Jaglaci: Tako jednostavne, a divne trajnice s posebnom simbolikom! Evo kako brinuti o njima i ukrasiti vrt, balkon ili unutrašnjost doma

Jaglaci su nisko rastuće trajnice

Jaglaci su nisko rastuće trajnice koje pripadaju rodu Primula. Cvjetaju u rano proljeće, a cvjetovi mogu biti različitih oblika i boja. Vrlo su jednostavni za održavanje te mogu krasiti vaš vrt, balkon ili unutrašnjost doma.

Uz jaglac se vezuje određena simbolika, a zbog cvatnje u proljeće, najčešće označava mladu ljubav i privrženost. Više o simbolici jaglaca, kao i njihovoj sadnji i uzgoju saznajte u nastavku.

Jaglaci – simbolika

Jaglaci su među prvim cvjetovima koji procvjetaju u proljeće, stoga se smatra da jaglac simbolizira mladost i mladu ljubav.

Simbol jaglaca vezuje se i uz poklone, pa tako, ako nekome poklonite jaglac, time pokazujete privrženost toj osobi i smatra se da poručujete da ne možete živjeti bez njih.

Kako izgleda jaglac
FOTO: Shutterstock

Kako izgleda jaglac?

Jaglac je nisko rastući cvijet koji raste u grmolikom obliku. Cvijet jaglaca može biti različitih boja i oblika, ali najpoznatiji je cvijet s pet latica koje poprimaju žutu boju prema sredini.

Cvijet jaglaca najčešće je ljubičaste, bijele, crvene ili ružičaste boje.

Jaglaci - sadnja
FOTO: Shutterstock

Jaglaci – sadnja

Uzgoj jaglaca iz sjemena smatra se zahtjevnim iz razloga što je potrebno postići određene uvjete koji se teško postižu u zatvorenom prostoru. Naime, kako bi jaglac izrastao iz sjemena potrebno je da temperatura bude između 4 – 10 °C. Iz ovog razloga preporučuje se da kupite cvijet koji onda možete dalje propagirati.

Ako ipak odlučite posaditi jaglac iz sjemena, u zatvorenom prostoru sadi se tijekom zimskih mjeseci. Kada malo proklijaju, jaglaci se mogu presaditi u vrt. Ako jaglac želite odmah posaditi u vrt iz sjemena, to je najbolje napraviti tijekom jeseni. S druge strane, ako kupujete jaglac dok je mala biljka, posadite ga u vrt ili veću teglu tijekom proljeća.

Jaglaci se najčešće kupuju prije nego procvjetaju, kada su pupoljci zatvoreni, kako biste što duže uživali u njihovim cvjetovima. Period cvatnje za jaglace traje do šest tjedana.

Propagiranje jaglaca je vrlo jednostavno, a potrebno ga je samo pred kraj ljeta (kada cvatnja završi) izvaditi iz teglice i odvojiti biljke. Posadite ih ponovno zasebno i dobit ćete nove jaglace.

Jaglaci - održavanje
FOTO: Getty Images

Jaglaci – održavanje

Jaglaci ne zahtijevaju pretjeranu brigu, a uz adekvatnu njegu jaglaci mogu živjeti i do pet godina.

Kod jaglaca je najvažnije da ih redovito zalijevate. Zemlja u kojoj se jaglaci nalaze ne smije biti presuha ni natopljena vodom. Kada zalijevate jaglace, zalijevajte zemlju u kojoj se nalaze, a ne direktno lišće i cvijeće. Također je važno da jaglaci u tegli imaju dobru odvodnju kako biste izbjegli propadanje korijena.

Važno je jaglac smjestiti na mjesto gdje će dobivati djelomično, a ne direktno sunce. Tijekom najtoplijeg dijela dana idealno je da su smješteni u hladu. Najbolje uspijevaju na dnevnoj temperaturi ispod 25 °C, a noćnoj 10 – 15 °C, stoga ih smjestite u hladniji dio doma.

Jaglaci na balkonu, kao i jaglaci u vrtu mogu biti prekrasan ukrasni cvijet, ali pobrinite se da nisu na direktnom suncu.

Jaglaci na balkonu
FOTO: Shutterstock
Jaglaci u vrtu
FOTO: Getty Images
Jaglaci u tegli
FOTO: Shutterstock

Jaglaci u tegli mogu vrlo brzo postati vezani korijenom za teglicu, osim ako ih redovito (jednom po sezoni) ne presađujete ili propagirate.

Jaglaci rijetko imaju štetočine, ali ponekad se na njima mogu pojaviti puževi ili paukove grinje, pogotovo kada su izloženi prevelikoj toplini.

Imajte na umu da su jaglaci toksični za ljubimce kada se konzumiraju. Stoga ako imate ljubimce koji vole isprobavati vaše biljke, jaglace držite izvan njihovog dohvata.

Jeste li znali da jaglaci imaju i ljekovita svojstva? Pročitajte članke:

Jaglaci - prodaja
FOTO: Shutterstock

Jaglaci – prodaja

Kao što smo već naglasili, jaglace je najbolje kupiti prije nego procvjetaju kako biste što duže uživali u njihovom cvijetu. U ovom slučaju vjerojatno nećete znati koje boje će vaš cvijet biti pa, ako imate preferencije za boju cvijeta, kupite već procvjetali jaglac.

Jaglac u tegli možete kupiti u vrtnim centrima, supermarketima ili, u nekim slučajevima, na tržnici.

Jaglaci – cijena

Jaglaci se prodaju kao sadnice, u teglicama, a najčešće koštaju između 0,50 i tri eura po sadnici.

Pročitajte članke:

Članak objavljen:
  1. Tilley, N. (2023). Growing Primrose – Primrose Plants In Your Garden. Gardening Know How.
  2. Oliver, R. (2022). Growing Primroses: Where, When & How To Plant Primrose Flowers. Beyond Ordinary.
  3. Iannotti, M. (2022). How to Grow and Care for Primroses. The Spruce.
  4. Evans, L. (2021). Ultimate Guide to Primrose Flower Meaning. Petal Republic.

 

 

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu