Vrisak (biljka i čaj) – ljekovitost i upotreba
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Vrisak ili čubar (lat. Satureja montana L.) polugrmovita je biljka rasprostranjena na području oko Mediterana, u Aziji i nekim dijelova SAD-a. U Hrvatskoj je osobito zastupljena na području Like, Gorskog kotara i Primorja.
Postoji preko 200 vrsta vriska, a najpoznatije u Hrvatskoj su:
- vrtni vrisak (Satureja hortensis),
- primorski vrisak (Satureja montana),
- planinski vrisak (Satureja subspicata).
Za pripremu čaja najčešće je korišten i dostupan primorski vrisak.
Latinski naziv Satureja znači ugodnog mirisa i okusa. Vrisak se koristio još u doba Rimljana kao začin. Drugi dio latinskog naziva biljke, montana, znači planinski. Vrisak upravo raste na sunčanim krškim obroncima i u pukotinama stijena.
U prehrani ljudi koristi se cijeli nadzemni dio biljke prije ili tijekom cvatnje – kao začin ili čaj. Od vriska se proizvodi i eterično ulje.
Može nastati pomutnja kada se spominju vrisak i vrijesak. To su dvije različite biljke. Pravi vrijesak, latinskog naziva Calluna vulgaris, zaštićena je biljka rasprostranjena na područjima Europe i Male Azije. Njegovi cvjetovi su ružičaste do ljubičaste boje, za razliku od bijelih cvjetova vriska. Također, ima drugačije sastojke i učinke na ljudski organizam.
Vrisak čaj – ljekovitost i nuspojave
U narodnoj medicini diljem svijeta cvjetovi, lišće, stabljika i sjemenke vriska koriste se za tretiranje:
- grčeva u probavnom sustavu,
- mučnine,
- dijareje,
- povišene temperature,
- bolova u mišićima,
- zaraznih bolesti,
- nadutosti,
- kao laksativ,
- kao diuretik.
Vrisak je biljka iznimno bogata bioaktivnim spojevima s protuupalnim, antimikrobnim i antioksidacijskim učincima. Neki bioaktivni spojevi prisutni u vrisku su:
- monoterpeni – timol, karvakrol, cimen,
- flavonoidi,
- tanini,
- fenolne kiseline.
Antimikrobni učinci
Vrisak ima snažno antimikrobno djelovanje. Eterično ulje vrtnog i primorskog vriska pokazalo je antimikrobnu i antifungalnu aktivnost na brojnim patogenim mikroorganizmima. Za to su primarno odgovorni kemijski spojevi monoterpeni prisutni u eteričnom ulju.
Eterično ulje primorskog vriska u istraživanju objavljenom 2019. godine u znanstvenom časopisu Microbial Pathogenesis pokazalo se djelotvornim u kombinaciji s terapijom gentamicinom. Samostalno je također djelovalo na uništenje nekih patogenih bakterija poput E. coli, S. aureus i L. monocytogenes.
Potencijal vriska kao antibiotika dodatno se treba istražiti, ali mogao bi biti koristan antimikrobni dodatak jelima kao začin, budući da prilikom pripreme čaja ne dolazi do prelaska eteričnog ulja u vodu. Vrisak je izrazito aromatičan, okusa sličnog mažuranu te se unazad nekoliko stoljeća osim u pripremi čaja koristi i kao začin za:
- meso,
- ribu,
- juhe,
- kobasice,
- variva,
- umake.
Vrisak se također često koristi tijekom pripreme graha, graška i kupusa u svrhu poboljšanja njihove probavljivosti.
Čaj vriska ima antivirusna svojstva. Čaj primorskog vriska pokazao je snažnu anti-HIV-1 aktivnost, a ekstrakti drugih vrsta vriska pokazali su potencijal kod tretiranja virusa Herpes simplex te parainfluenca virusa tip 3. Uz to, neke vrste vriska pokazale su imunomodulatornu aktivnost.
Stoga, vrisak bi mogao biti dobra potpora imunosnom sustavu u borbi protiv patogenih mikroorganizama i prehlada. Tome u prilog ide i činjenica da je čaj vrtnog vriska djelovao na smanjenje upale kod pokusnih zečeva s rinosinusitisom.
Antioksidacijski učinci
Sastojci vriska pokazali su i antioksidacijsku sposobnost te se smatra da su upravo oni zaslužni za antikancerogene učinke vriska. U istraživanju objavljenom 2004. godine u časopisu Journal of BOUN skupina znanstvenika iz Srbije zaključuje:
“…dobiveni rezultati ukazuju na to da su ekstrakti biljke Satureja montana L. snažni antioksidansi in vitro te da mogu selektivno inhibirati rast stanica humanog tumora.”
Vrisak djeluje povoljno i na zdravlje srca i krvnih žila potičući vazodilataciju, a može spriječiti i stvaranje krvnih ugrušaka pa time i pojave tromboze. Naime, hiperaktivnost trombocita, tj. krvnih pločica, može dovesti do njihovog prianjanja za stijenke krvnih žila.
Alkoholni ekstrakt vrtnog vriska pokazao je antikoagulacijsku aktivnost zbog čega se i koristi u nekim tradicionalnim medicinama za tretiranje kardiovaskularnih problema.
Čaj i eterično ulje vriska mogli bi biti koristan dodatak terapiji dijabetesa. Terapija antioksidansima pokazala se vrlo učinkovitom u prevenciji i usporavanju progresije komplikacija dijabetesa. Bioaktivni spojevi vriska djeluju:
- zaštitno na jetru,
- mogu poboljšati lipidni profil,
- štite od nastanka ateroskleroze.
Osim karvakrola i timola iz eteričnog ulja, flavonoidi i drugi fenolni spojevi iz čaja vriska zaslužni su za navedene učinke.
Diuretički i gastrointestinalni učinci
Vrisak djeluje i kao diuretik, s tim da jači učinak iskazuje eterično ulje u usporedbi s čajem od vriska.
Vrisak bi mogao djelovati na opuštanje glatkih mišića, odnosno grčeva u gastrointestinalnom sustavu djelujući kao antispazmodik te ublažiti dijareju uzrokovanu ricinusovim uljem.
Vrisak se nije pokazao korisnim u smanjivanju simptoma GERB-a.
Učinci na plodnost muškaraca
Vrisak bi mogao imati ulogu i u plodnosti muškaraca. Na pokusnim štakorima eterično ulje pokazalo je pozitivne učinke na razinu hormona testosterona, ali i samih spermija. Uz to, ekstrakt vriska pokazao je korisne učinke na preuranjenu ejakulaciju kod pokusnih štakora.
U istraživanju objavljenom 2011. godine u časopisu Journal of Ethnopharmacology skupina talijanskih znanstvenika sugerira da bi se ekstrakt primorskog vriska mogao koristiti kao alternativa uobičajenoj terapiji – selektivnim inhibitorima ponovne pohrane serotonina (SSRI).
Kontraindikacije i nuspojave
Iako je dokazan niz potencijalnih pozitivnih učinaka vriska na zdravlje, i dalje nedostaje istraživanja provedenih na ljudima. Zbog toga, nije poznata točna doza koja bi mogla imati određena terapeutska svojstva. Uobičajena preporučena dnevna doza iznosi 3 grama.
Zbog potencijalnog antikoagulacijskog učinka, osobe koje uzimaju antikoagulacijske lijekove prije konzumiranja čaja od vriska trebale bi se posavjetovati s liječnikom. Veći oprez prilikom konzumiranja čaja od vriska preporučuje se i osobama koje uzimaju lijekove za:
- dijabetes,
- hipoglikemiju,
- hipertenziju,
- poremećaje s krvarenjem.
Zbog neadekvatnih dokaza o sigurnosti čaja od vriska, on se isto tako ne preporučuje djeci, trudnicama i dojiljama.
Naposljetku, budući da vrisak ima diuretičke učinke mogao bi dovesti do povećanog zadržavanja litija u tijelu i negativnih posljedica. Stoga, vrisak se ne preporučuje osobama koje su na terapiji litijem bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Litij se koristi kao lijek za terapiju određenih psihičkih poremećaja.
Vrisak čaj – gdje kupiti i priprema?
Vrisak za čaj moguće je kupiti u kućama čaja, od OPG-ova na tržnicama te u određenim specijaliziranim trgovinama ekološke hrane (bio&bio) i biljnim drogerijama (NaturaPharm).
Cijena čaja od vriska kreće se ovisno o proizvođaču od 15 do 30 kuna za 100 g.
Prema uputama navedenim na pakiranjima čaja od vriska, on se priprema na sljedeći način:
- 1-2 čajne žličice vriska treba preliti s 2 dL proključale vode,
- prokuhati 1 minutu,
- ostaviti poklopljeno 15 minuta uz povremeno miješanje,
- procijediti,
- čaj piti 2-3 puta dnevno po jednu šalicu, najbolje nezaslađen.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- antikoagulans
- antioksidansi
- čaj
- čaj od vriska
- eterično ulje vriska
- fitokemikalije
- fitoterapija
- imunitet
- jačanje imuniteta
- kardiovaskularne bolesti
- ljekovitost
- neplodnost muškaraca
- nuspojave
- plodnost
- protuupalno djelovanje
- vrisak
- začin
Izvori:
- Plantea – Primorski vrisak. plantea.com.hr.
- Caprioli, G., Lupidi, G., Maggi, F. (2019) Comparison of Chemical Composition and Antioxidant Activities of Two Winter Savory Subspecies ( Satureja montana Subsp. variegata and Satureja montana Subsp. montana) Cultivated in Northern Italy. Natural Product Research, 33 (21), 3143-3147.
- Vitanza, L., Maccelli, A., Marazzato, M., Scazzocchio, F., Comanducci, A., Fornarini, S., Crestoni, M. E., Filippi, A., Fraschetti, C., Rinaldi, F., Aleandri, M., Goldoni, P., Conte, M. P., Ammendolia, M. G., Longhi, C. (2019) Satureja Montana L. Essential Oil and Its Antimicrobial Activity Alone or in Combination With Gentamicin. Microbial Pathogenesis, 126, 323-331.
- Tepe, B. (2015) Inhibitory Effect of Satureja on Certain Types of Organisms. Records of Natural Products, 9(1), 1-18.
- Četojević-Simin, D. D., Čanadanović-Brunet, J. M., Bogdanović, G. M., Ćetković, G. S., Tumbas, V. T., Djilas, S. M. (2004) Antioxidative and antiproliferative effects of Satureja montana L. extracts. Journal of BUON, 9, 443-449.
- Hamidpour, R., Hamidpour, S., Hamidpour, M., Shahlari, M., Sohraby, M. (2014) Summer Savory: From the Selection of Traditional Applications to the Novel Effect in Relief, Prevention, and Treatment of a Number of Serious Illnesses such as Diabetes, Cardiovascular Disease, Alzheimer’s Disease, and Cancer. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 4(3), 140–144.
- WebMD – Winter Savoury. webmd.com.