Peta bolest (parvovirus) kod djece: Poharala je škole! Evo kako je prepoznati i tko je sklon komplikacijama

Peta bolest kod djece

Parvovirus humana infekcija (peta bolest) je vrlo česta i zarazna bolest kod djece. Peta bolest kod djece uglavnom je blaga. No, kod nekih odraslih i kod trudnica bolest može biti vrlo ozbiljna i uzrokovati zdravstvene probleme za fetus u trudnoći.

Radi se o akutnoj infekciji humanim parvovirusom B19, koja uzrokuje osip na obrazima, a zatim se širi na udove. Infekcija je karakteristična po tome što nema povišene tjelesne temperature. Dijagnoza se postavlja klinički te liječenje najčešće uopće nije potrebno.

Parvovirus humana infekcija (peta bolest)
FOTO: Shutterstock

Parvovirus se obično pojavljuje u rano proljeće ili u kasnoj zimi, najčešće među djecom između pet i sedam godina. Javlja se sporadično ili epidemijski (zaraza je moguća kapljičnim putem).

Vrijeme između zaraze i pojave prvih simptoma je 4 – 20 dana.

Parvovirus također može imati ozbiljne posljedice kod osoba s pojedinim vrstama anemije ili oslabljenim imunološkim sustavom.

Potrebno je naglasiti i to da parvovirus B19 koji napada ljude nije povezan s parvovirusom koji napada životinje (pse), tako da prenošenje zaraze sa životinja na ljude nije moguće.

Parvovirus ili peta bolest - uzroci
FOTO: Shutterstock

Parvovirus ili peta bolest – uzroci

Ljudski parvovirus B19 uzrokuje ovu infekciju i razlikuje se od parvovirusa koji pogađa kućne ljubimce. U prijevodu, bolest se ne prenosi sa životinja na ljude.

Prenosi se s osobe na osobu, kao i prehlada, često putem respiratornih sekreta i direktnog kontakta. Kada se pojavi osip, osoba s tom bolesti više se ne smatra zaraznom i ne treba biti izolirana.

Parvovirus ili peta bolest – simptomi

U nastavku provjerite koji se simptomi javljaju kod djece, a koji kod odraslih i trudnica.

Peta bolest kod djece

Većina djece s parvovirusnom infekcijom nema znakova ili simptoma. Kada se simptomi pojave, oni se razlikuju u velikoj mjeri ovisno o dobi osobe koja ima tu bolest. Inkubacija u prosjeku traje 4 – 20 dana.

Prvi simptomi koji se pojavljuju kao znak parvovirusa slični su prehladi – osjećaj malaksalosti i umor.

Nakon nekoliko dana pojavljuju se mrljasti osip na licu te simetrični osip koji je najizraženiji na rukama, nogama ili trupu. Osip obično zahvaća dlanove i tabane. Izgleda poput mrežastih uzdignutih područja sa središnjim bljedilom. Osip, kao i čitava bolest, traje 5 – 10 dana. Jednom kada se pojavi osip dijete više nije zarazno.

Osip se može vratiti i nekoliko tjedana kasnije nakon izlaganja suncu, fizičkom naporu, vrućici ili stresu. Rijetko se javljaju povišena tjelesna temperatura, glavobolja i curenje iz nosa.

Parvovirus ili peta bolest - simptomi
FOTO: Shutterstock

Kako smo već i spomenuli, rani znakovi i simptomi parvovirusa kod djece mogu biti:

Peta bolest kod odraslih i u trudnoći

Odrasli obično nemaju osip na obrazima, već se kod njih javlja bol u zglobovima. Može trajati nekoliko tjedana, a najčešće pogađa ruke, zapešća, koljena i gležnjeve. Čak se može javiti i oticanje tih zglobova.

Više od 25 % zaraženih nema nikakve simptome. Istraživanja pokazuju da je 40 – 60 % odraslih u svijetu preboljelo ovu bolest, ali ih većina nije imala simptome, što govori da su imali vrlo blage simptome ili simptoma uopće nije bilo. Ponekad to može trajati i mjesecima. 

Kod imunokompromitiranih bolesnika se parvovirus može razviti u dugotrajnu viremiju koja traje 10 – 12 dana te dovodi do teške anemije. Rizične skupine su osobe s hemolitičkim anemijama (anemija koja dovodi do razaranja krvnih stanica – eritrocita) i trudnice.

Virus utječe na tjelesnu proizvodnju kisika i može je djelomično usporiti, a to može biti problematično kod anemičnih osoba. U slučaju zaraze u trudnoći može dovesti do razvoja anemije kod djeteta.

Kod osoba s hemolitičkom anemijom parvovirus može dovesti do aplastične krize, koja je ujedno i najozbiljnija komplikacija te ju je potrebno liječiti nadoknađivanjem eritrocita.

Peta bolest - trudnice
FOTO: Shutterstock
Peta bolest i trudnice

U trudnoći je eritem posebno opasan jer može dovesti do komplikacija. Ponekad može dovesti do mrtvorođenosti ili teške fetalne anemije. Međutim, ovo stanje je vrlo rijetko jer većina trudnica stekne imunitet već nakon prve injekcije. 

Ozbiljni problemi se javljaju u manje od 5 % žena koje su bile zaražene tijekom trudnoće.

Nakon injekcije opasnost od smrti fetusa iznosi svega 5 – 9 %. Razdoblje najveće opasnosti od fetalne smrti je u drugom tromjesečju. 

Parvovirus – kada posjetiti liječnika?

Obično nije potrebno liječenje parvovirusa, ali u sljedećim slučajevima biste trebali posjetiti liječnika:

  • ako vi ili vaše dijete imate anemiju srpastih stanica
  • ako se bolest pojavi tijekom trudnoće
  • ako vi ili vaše dijete imate oslabljen imunološki sustav.
parvovirus
FOTO: Shutterstock

Parvovirus ili peta bolest – liječenje

Pojava i način širenja osipa su zapravo jedini dijagnostički znakovi. Neki enterovirusi također mogu izazvati sličan osip. Serološkim pretragama se može isključiti rubeola, dok se laboratorijskim pretragama potvrđuje prisutnost antitijela na virus.

Parvovirus se može otkriti i imunoprecipitacijom ili molekularnim metodama koje se najčešće primjenjuju kod osoba s trenutnom prolaznom aplastičnom krizom

Kod parvovirusnih infekcija obično je dovoljno simptomatsko samoliječenje jer najčešće prođe spontano i bez većih komplikacija.

Osobe s teškom anemijom će biti hospitalizirane i primati transfuziju krvi. Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom mogu primiti antitijela, putem injekcije imunoglobulina.

Parvovirus ili peta bolest – samoliječenje

Samoliječenje je usmjereno prvenstveno na olakšavanje znakova i simptoma. Pobrinite se da se vaše dijete dovoljno odmara i konzumira dovoljno tekućine.

Moguće je tretiranje simptoma poput bolova u zglobovima adekvatnim lijekovima i ublažavanja svrbeža izazvanog osipom koji se najčešće povlači unutar 1 – 3 tjedna.

Parvovirus ili peta bolest - samoliječenje
FOTO: Shutterstock

Budite oprezni prilikom davanja aspirina djeci ili tinejdžerima. Iako je aspirin odobren za uporabu kod djece starije od dvije godine, djeca i tinejdžeri koji se oporavljaju od vodenih kozica ili simptoma koji su slični gripi ne bi smjeli uzimati aspirin jer se povezuje s Reyeovim sindromom, rijetkim, ali po život potencijalno opasnim sindromom.

Preventivne mjere uključuju adekvatnu higijenu ruku, kao i izbjegavanje direktnog kontakta s oboljelom osobom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Fifth Disease. (2023). Cleveland Clinic.
  2. Parvovirus infection. (2022). Mayo Clinic.
  3. Parvovirus B19 and Fifth Disease. (2019). CDC.

Ocijenite članak

3.63 / 5   24

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Peta bolest, peta bolest kod djece, peta dječja bolest, peta bolest slike, peta bolest djeca simptomi, peta bolest simptomi, Peta zarazna bolest, peta bolest odrasli, peta bolest kod odraslih, crvenilo na licu kod djece, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu