuće, kao što su ukrašavanje vrta i vrata.

U nastavku vam donosimo kako dekorirati stol za Uskrs, ideje za dekoracije vrata te ideje za uskršnje dekoracije hrane.

Dekoracija stola za Uskrs
FOTO: Shutterstock
Dekoracije za uskrsni stol
FOTO: Shutterstock

Dekoracija stola za Uskrs

Stol za Uskrs najčešće se dekorira šarenim bojama i svježim cvijećem, a uskrsnom ugođaju stola doprinose i različite uskrsne dekoracije za stol.

Uređivanje stola za Uskrs započnite stavljanjem prozračnog stolnjaka u bijeloj boji ili s motivima pastelnih boja. Na sredinu stola možete staviti vazu sa svježim proljetnim cvijećem, kao što su tulipani. Odaberite boje cvijeća koje se slažu s bojama na vašem stolnjaku i s bojama ostalih uskrsnih dekoracija.

Grana za Uskrs
FOTO: Shutterstock

Umjesto svježeg cvijeća na sredinu stola možete staviti i granu određene biljke. Kao ukrasnu granu za Uskrs možete koristiti grane cica mace, forzicija ili badema.

Grana za Uskrs može stajati samostalno u vazi ili je možete uklopiti u vazu sa svježim cvijećem. O grančice također možete objesiti uskrsne pisanice.

Dekoracije za uskrsni stol možete napraviti od platnenih ili papirnatih ubrusa, na način da ih oblikujete u zečiće i postavite ih na tanjure. U nastavku se nalazi video u kojem je prikazana jedna od metoda kojom možete oblikovati ubruse u zečiće.

Uskrsne dekoracije od drveta u obliku zečića ili jaja mogu biti lijepi podsjetnik na Uskrs, a možete ih postaviti na stol ili na druga mjesta u kući (kao što su ormarići i stalci).

Dekorirana jaja također mogu služiti kao uskrsni ukrasi za stol, a više o ukrašavanju jaja saznat ćete u nastavku. Dekorirana jaja, tj. pisanice možete staviti na stol u prigodnu zdjelicu, košaricu ili gnijezdo.

Vanjske dekoracije za Uskrs
FOTO: Shutterstock
Ukrašavanje kuće za Uskrs
FOTO: Shutterstock

Vanjske dekoracije za Uskrs

Ukrašavanje kuće za Uskrs možete proširiti i na vanjski dio kuće te ukrasiti vrata i vrt. Ako imate vrt, potražite veće figurice za Uskrs u obliku zeca koje su prigodne za vanjski prostor. Dekoracije za Uskrs za vrt često se mogu kupiti u obliku figurice na štapiću, čime se mogu jednostavno zabosti u zemlju.

Uređivanje vrta uskršnjom tematikom posebno je zabavno za djecu, pogotovo ako kreću u potragu za uskrsnim jajima u vrtu i kući.

Uskrsne dekoracije za vrata
FOTO: Shutterstock

Dekorirati možete i vanjska vrata (ili vrata dječje sobe). Uskrsne dekoracije za vrata možete napraviti sami u obliku prigodnih vjenčića.

  • Uskrsni vijenac u obliku zeca – zalijepite bijele pompone u krug kako biste oblikovali vijenac. Na vrh vijenca možete zalijepiti zečje uši napravljene od kartona ili platna.
  • Uskrsni vijenac od plastičnih pisanica – na okruglu formu za vijenac zalijepite mnoštvo šarenih pisanica.
  • Uskrsni vijenac od cvijeća – od pravog ili plastičnog cvijeća možete napraviti prekrasni šareni vijenac koji je prigodan za Uskrs.
Uskrsni vijenac
FOTO: Shutterstock
Uskrsne dekoracije - uradi sam
FOTO: Shutterstock

Uskrsne dekoracije – uradi sam

Sami možete napraviti brojne figurice za Uskrs koje će dodatno doprinijeti uskršnjoj tematici u vašem domu. “Uradi sam” dekoracije za Uskrs mogu biti i zabavan projekt za cijelu obitelj u kojem mogu sudjelovati i djeca i odrasli.

Osim izrade vijenaca, pisanica i ubrusa u obliku zečeva, dekoracije za ukrašavanje doma za Uskrs možete napraviti i od papira. Dekoracije za Uskrs od papira možete napraviti u obliku jaja, cvjetova ili zečeva, a možete napraviti i papirnate košarice za jaja. Dekoracije od papira u obliku jaja ili zečeva mogu stajati samostalno ili obješene na zid ili vrata.

U nastavku se nalazi video s uputama kako napraviti uskršnje jaje od papira.

Dekoracija hrane za Uskrs

Tradicionalna uskršnja hrana su jaja, rotkvice, mladi luk, kuhana šunka i pince ili pogače. Navedena hrana na stolu sama po sebi već daje poseban uskršnji ugođaj.

Pročitajte članke:

Dekoracija hrane za Uskrs
FOTO: Shutterstock
Uskrsne dekoracije za djecu
FOTO: Shutterstock

Za dodatan uskršnji ugođaj možete napraviti kolače te ih ukrasiti motivima zečeva ili mrkvi. Kolače možete napraviti i u kalupima u obliku zečeva ili keksiće oblikovati uz pomoć metalnog izrezivača u obliku zeca. Također možete napraviti muffine i staviti ih u papirnate kalupe s uskršnjim motivima.

Hranu kao što su jaja možete staviti u prigodne uskršnje košarice, a sama jaja dekorirati šarenim bojama. Isto tako, čokoladna jaja i zečevi mogu poslužiti kao uskrsne dekoracije za djecu koja će ih obradovati motivima, ali i okusom.

Uskrsna jaja - dekoracija
FOTO: Shutterstock
Dekoracije za uskrsni ugođaj
FOTO: Shutterstock
Pisanice
FOTO: Shutterstock

Uskrsna jaja – dekoracija

Ukrašena jaja tj. pisanice su najpopularnije dekoracije za uskrsni ugođaj. Jaja možete dekorirati ispražnjena, na način da napravite rupe na vrhovima jaja i ispušete jaja u posudu (koja možete onda upotrijebiti za pripremu kolača). Jaja također možete prvo skuhati, pa dekorirati, ali ako ih namjeravate jesti, pripazite da ne stoje predugo na sobnoj temperaturi.

Pročitajte članak “Kuhanje jaja – saznajte kako savršeno skuhati jaja“.

Postoje brojne metode ukrašavanja jaja – od upotrebe prirodnih bojila kao što su kore od luka do upotrebe komercijalnih boja za jaja. Pisanice možete oslikati motivima Uskrsa uz pomoć kista i tempera ili vodenih boja. Jaja također možete ukrasiti tehnikom dekupaž, koristeći papirnate ubruse s uskršnjom tematikom.

Prazne ljuske od jaja
FOTO: Shutterstock
Uskršnje dekoracije
FOTO: Shutterstock

Prazne ljuske od jaja također možete iskoristiti za različite uskršnje dekoracije. Važno je samo da je većina ljuske očuvana te da je napravljen otvor na vrhu. Prazne ljuske od jaja mogu poslužiti kao:

  • mala vaza za cvjetiće
  • svijeća ili držač za svijeću
  • “teglica” sa zemljom za male biljke.

Kako bi dekoracije od jaja stajale samostalno, možete ih staviti u porculanski ili drveni stalak za kuhana jaja. Također možete izrezati držač od kartonske kutije za jaja i obojati ga u prigodnu boju.

Dekoracije za Uskrs - prodaja
FOTO: Shutterstock

Dekoracije za Uskrs – prodaja

Dekoracije za Uskrs, kao i boje za pisanice i uskrsne ukrase za kolače možete kupiti u trgovinama kao što su Konzum, Pepco, TEDi, Bima Shop i webshop Sve i svašta.

Savjete za vegane i vegetarijance potražite u članku “Kako proslaviti Uskrs bez jaja i mesa?“.

Pročitajte članak:

Članak objavljen:
  1. Garrity, A. i Thomas, M. (2023). 70 Easter Decoration Ideas to DIY and Celebrate Spring. Good Housekeeping.
  2. Sullivan, C. i Hurwitz, K. (2022). 70 Adorable DIY Easter Decorations to Help Welcome Spring. Woman’s Day.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu