Broj cijepljene djece u svijetu je u padu! Evo kako stoji Hrvati i na što upozoravaju stručnjaci

Broj cijepljene djece u svijetu je u padu

Ključnom porukom “Velika nadoknada cijepljenja” ovaj se tjedan pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije obilježavaju ovogodišnji Svjetski i Europski tjedan cijepljenja. Okolnosti su takve da je u proteklom trogodišnjem razdoblju, između 2019. i 2021., čak 67 milijuna djece diljem svijeta propustilo jedno ili više cijepljenja.

Razlozi su preopterećenost zdravstvenog sustava uslijed pandemije koronavirusa i pad povjerenja uvjetovan neizvjesnošću u vezi s odgovorom na pandemiju, sve većim pristupom pogrešnim informacijama, sve manjim povjerenjem u stručnost i političkom polarizacijom. Zabrinjavajući su to podaci UNICEF-a, a navedeni broj djece 17 je puta veći od broja stanovnika Hrvatske.

68 % Hrvata smatra da su cjepiva sigurna
FOTO: Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb

68 % Hrvata smatra da su cjepiva sigurna

U spomenutom UNICEF-ovom istraživanju izrađena je interaktivna karta koja pokazuje aktualne podatke za Hrvatsku. Velika većina ispitanika, njih 68 %, smatra kako su cjepiva sigurna, a čak 74 % mišljenja je da su učinkovita.

Pri usporedbi s istraživanjem iz 2018. godine, povjerenje u sigurnost i učinkovitost je poraslo. Međutim, po pitanju važnosti procijepljenosti djece povjerenje se smanjilo.

Od 73 % onih koji su ranije smatrali da je važno cijepiti djecu, u 2022. godini svega 60 % je bilo tog mišljenja. Doduše, izuzev Poljske gdje je ono poraslo, pad povjerenja u odnosu na prethodno, pretpandemijsko četverogodišnje razdoblje dogodio se u brojnim drugim zemljama Europske unije.

Unatoč tome, i dalje je to povjerenje značajno više nego u Hrvatskoj pa tako primjerice u susjednoj Mađarskoj 74 % ispitanika smatra kako je važno cijepiti djecu, u Italiji njih 85 %, a u Portugalu visokih 95 %. 

Ljerka Mišura, dr. med. i članica liječničkog tima Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, je rekla:

Roditelji koji, bez medicinski opravdanog razloga, pokušavaju zaštiti svoje dijete od cijepljenja oslanjajući se na imunitet krda moraju znati da će njihovo dijete, kad-tad, neminovno doći u kontakt s uzročnikom i da mu rade “medvjeđu uslugu”.

Cjepiva štite djecu u zajednicama i državama diljem svijeta te sprječavaju pojavu epidemija onih bolesti za koje su otkrivena. Odgovori zdravstvenih sustava na epidemije su skupi, nedovoljno učinkoviti i dovode do značajnih gubitaka ljudskih života. Jedina održiva opcija je prevencija procjepljivanjem populacije u odgovarajuće vrijeme – ključna je poruka Svjetske zdravstvene organizacije, a koju prenosi i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Mišura objašnjava:

Kalendar obaveznog cijepljenja u Hrvatskoj obuhvaća tuberkulozu, ospice, tetanus, rubeolu, dječju paralizu, zaušnjake, žuticu i difteriju. Za sve navedene bolesti možemo reći da je pojava cjepiva označila trenutak stavljanja pod kontrolu tih bolesti, a i njihovo brzo iskorjenjivanje. Kako je npr. procjepljivanje djece protiv poliomielitisa svojevremeno označilo kraj čestih fizičkih invaliditeta oboljelih u ranoj mladosti, tako je i danas procjepljivanje nacije rezultiralo stavljanjem pod kontrolu bolesti COVID-19 i slabljenjem njezinih posljedica po zdravlje ljudi.
Cijepljenje godišnje spriječi 3 – 5 milijuna smrtnih slučajeva
FOTO: Getty Images

Cijepljenje godišnje spriječi 3 – 5 milijuna smrtnih slučajeva

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako cijepljenje godišnje spriječi 3 – 5 milijuna smrtnih slučajeva od zaraznih bolesti poput difterije, tetanusa, hripavca, gripe i ospica. Ono predstavlja učinkovitu zaštitu od zaraznih bolesti, ali i sprječavanje širenja istih. Stoga je WHO pod sloganom “#CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve” započela kampanju koja će trajati godinu dana.

Cilj je nadoknada navedenih rutinskih cijepljenja, uslijed preopterećenosti zdravstvenog sustava zbog pandemije koronavirusa te pada povjerenja, ali i naglašavanje zaštite najugroženijih cijepljenjem protiv bolesti COVID-19.

Kuga, velike boginje, španjolska gripa te HIV bile su jedine pandemije poznate čovječanstvu, do ožujka 2020. godine kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju koronavirusa.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu