Narcise: Jednostavne, a tako posebne! Evo zašto imaju svoj dan i kako brinuti o njima

Narcise

Narcise (lat. Narcissus) su među prvim cvjetovima koji proviru u proljeće, što ih čini pravim vjesnikom proljeća i simbolom buđenja i novih početaka. Karakteristični su po cvijetu koji je najčešće žute boje, a s obzirom da su jednostavni za održavanje, preporučuju se početnicima.

Uz cvijet narcis vezuju se različita značenja, o čemu možete saznati u nastavku.

Narcis cvijet – značenje

Pojam narcis dolazi iz grčke mitologije, prema kojoj se mladić Narcis zaljubio u svoj odraz u jezeru. Opčinjen onime što je vidio, Narcis nije mogao odvratiti pogled sa svojeg odraza te je umro, a na njegovom mjestu izrastao je cvijet narcis.

Priča o Narcisu inspirirala je brojna umjetnička djela, a iz nje je proizašao i psihološki termin narcizam, kojim se opisuje poremećaj ličnosti karakteriziran samoljubljem.

Dan narcisa
FOTO: Shutterstock

Dan narcisa – prevencija i rano otkrivanje raka dojke

Prve subote proljeća obilježava se Dan narcisa, posvećen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Na ovaj dan se u sklopu humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje prodaju narcise, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

U kontekstu prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, cvijet narcisa je odabran kao simbol proljeća i buđenja života i nade.

Rano otkrivanje raka dojke povećava vjerojatnosti uspješnog liječenja, stoga je informiranje o ovoj bolesti iznimno važno. Više o raku dojke pročitajte u članku “Simptomi raka dojke: Liječnik otkriva kako prepoznati rak dojke kod žena i kod muškaraca“.

Vrste narcisa
FOTO: Shutterstock

Vrste narcisa

Iako najčešće viđamo narcise sa žutim cvjetovima ili bijeli narcis, postoji zapravo više od 40 vrsta narcisa, a dijele se prema obliku i boji. Neke od poznatijih vrsta su:

 • trubasti narcis
 • krupno krunasti narcis
 • sitno krunasti narcis
 • višestruki narcis
 • narcis Triandrus
 • narcis nalik ciklami
 • narcis Jonquilla
 • višecvjetni narcis
 • pjesnički narcis
 • patuljasti narcis.
Narcise - sadnja
FOTO: Shutterstock

Narcise – sadnja

Lukovice narcise sade se tijekom jeseni, od kolovoza do listopada. Prilikom kupnje lukovice koju ćete posaditi odaberite onu koja je velika i čvrsta.

Lukovicu narcise posadite na način da je šiljasti dio lukovice okrenut prema gore. Lukovice se sade na 7 – 15 cm dubine, tj. na dubinu koja je 2 – 3 puta veća od lukovice. Ako sadite više lukovica, ostavite malo mjesta među njima, idealno oko 10 cm razmaka.

Sadnja narcisa u tegle također je moguća, ali pobrinite se da teglica u kojoj se cvijet nalazi ima dobru odvodnju.

Važno je za napomenuti da je narcis otrovan za životinje, stoga ga držite izvan dohvata ljubimaca.

Sadnja narcisa u tegle
FOTO: Shutterstock

Kada presaditi narcise?

Jednom kada cvijet uvene, lukovicu možete izvaditi i sačuvati za sljedeću sezonu ili je ostaviti u zemlji. Ako lukovicu ostavite u zemlji, ona će se sama razmnožiti i pojavit će se male lukovice uz nju.

Ako odlučite presaditi lukovicu narcisa, to je najbolje napraviti nakon što lišće biljke požuti i uvene, kako bi nahranilo same lukovice.

Lukovicu je potrebno izvaditi iz zemlje i spremiti je u papirnatu vreću, na suho i hladno mjesto do sljedeće sezone. Najesen izvadite lukovicu iz papirnate vreće i ponovno je posadite.

Narcis – zalijevanje i održavanje

Narcisi nisu zahtjevni za održavanje, stoga se ovaj cvijet smatra idealnim za početnike.

Narcise trebaju puno sunca. Stoga ih posadite na mjesto gdje mogu dobiti direktnu sunčevu svjetlost. Pa tako narcise u tegli možete smjestiti na prozor.

Narcis - zalijevanje i održavanje
FOTO: Shutterstock

Potrebno ih je redovito zalijevati, otprilike jednom tjedno tijekom jeseni i proljeća. Najbolji indikator za zalijevanje je vlažnost zemlje – ako je zemlja suha, potrebno je zaliti biljku.

Narcise – cvatnja

Narcise cvatu samo jednom u sezoni, tijekom proljeća. To znači da jednom kada latice otpadnu i cvijet se osuši, lukovicu možete iskopati i sačuvati na suhom mjestu do sljedeće sezone.

Najčešće možemo vidjeti žuti ili bijeli narcis, ali cvijet narcisa također može biti narančaste, crvene ili roza boje. Cvijet narcisa također može biti dvobojan, a najčešće se radi o kombinaciji žute i bijele boje.

Narcise lukovice - prodaja
FOTO: Shutterstock

Narcise lukovice – prodaja

Lukovice narcisa možete kupiti u vrtnim centrima, a cijena im se kreće između 2,89 – 3,50 eura. Prilikom kupovine lukovice odaberite one koje su čvrste i velike.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Cartwright, M. (2023). Narcissus. World History Encyclopedia.
 2. Iannotti, M. (2023). How to Grow Daffodils. The Spruce.
 3. Dan narcisa. (2022). HZJZ.
 4. Daniels, E. (2021). Daffodil Care Guide: How to Care for Daffodils + Growing Tips. ProFlowers.
 5. Narcis. Priroda i biljke.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu