Proljetno cvijeće: Evo koje staviti na balkon, a koje je prigodnije za vrt

Proljetno cvijeće

Proljeće obilježava buđenje prirode – od cvrkuta ptica do procvjetalih biljaka koje ukrašavaju krajolik i ispunjaju zrak prekrasnim mirisima. Rascvjetalo proljetno cvijeće može probuditi i vaš balkon ili vrt, a opcija imate mnogo.

Kako biste lakše odabrali cvijeće koje odgovara vašem prostoru, donosimo vam ideje za cvijeće koje možete staviti na balkon, ali i cvijeće koje je prigodnije za vrt.

Proljetno cvijeće za balkon
FOTO: Shutterstock

Proljetno cvijeće za balkon

Proljetno cvijeće za balkone bira se ovisno o tome koliko vaš balkon dobiva sunca. Različito cvijeće ima različite potrebe za suncem, stoga je vrlo važno razmotriti dobiva li vaš balkon puno direktnog sunca ili se većinom nalazi u hladovini.

Ako je vaš balkon većinom u hladovini, proljetno balkonsko cvijeće koje dolazi u obzir je:

  • begonije
  • fuksije
  • primorske češljike
  • torenije.
Proljetno cvijeće za balkone
FOTO: Shutterstock

S druge strane, ako vaš balkon dobiva puno sunca, imate puno više opcija. Vaš osunčani balkon mogu krasiti:

Proljetno cvijeće u teglama možete staviti na pod ili stolić na balkonu. Također se možete odlučiti za viseće tegle koje će krasiti zid vašeg balkona ili tegle koje stoje na ogradi balkona.

Proljetno cvijeće u teglama
FOTO: Shutterstock

Proljetno cvijeće u saksijama na balkonu također može biti dosta teško, ovisno o materijalu. Važno je znati koliku težinu vaš balkon može podnijeti te birati tegle od lakših materijala.

Proljetno cvijeće - trajnice
FOTO: Shutterstock

Proljetno cvijeće – trajnice

Kod proljetnog cvijeća za balkon postoji pitanje što napraviti s cvijećem kada dođe zima. Odgovor na ovo pitanje ovisi o tome imate li na balkonu jednogodišnju biljku ili trajnicu. Kod jednogodišnjih biljaka morat ćete svaku sezonu iznova ukrašavati balkon novim cvijećem.

Međutim, možete se odlučiti i na biljke trajnice koje će dogodine iznova probuditi vaš balkon. Neke trajnice mogu na balkonu preživjeti zimu, dok god se nalaze u teglama s dobrim sustavom odvodnje. Neke trajnice koje će nekoliko godina ukrašavati vaš balkon su ivančica i mandevilla

Proljetno cvijeće - lukovice
FOTO: Shutterstock
Proljetno cvijeće u saksijama
FOTO: Shutterstock

Proljetno cvijeće – lukovice

Lukovice su također odličan odabir za cvijet koji će krasiti vaš balkon, zato što ne puštaju dugo korijenje pa mogu biti posađene u tegle. Možete se odlučiti za lukovice kao što su narcisi, tulipani ili zumbuli, koji dolaze u različitim bojama i pružaju prekrasan miris.

Lukovice također vrlo jednostavno možete presaditi u vrt kada prođe njihovo vrijeme cvatnje.

Proljetno cvijeće za vrt
FOTO: Shutterstock

Proljetno cvijeće za vrt

Proljetno vrtno cvijeće od iznimne je važnosti za kukce oprašivače, kao što su leptiri i bumbari, koji se nakon zimske hibernacije bude i u potrazi su za nektarom i peludi. Stoga ćete sadnjom proljetnog cvijeća u vrtu dobiti ne samo vrt koji izgleda i miriše prekrasno, već ćete učiniti i iznimno korisnu stvar za prirodu.

Prije odabira cvijeća za vrt razmislite kakav izgled vrta želite.

Možete odabrati sve različite boje cvijeća i upustiti se u potpuno šarenilo proljeća ili možete odabrati 2 – 3 boje i pridržavati se njih, kako bi vaš vrt imao tematski izgled.

Najljepše proljetno cvijeće
FOTO: Shutterstock
Proljetno vrtno cvijeće
FOTO: Shutterstock

U vrt možete posaditi mnoštvo različitog proljetnog cvijeća, a najljepše proljetno cvijeće za vaš vrt može biti neka od sljedećih opcija:

Prvo proljetno cvijeće
FOTO: Shutterstock
Proljetno šumsko cvijeće
FOTO: Shutterstock

Prvo proljetno cvijeće, poput visibaba, potočnica, narcisa i jaglaca, također može krasiti vaš vrt. Ovo proljetno šumsko cvijeće (proljetno cvijeće u šumi) ne samo da izgleda prekrasno, već će vam i njihovo cvjetanje nagovijestiti dolazak toplijih dana.

Magnolija
FOTO: Shutterstock

Ako imate veći vrt, možete se odlučiti i na stabla koja u proljeće procvjetaju, kao što su magnolija i stablo trešnje.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. 20 of the best spring flowers. (2022). BBC Gardeners’ World Magazine.
  2. Doyle, S. (2021). 17 Beautiful Flowers for Small Balcony Gardens. Gardening.org.
  3. McIntosh, J. (2021). Balcony Gardening for Beginners. The Spruce.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu