Održan 7. međunarodni Dan dojki & BRA Day: Hvale vrijednu edukativnu akciju podržali su brojni građani, stručnjaci i javne osobe

Proteklu su se subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu okupili brojni predstavnici zdravstvenih institucija, stručnjaci i građani kako bi podržali hvalevrijednu edukativnu akciju – Dan dojki & BRA Day (eng. Breast Reconstruction Awareness Day). Ova je višegodišnja akcija posvećena ponajprije edukaciji kako sačuvati zdrave dojke, kako najbolje izliječiti oboljele dojke te osvješćivanju žena o suvremenim mogućnostima rekonstrukcije ako je dojka uklonjena zbog raka, jer je upravo rekonstrukcija dojke zahvat koji ženi vraća psihofizičku cjelovitost i pozitivno utječe na izlječenje.

FOTO: Mirko Janković

Akciju Dan dojki & Bra Day već tradicionalno organiziraju Hrvatska liga protiv raka i Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Pokrovitelji su Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Grad Zagreb. Podupiratelji akcije su Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Klinička bolnica Dubrava – klinika za plastičnu kirurgiju, Hrvatsko društvo za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju te Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj.

FOTO: Mirko Janković

U Hrvatskoj su na raspolaganju sve tehnike kojima se radi rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom, kao i kombinirane tehnike uporabe vlastitog tkiva i implantata ili samo implantata, a svakako treba naglasiti da rekonstrukcija dojke ne utječe na povrat bolesti niti je prepreka u dijagnostici eventualnog lokalnog povrata.

Pročitajte članke:

FOTO: Mirko Janković
FOTO: Mirko Janković

Priče brojnih pacijentica ohrabrile su druge žene

Brojni su građani svojim dolaskom podržali ovu hvale vrijednu edukativnu akciju, poslušali korisne savjete stručnih osoba i poticajne priče brojnih žena. Humanitarnom kupnjom sadnica vrijeska – ukrasne biljke koja opstaje u raznim vremenskim uvjetima – koja je simbolična za ovu akciju, mnogobrojni posjetitelji podržali su Hrvatsku ligu protiv raka te, najvažnije, pružili podršku svim oboljelima.

FOTO: Mirko Janković

Pokretač Dana dojki & BRA Day-a u Hrvatskoj i tajnik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Domagoj Eljuga, specijalist opće kirurgije, subspecijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, pritom je istaknuo:

Drago mi je da smo ponovno uživo s brojnim građanima i stručnjacima održali 7. po redu javno-zdravstvenu kampanju Dan dojki i BRA Day. Ovom kampanjom želimo osvijestiti žene o važnosti očuvanja zdravih dojki, ukazivati na nužnost odlazaka na redovite preventivne preglede dojki te educirati sve one žene kojima će trebati ukloniti dojku zbog raka ili one kojima je dojka već uklonjena da je mogu rekonstruirati nekom od brojnih kirurških tehnika koje izvode plastični i rekonstrukcijski kirurzi. Koliko je taj zahvat bitan za zadovoljstvo pacijenata najbolje pokazuju priče brojnih pacijentica koje su potaknule i ohrabrile sve one žene koje će se tek suočiti s dijagnozom raka dojke.
FOTO: Mirko Janković

Dan dojki i BRA Day održan je 7. put, a na Cvjetnom trgu u subotu podršku su svojim dolaskom pružili, uz brojne građane, stručne osobe, kao i mnoge osobe iz javnog života:

 • prof. dr. sc. Nikolina Brnjac (ministrica turizma i sporta)
 • dr. Ivana Pajić Portolan (izaslanica Ministarstva zdravstva)
 • dr. sc. Ivan Ćelić (izaslanik predsjednika Sabora i član Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku)
 • dr. Andrea Šupe Parun (izaslanica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke)
 • Joško Klisović (predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba)
 • doc. dr. sc. Mislav Herman (potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba)
 • dr. sc. Romana Galić (izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom)
 • Jasna Tucak (voditeljica Odsjeka za javnozdravstvene programe i projekte Grada Zagreba)
 • doc. dr. sc. Zlatko Vlajčić
 • dr. med. Božo Gorjanc (specijalisti plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije Kliničke bolnice Dubrava)
 • Gari Capelli (potpredsjednik Saborskog odbora za turizam)
 • Anita Galić (voditeljica think tanka za zdravstvo Health Hub)
 • prof. dr. sc. Damir Eljuga (predsjednik Hrvatske lige protiv raka).
FOTO: Mirko Janković
FOTO: Mirko Janković

Dan dojki i BRA Day podržali su i Goran Grgić, Anica Martinović Kovač, Ankica Dobrić, Sara i Miro Ungar, Pedro Soltz i Iris Cekuš, Olja Vori, Tarik i Lejla Filipović, Sanja Pilić te mnogi drugi.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Medijsko priopćenje Hrvatske liga protiv raka.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Hrvatska liga protiv raka

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu