Vrijesak: Znamo kako održavati ljekoviti grm iza kojeg se krije posebna simbolika vezana uz listopad

Vrijesak

Vrijesak (lat. Calluna vulgaris) je nisko rastući zimzeleni grm. Ova trajnica može narasti 20 – 50 cm u visinu, a zbog svoje otpornosti može krasiti i vrt i dom. Cvjeta sredinom ljeta i početkom jeseni, a vrijesak cvijet je najčešće ljubičaste, ružičaste ili bijele boje.

Vrijesak je porijeklom iz Europe, dok se u dijelovima SAD-a, Kanade, Novog Zelanda i Australije smatra invazivnom vrstom iz razloga što narušava mogućnost rasta domaćih vrsti biljaka.

Više o ljekovitosti vrijeska, kako ga posaditi i održavati saznajte u nastavku.

Vrijesak - ljekovitost
FOTO: Shutterstock

Vrijesak – ljekovitost

Smatra se da vrijesak ima određena ljekovita svojstva, pa se koristi i konzumira na nekoliko načina. Kada je u pitanju vrijesak, čaj je jedan od najpoznatijih oblika koji se koristi u ljekovite svrhe.

U narodnoj austrijskoj medicini čaj od vrijeska koristi se za liječenje poremećaja povezanih s bubrezima i urinarnim traktom. Prema istraživanju objavljenom 2013. godine u časopisu Journal of Ethnopharmacology, pokazano je da je ekstrakt vrijeska, kao i određeni drugi biljni ekstrakti, povezan s protuupalnim procesima.

Vrijesak – med

Med od vrijeska smatra se jednom od najdragocjenijih vrsta meda. Ima karakterističan snažan okus te se ističe da ima brojna ljekovita svojstva.

Više o ljekovitosti vrijeska i pripremi čaja možete saznati u članku “Vrisak (biljka i čaj) – ljekovitost i upotreba“.

Vrijesak - sadnja
FOTO: Shutterstock

Vrijesak – sadnja

Vrijesak se sadi u rano proljeće ili jesen te ga možete posaditi iz sadnice vrijeska ili iz sjemena.

Ako želite posaditi vrijesak, uzgoj na najjednostavniji način je sadnja vrijeska iz sadnice. Kada kupite vrijesak u obliku sadnice, možete ga premjestiti u novu teglu, na dubinu od maksimalno 30 cm, ili u vrt.

Ako želite posaditi vrijesak iz sjemena, potrebno ga je posijati na dubinu od jednog centimetra te pokriti zemljom. Sjeme vrijeska klije na 10 °C, a rezultati počinju biti vidljivi nakon 7 – 10 dana.

Kako održavati vrijesak
FOTO: Shutterstock

Kako održavati vrijesak?

Vrijesak je poprilično otporna biljka koja može preživjeti i na –20 °C. Ne zahtijeva puno za održavanje, a možete ga držati u stanu, na balkonu ili u vrtu.

Dok je vrijesak mlad, potrebno ga je češće zalijevati kako bi se korijen razvio, a kada biljka sazre (obično nakon godinu dana), potrebno ga je zalijevati 1 – 2 puta tjedno. Važno je da je zemlja uvijek malo vlažna, ali nemojte pretjerivati s vodom iz razloga što to može dovesti do gnjiljenja korijenja.

Vrijesak preferira kiselo, pjeskovito ili ilovasto tlo koje je dobro drenirano. Možete ga staviti na mjesto na kojem će dobivati punu sunčevu svjetlost ili u djelomični hlad.

Ako držite vrijesak u stanu, stavite ga na mjesto blizu prozora, gdje može dobivati sunčevu svjetlost. Imajte na umu da vrijesak teže uspijeva u zatvorenom prostoru zbog grijanja koje isušuje prostor. Vrijesak na balkonu ili u vrtu je idealan način da ukrasite vanjski prostor i pružite ovoj biljci uvjete koji su joj potrebni. Možete ga držati u tegli, a često se slaže s drugim biljkama u kamenjaru.

Ako želite održavati grmoliki oblik vrijeska, u proljeće nakon cvatnje možete orezati mlade grane.

Vrijesak - cijena
FOTO: Shutterstock

Vrijesak – cijena

Vrijesak u tegli možete kupiti na tržnici ili u vrtnim centrima. Sadnica vrijeska najčešće košta između 2 i 4 eura, ovisno o veličini i starosti biljke.

Vrijesak – značenje i simbolika

U Škotskoj se smatra da bijeli vrijesak donosi sreću, pa se grančice često prodaju kao amajlije ili stavljaju u svadbene bukete.

Osim što se smatra simboličnim u Škotskoj u kojoj raste u obilju, vrijesak s ljubičastim cvjetovima je jedan od dva nacionalna cvijeta Norveške.

U Hrvatskoj se vrijesak vezuje uz listopad, Mjesec borbe protiv raka dojke. Naime, Dan borbe protiv raka dojke, kojim se nastoji educirati žene i podići svijest o toj bolesti uopće, već se nekoliko godina obilježava humanitarnom akcijom prilikom koje se od prodaje vrijeska prikupljaju sredstva za oboljele od raka dojke.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu